4 saker att tänka på när du väljer brudbukett

Rosa rosor är fortfarande populärt.

Det är mycket att tänka på när man ska välja brudbukett, inte minst valet av blommor. Det handlar så klart mycket om tycke och smak, men det finns några saker som är bra att ha i åtanke.
29 maj, 2016

En brudbukett ska inte bara vara vacker att se på och smidig att hålla, blomkombinationen och färgerna ska dessutom symbolisera dig.

– En stor trend just nu är vildvuxna, trädgårdsinspirerade brudbuketter. Det ska se ut som att du har plockat blommorna själv och det får gärna vara spretigt, somrigt och med massa olika sorter. Det är jättehärligt, säger Gabriella Forsebrink, florist och ägare av Rötter Blommor & Blad i Kristinehamn.

Gabriellas bästa tips för en lyckad brudbukett:

1. Ta med bilder

Har du inspirationsbilder på din drömbukett? Ta med och visa floristen.

2. Tänk säsong

Det går inte att få tulpaner eller pioner vilken tid på året som helst. Har du någon särskild blomsort du vill ha? Prata med din florist som har koll på vad som finns, när det finns och om det går att få tag på när du ska gifta dig.

Exempelvis är det många som önskar ha liljekonvalj under vintern när det inte är säsong. Även om det är möjligt att köpa in blir det i regel väldigt dyrt – och då kanske de inte alltid är jättefina. Det är en fördel att välja säsongsbaserat.

3. Hållbarhet

Vill du att buketten ska hålla längre bör du låta den stå i vatten när den inte används, annars dör blommorna. Sitter blommorna däremot i en hållare med oasis behövs inte det eftersom de får vatten därifrån.

4. Var öppen med detaljerna

Tänker du bära guld- eller silversmycken? Har ni ett tema till bröllopet? Hur kommer klänningen att se ut? Ta gärna med bild och berätta för floristen som då kan anpassa buketten och göra den mer genomtänkt. Kanske ett sidenband runt handtaget som går ton i ton med tärnklänningarna eller detaljer från smyckesmaterialet i buketten.

Läs också: 18 vackra brudbuketter att inspireras av

Vackra brudbuketter att inspireras av.

Vackra brudbuketter att inspireras av.