3 sorters inlagd sill + snaps som passar till

Tre sorters inlagd sill och snaps som passar till.

Inlagd sill är en klassiker till våra svenska högtider som jul, påsk och midsommar. Här är recept på tre sorters inlagd sill och tips på tre snapsar som passar till.
20 december, 2018
Tre sorters inlagd sill.

Tre sorters inlagd sill.

1. Klassisk inlagd sill

4–6 bufféportioner

Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl

Du behöver:

3 urvattnade inläggningssillfiléer

1/2 dl ättika, 12%

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1 gul lök

1 morot

10 kryddpepparkorn

2 lagerblad

Gör så här: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skär sillfiléer i lagom stora bitar. Skiva löken och moroten. Varva lök, morot, sill, krydd-pepparkorn och lagerblad i en burk. Täck med ättikslag och låt stå i kyl i minst 2 dygn.

2. Västerbottens- och akvavitsill

4–6 bufféportioner

Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl

Västerbottensost ger krämig smak, akvaviten piggar upp.

Du behöver:

3 urvattnade inläggningssillfiléer

2 msk crème fraiche

1 msk majonnäs

1/2 dl riven västerbottensost

akvavit efter smak (t.ex. O.P. Anderson)

salt och peppar

Gör så här: Skölj sillen och skär i smakbitar. Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl i minst 2 dygn för att smakerna ska mogna.

3. Tomat- och chilisill

4–6 bufféportioner

Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl

Du behöver:

3 urvattnade inläggningssillfiléer

1/2 dl ättika, 12%

1 dl socker

1 dl vatten

1 rödlök (finhackad)

2 chilifrukter (urkärnade, finhackade)

1 dl tomatpuré

10 kryddpepparkorn (krossade)

10 vitpepparkorn (krossade)

Gör så här: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Blanda lök, chili, tomatpuré, sill och de krossade pepparkornen i en burk. Täck med ättikslag och låt stå i kyl i minst 2 dygn.

Snaps som passar till

Tre goda snapsar som passar till inlagd sill.

Tre goda snapsar som passar till inlagd sill.

Akvavit är en riktig klassiker till sill. Ordet akvavit kommer från latinets aqua vitae, vilket betyder livets vatten. För att sprit ska få kallas för akvavit måste den innehålla minst en av kryddorna kummin och dill. Därtill används ofta kryddor och örter som anis och fänkål.

Här är tre favoriter!

  • Aalborg Jubilæums Akvavit (nr 178), 249 kr.

    Dansk favorit med kryddig smak och inslag av dill, kummin, koriander och pomerans.

  • Åhus Akvavit (nr 88301), 269 kr.

    Frisk nyhet från Åhus kryddad med med fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans.

  • O.P. Anderson Aquavit (nr 42), 269 kr.

    Ekologisk snapsklassiker med kryddig smak och inslag av av kummin, anis, fänkål och fat.

Tips! Ofta serveras snaps iskall, men då försvinner en del av smakerna. Kryddat brännvin serveras lämpligen vid 8-10 grader, medan ett okryddat kan vara 6 grader eller lägre.

Recept: 7 sorters hemmagjord snaps

Recept: Filippa Löf Ersson
Foto: Lena Granfelt