5 enkla recept på nyttiga pannkakor

Nyttiga pannkakor med blåbär.

Finns det något godare än frasiga pannkakor med härlig topping? Du kan dessutom enkelt göra dem lite nyttigare genom att byta ut eller lägga någon ingrediens. Här är 5 goda recept att testa!
29 mars, 2019

Det finns många sätt att göra dina pannkakor både godare och nyttigare. Genom att göra några små förändringar med ingredienserna så förändras näringsvärdet rejält. Här är fem exempel!

1. Bananpannkakor

En modern klassiker som vi aldrig tröttnar på. Allt du behöver är ägg och banan. Det går en mosad banan på två ägg. Vispa ihop till en smet och stek dem plättstora (annars är risken att de går sönder). Servera med lite turkisk yoghurt, rivet äpple eller bär. Pannkakorna blir söta av bananen, så de passar bra med något som är lite syrligt.

Fler recept: 6 recept på bananpannkaka – ett utan ägg!

Bananpannkakor med lönnsirap.

Bananpannkakor med lönnsirap.

2. Yoghurtpannkakor

Byt ut mjölken mot turkisk yoghurt eller vanlig naturell yoghurt. Det gör pannkakorna lite syrligare, men också fluffigare och mer mättande. Vispa ihop 2 dl mjöl med 3 dl yoghurt, 2 ägg och 2 tsk bakpulver. Stek små plättar och servera med bananskivor.

3. Proteinpannkakor

Plättar gjorda på keso och ägg blir en riktig proteinbomb. Till en burk keso på 250 g är ungefär 3 ägg lagom. Blanda ihop keso och ägg, tillsätt lite mjöl för att binda ihop det hela och smaksätt gärna med någon krydda som kanel eller kardemumma. Stek små plättar som du serverar med frukt och bär.

Recept: Bananplättar med keso, bär och nötter

Bananplättar med keso, bär och nötter.

Bananplättar med keso, bär och nötter.

4. Pannkakor med havre

Ett enkelt sätt att boosta näringen i dina pannkakor är att byta vetemjöl mot havremjöl som du själv kan göra genom att mixa havregryn till ett mjöl. Vispa sedan ihop ditt havremjöl med dubbelt så många deciliter mjölk som deciliter mjöl och lika många ägg som deciliter mjölk (till exempel 3 dl mjölk, 1,5 dl mjöl, 3 ägg). Havre innehåller lösliga fibrer som magen älskar!

5. Pannkakor med bovete

Bovetemjöl påminner mycket om vetemjöl i textur och går i princip att byta ut rakt av. En del mjöl, två delar mjölk och lite salt. Vispa. Sedan knäcker du i lika många ägg som deciliter mjöl (2 dl mjöl = 2 ägg). Stek som vanliga pannkakor. De kan bli lite svårare att vända, om de går av är det bara att göra pannkakorna mindre så löser det problemet sig.

Fler tips för nyttigare pannkakor:

  • Byt mjöl: Klassiskt vetemjöl innehåller inte jättemycket näring. Du kan enkelt byta ut en del av mjölet mot ett grövre fullkornsmjöl eller bovetemjöl som är betydligt mer näringsrikt.
  • Addera mer ägg: Att tillsätta extra ägg i smeten är ett enkelt sätt att öka näringsvärdet och proteinhalten. Det märks ingen skillnad på smaken, men det kan vara bra att göra pannkakorna lite mindre så de är lättare att vända i pannan.
  • Gör dem veganska: Byt ut mjölken mot havredryck eller annat mjölkalternativ. Istället för ägg kan du tillsätta lite bakpulver, ungefär 1 tsk till 3 dl mjöl. Man tappar lite i näringsvärde, men det kan du ta igen på toppingen.
  • Tillsätt gröna blad: Ett fiffigt sätt att få i sig gröna blad är att mixa dem och vispa ner i din vanliga pannkakssmet. Pannkakorna kan bli lite skörare, men se till att göra dem mindre så att de går att vända ändå. Välj gröna blad som inte är alltför beska, till exempel spenat eller mache.
  • Tänk på toppingen: Skippa den klassiska sylten och toppa dina pannkakor med bär, äpple som du stekt med kanel, turkisk yoghurt blandad med lite mosad banan eller gör egen chiasylt utan tillsatt socker.

Recept: Chiasylt utan socker

Chiasylt utan socker.

Chiasylt utan socker.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: