3 recept på hemlagade godisar

3 recept på hemlagade godisar

Betina Hastoft
Sugen på Snickers, Twix eller Bounty? Testa att göra dem själv! Lika gott till fredagsmyset som till lördagsgodiset.
15 mars, 2022
0:31

Efter reklamen: Strösslig godisskål i choklad

(0:31)

Slå på ljud

Slå på stort och gör dina egna Snickers, Twix och Bounty – det blir så gott att du aldrig mer kommer vilja köpa färdiga. Kanske lite pilligt men ack så värt det, vi lovar!

Snickers-kopior

Marshmallowfluff är amerikanskt och finns på burk i välsorterade matbutiker eller på nätet. Kan ersättas med att smälta 200 g marshmallows och 50 g smör på låg värme.

12–14 stycken

Du behöver:

Chokladlager:

200 g mjölkchoklad
100 g jordnötssmör

Marshmallowlager:

200 g marshmallowfluff
100 g jordnötssmör

Kolalager:

200 g mjuka kolor, som vaniljfudge el Werther’s Original
2 msk vispgrädde
1/2–1 krm salt
100 g salta jordnötter

Gör så här:

  1. Chokladlager: Klä en avlång sockerkaksform, ca 25 x 10 cm, med bakplåtspapper, låt det hänga ut över kanterna. Hacka chokladen och smält i värmetålig skål över vattenbad tillsammans med jordnötssmör till en jämn massa. Häll hälften av chokladblandningen i brödformen. Ställ i kylen
  2. Marshmallowlager: Smält marshmallowfluff och jordnötssmör i en kastrull på svag värme till en jämn, tjock massa. Fördela i ett jämnt lager ovanpå chokladlagret i formen. Ställ tillbaka i kylen.
  3. Kolalager: Smält kolorna på svag värme i en liten kastrull tillsammans med grädden. Rör hela tiden om tills kolorna smält. Häll i salt och jordnötter och bred smeten över marshmallowlagret i formen. Ställ tillbaka den i kylen.
  4. Smält resten av chokladblandningen över ett vattenbad, om den blivit fast, och häll sedan över kolalagret. Ställ formen i kyl i minst 4 timmar, helst till nästa dag.
  5. Lyft ut den stelnade massan ur formen, ta bort papperet och skär i smala stänger. Förvara i kylen.
Testa att göra egna Twix, Bounty och Snickers
Betina Hastoft

Twix-ish

Dessa knapriga chokladöverdragna pinnar är populära – och smaken känns igen!

14–16 stycken

Du behöver:

Kexbotten:

2 dl vetemjöl
½ dl florsocker
Frön från ½ vaniljstång
½–1 krm salt
70 g kallt smör
½ ägg
2 msk kallt vatten
Salt

Kola:

200 g mjuka kolor, t ex vaniljfudge eller Werther’s Original
2 msk vispgrädde
½–1 krm salt

Chokladöverdrag:

200 g mörk choklad
Ev ätbart guldströssel

Gör så här:

  1. Kexbotten: Blanda mjöl, florsocker, vaniljfrön och salt i en skål. Tärna smöret och smula ner i blandningen. Arbeta ihop degen med ägg och vatten utan att knåda för mycket. Vira in degen i plastfolie och lägg i kyl, ca 30 minuter.
  2. Kavla ut degen på mjölat bord till en avlång rektangel, ca 1/2 cm tjock. Skär ut 14–16 avlånga bitar, ca 2 x 8 cm. Lägg kexen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200° i 15 min, tills de är lätt gyllene. Låt svalna på galler. Salt kola: Smält kolorna tillsammans med grädden på svag värme i en liten kastrull. Rör tills massan är slät. Häll i salt. Ta kastrullen från värmen och låt kolan svalna.
  3. Häll kolan i en sprits­påse med liten rund tyll och spritsa en kolasträng på varje kex. Ställ in i frys i ca 30 min tills de ska chokladtäckas.
  4. Chokladöverdrag: Smält choklad över vattenbad i värmetålig skål. Lägg ett kex i taget på gaffel el liknande, håll över chokladskålen och häll på choklad med sked tills kexet är täckt. Lägg på fat med bakplåtspapper.
  5. Strö eventuellt över ätbart guldströssel innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp.

Bounty-aktigt

Saftig kokos doppad i mörk choklad, alltid lika gott!

12 stycken

Du behöver:

200 g söt kondenserad mjölk (ca ½ burk)
130 g kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
175 g mörk choklad, 60 %

Garnering:

1 msk osaltade pistaschmandlar
1 msk rostade kokosflingor

Gör så här:

  1. Blanda kondenserad mjölk, kokosflingor och vaniljsocker i en skål. Rör till en tjock, jämn massa.
  2. Forma 12 små bitar, ca 3 x 6 cm. Sätt bitarna i frysen i ca 1 tim.
  3. Hacka chokladen och smält försiktigt i värmetålig skål över vattenbad. Täck de kalla kokosbitarna med choklad. Låt kallna på tallrik med bakplåtspapper.
  4. Garnera med finhackade pistaschmandlar och rostade kokosflingor innan chokladen stelnar. Förvara bitarna kallt fram till servering.

Foto: Betina Hastoft