3 snabba goda såser på tub – perfekta till grillad mat

Ett matbord fyllt med melon, grillade grönsaker, ost och nötter.

Unsplash
Sommar, grillning och underbara tillbehör. Aioli, harissadressing och pepparrotvisp. Så här gör du tre snabba och goda såser.
26 juli, 2022

Sås är ett riktigt gott tillbehör och behöver inte alls vara svårt eller ta lång tid att göra. I videon visar vi bland annat hur du gör en snabb aioli som passar utmärkt till fisk och pepparrotvisp som smakar fantastiskt på till exempel hamburgare.

1:02

Efter reklamen: 3 snabba goda såser på tub

(1:02)

Slå på ljud

Snabb aioli

Du behöver:

2 dl majonnäs

2 pressade vitlöksklyftor

citronskal och pressad saft från 1 citron

1–2 msk olivolja

salt

Gör så här:

  1. Rör ihop och låt stå kallt.
  2. Ta inte all citronsaft på en gång, utan smaka dig fram.

Servera till fisksoppan.

Pepparrotsvisp

Du behöver:

2 dl grädde eller creme fraiche

1 msk pepparrot på tub

salt

Gör så här:

  1. Vispa 2 dl vispgrädde eller creme fraiche tjockt, men inte för fast.
  2. Smaksätt med 1 msk pepparrot och 1 krm salt. Rör inte onödigt mycket.
  3. Låt stå kallt, ca 1 timme.

Gott till torsk eller på hamburgerköttet.

Spicy harissadressing

Du behöver:

2 msk harissa

2 msk honung

3 msk olivolja

1 msk vinäger

flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda harissan med honung, olivolja och vinäger, smaka av med salt.
  2. Passar till exempel att ringla över grillade grönsaker och fisk eller att använda som marinad.

Vill du veta hur du matchar maten med bubbel eller när du inte ska bjuda på rosévin? Det kan du få veta mer om här.