3 små rätter med smaker från Medelhavet

3 små rätter med smaker från Medelhavet.

Starta semestern med dessa härliga rätter från Medelhavet – italienska och spanska läckerheter med smak av sol och salta bad!
08 juli, 2019

1. Grillade fyllda mini-paprikor

4 portioner

Du behöver:

2 snackspaprikor

4 bollar mini-mozzarella

4 tsk kapris

8 oliver

4 tsk pesto

Gör så här:

Halvera paprikorna och ta bort kärnhusen. Grilla lätt på båda sidor och fyll varje halva med en liten boll mozzarella, 1 tsk kapris, 2 oliver och en liten sked pesto.

2. Grillad vitello tonnato

4–6 portioner

Du behöver:

125 g tonfisk i olja, avrunnen

3/4 dl majonnäs

1 msk kapris

2 sardellfiléer

1 msk färskpressad citronsaft

1/4 ekologisk citron, skalet

ev 1/2 dl kalv- eller köttbuljong

salt och svartpeppar

400 g flankstek av kalv, eller filet mignon

Till servering:

150 g körsbärstomater

8–12 stora kapris

gott bröd, gärna grillat surdegsbröd

Garnering:

färska kryddörter

Gör så här:

Mosa ihop avrunnen tonfisk, majonnäs, kapris, sardeller, citronsaft och fint rivet citronskal till en krämig konsistens. Justera eventuellt konsistensen med lite buljong. Smaka av med salt och peppar.

Grilla köttet 3–5 minuter på varje sida. Halvera tomaterna och grilla dem snabbt. Låt köttet vila några minuter och skär sedan i tunna skivor och servera med tomater och kapris. Skeda lite sås över köttet och garnera med kryddgrönt. Servera gärna med bröd till.

3. Gazpacho med räkor

4 portioner

Du behöver:

2 skivor bröd, gärna ljust rostbröd

600 g färska tomater

2 klyftor vitlök

1 salladslök

1 röd spetspaprika

1 gurka

1/2 dl olivolja

2 dl kall grönsaksbuljong

1–2 msk sherryvinäger

salt och svartpeppar

Garnering:

1 liten rödlök

1/2 gul paprika

1/2 gurka

200 g räkor

olivolja

färdiga krutonger

Gör så här:

Skär kanterna från brödbitarna. Använder du större tomater, skär bort den hårda biten från kvisten.

Hacka vitlök, salladslök, paprika, gurka, bröd och tomater grovt och mixa sedan ihop med matberedare eller stavmixer. Kör tills det får en krämig konsistens. Späd med buljong och smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering.

Hacka rödlöken mycket fint och skär paprika och gurka i små tärningar. Skala räkorna och häll upp soppa i små skålar. Garnera med en liten hög rödlök, paprika, gurka och räkor i varje skål. Droppa lite olivolja, strö några krutonger över och servera.

Testa också:

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft