4 klimatsmarta och kreativa recept med bröd

Fattiga riddare-stänger och minipajer i muffinsform.

Frukostmackan är en självklarhet för många, men bröd kan använda till så mycket mer än mackor. Här är några enkla recept som passar perfekt till bjudningen.
12 april, 2019

Bröd och rotfrukter ger enligt Livsmedelsverket ett lågt klimatavtryck. När kolhydraterna kommer i form av fullkorn och annan fiberrik mat får vi dessutom många hälsoeffekter på köpet, menar Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.

– Fullkorn, rotfrukter och potatis ger ett lågt klimatavtryck och är sådant som vi borde äta mer av. Den typen av kolhydrater är viktiga för hälsan och ger energi både till kroppen och hjärnan, säger Kajsa Asp Jonson.

Slår hål på myter kring bröd

Enligt Kajsa Asp Jonson florerar det många myter och missförstånd kring kolhydrater, exempelvis att man blir tjock av bröd och att kolhydrater ökar aptiten. Hon menar att det stämmer att många av oss bör minska på socker och vitt mjöl, men i lagom mängd är det ingen fara att äta grövre bröd, pasta, rotfrukter, frukt och potatis.

Fazer Bageri tipsar här vad du kan göra med brödet, förutom mackor!

1. Krispiga tunnbrödsstänger

Krispiga tunnbrödsstänger.

Krispiga tunnbrödsstänger.

ca 21 stycken

Smaksätt tunnbrödstängerna med t ex vallmofrön, sesamfrön, torkade örter, chiliflakes, kummin och/eller riven vällagrad ost.

Du behöver:

3 Fazer Tunna Rotfruktsbröd

1 äggvita, vispad

valfri smaksättning

flingsalt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Pensla tunnbröden med äggvita. Strö över valfri smaksättning och flingsalt.
  3. Skär bröden i cirka 2 cm breda remsor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  4. Baka i ugnen i 2 – 3 minuter eller tills bröden börjar få lite färg. Låt svalna.

2. Fattiga riddare-stänger med hallongrädde

Fattiga riddare-stänger med hallongrädde.

Fattiga riddare-stänger med hallongrädde.

18 st

Använd gärna bröd som inte är så färskt, dvs lite torrt.

Du behöver:

6 skivor Fazer Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot

2 ägg

½ dl mjölk

½ tsk vaniljsocker

en nypa salt

ca 25 g smör

1 dl strösocker

2 tsk kanel

1 ½ dl vispgrädde

3 msk hallonpuré

Gör så här:

  1. Vispa grädden. Rör i hallonpurén.
  2. Skär bort kanterna på brödet (om så önskas – men torka dem gärna och gör ströbröd).
  3. Skär varje brödskiva i 3 stänger.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, vaniljsocker och salt.
  5. Blanda socker och kanel i en skål.
  6. Doppa brödstängerna i äggblandningen och låt rinna av. Stek några brödstänger åt gången i smält smör tills de är gyllenbruna runtom. Rulla sedan direkt i socker- och kanelblandningen.
  7. Servera med hallongrädden.

3. Mini-quiche med brödpajdeg

Mini-quiche med brödpajdeg.

Mini-quiche med brödpajdeg.

12 st

Du behöver:

12 skivor Fazer Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot

4 ägg

2 dl mjölk

1 dl riven Västerbottensost

60 g skivad rökt skinka, tärnad

3 msk finhackade örter, t ex gräslök, persilja, basilika

¼ tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Stansa ut en rundel i varje brödskiva. Kavla ut rundeln så platt som möjligt. Smörj en muffinsplåt och tryck försiktigt ner en rundel i varje form.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda ner ost, skinka, salt och peppar.
  4. Börja med att grädda ”pajskalen” i ca 2 minuter. De ska bara bli lite torra så att de inte suger åt sig av äggstanningen. Häll sedan i fyllningen och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills äggstanningen är fast. Lägg eventuellt över lite folie om pajerna börja få för mycket färg. Låt pajerna svalna några minuter innan du lyfter ur dem.
  5. Servera gärna med en sallad.

4. Panzanella

Panzanella.

Panzanella.

4 – 6 portioner

Denna italienska brödsallad ska helst göras på bröd som inte är för färskt – dvs gärna lite torrt bröd.

Du behöver:

3 stycken Fazer Rotfruktsbröd Palsternacka och Morot eller Fazer Rotfruktsbröd Rödbeta och Morot

ca 350 g körsbärstomater, gärna blandade färger

2 rostade paprikor

½ gurka

1 avokado

½ rödlök

2 dl svarta och/eller gröna oliver

1 kruka basilika

salt och svartpeppar

Dressing:

½ dl olivolja av god kvalitet

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk rödvinsvinäger

Gör så här:

  1. Skär brödskivorna i bitar, ca 3 x 3 cm.
  2. Halvera tomaterna. Strimla paprikan. Skär gurkan i halvmånar. Tärna avokadoköttet. Skala rödlöken, halvera och skiva. Lägg löken i kallt vatten i ca 15 minuter och sila sedan bort vattnet.
  3. Rör ihop ingredienserna till dressingen.
  4. Blanda brödet med grönsakerna, oliverna och basilikablad. Rör ner dressingen i salladen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter innan servering.

Recept och foto: Fazer