5 goda drinkar att bjuda gästerna på i sommar

5 goda drinkar att bjuda gästerna på i sommar

Bjud hem vännerna på en god fördrink innan det är dags att ge sig ut och titta på en majbrasa. Här är fem goda tips.
27 april, 2017

Valborg är startskottet för de kommande månadernas alla härligheter. Fira in våren på studentsätt, med lugn middag eller framför en Valborgsbrasa. Oavsett vad så är det trevligt med någon god dryck. OBS: Alla drinkar går att köpa eller göra alkoholfria.

FLER DRINKTIPS FRÅN ELLE:

6 ENKLA ROSA DRINKAR MED BUBBEL

SÅ GÖR DU MOJITOLUSHES – SOMMARENS HEATSTE DRINK

SÅ GÖR DU DEN TRENDIGA DRINKEN MOSCOW MULE

1. Champagne

Alla som har firat Valborg i studentstäder som Lund och Valborg känner till Champagnegaloppen. Oavsett om du är student eller inte och oberoende på vart i världen du firar Valborg är champagne ett givet val att dricka under denna högtid. Vill du dricka alkoholfritt? Mousserande viner från till exempel Richard Juhlin smakar som en torr champagne snarare än kolsyrad läskeblask.

2. Rabarbermojito

Rabarber är snart i säsong och med tanke på hur god en klassisk mojito smakar så är vi övertygade om att rabarbervarianten kommer att gå hem hos dina gäster.

Du behöver:

– 6 cl ljus rom

– 2 msk rabarbersirap

– 1/2 lime, i klyftor

– 6 myntablad

– Is

– Sodavatten

Rabarbersirap:

– 250 gram rabarber, skurna i 2-3 cm långa bitar

– 1 1/2 dl strösocker

– 1/2 dl vatten

Gör så här:

Lägg rabarber, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 10 minuter och sila sedan blandningen. Häll saften som silas i en kastrull och låt koka utan lock i cirka 5 minuter så saften får en seg konsistens. Låt svalna! Blanda sedan limeklyftor, rom, mynta och 2 msk rabarbersirap i ett glas. Muddra ingredienserna så de blandas. Fyll på med is och sodavatten.

3. Honungslen ölcocktail (alkoholfri)

Du behöver: 

– 1/2 dl honung

– 1/2 dl ljummet vatten

– 1 dl färskpressad citron

– 2 dl alkoholfri veteöl

– Is

– Limeskivor till garnering (om du vill)

Gör så här:

Blanda ljummet vatten med honung och rör om tills det har löst upp. Skaka sedan citron, is och honungsvattnet i en shaker i cirka 20 sekunder. Fyll ett högt glas med is och sila honungsblandningen över isen. Fyll upp med alkoholfri öl och rör om.

4. Ombre-margarita

Är ni tre eller fler i sällskapet kan ni passa på att göra en ombre-margarita. Det är inte svårare än att ni väljer lime till första drinken, grapefrukt till andra och blodgrape till den tredje.

Du behöver:

– 15 ml citronsaft

– 15 ml agavesirap

– 25 ml fruktjuice av den sort ni önskar (lime, grapefrukt, blodgrape)

– 6 cl tequila

– Soda

Gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom sodan i en shaker och skaka i 20 sekunder. Häll upp i ett glas och fyll upp med soda. Garnera med en limeskiva.

5. Godfather

Låt oss vara ärliga. Valborg är inte känt för att vara den varmaste vårdagen i Sverige. Värm dig med en stark klassiker och spara rosévinet till i sommar.

Du behöver:

– 4 cl whiskey

– 4 cl amaretto

– Frysta körsbär

– En rejäl isbit eller frysta whiskeystenar

Gör så här:

Lägg isbiten eller whiskeystenarna i ett glas. Häll i whiskey och amaretto och rör om. Lägg i 2-3 frysta körsbär. Obs! Viktigt att inte använda vanliga, små isbitar då dessa smälter snabbare vilket gör drinken blaskig.