3 recept att laga mitt i veckan

3 recept att laga mitt i veckan

Ute faller snö men inomhus värmer vi oss med härlig comfort food – vällagat och välsmakande. Perfekt för lata dagar!
10 oktober, 2021
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Vi har samlat tre vardags-favoriter som är lättlagade utan att tumma på kvalitén. Gör vegobiffar med en riktig vitaminbomb till sallad med grönkål och apelsin – precis vad vi behöver nu! Varför inte byta ut risottoriset mot matvete för en mer rustik måltid som vi står oss på länge? Blanda den med bacon, svamp och ordentligt med grönkål. Eller avnjut en varm quinoasallad, kryddad med labneh, ägg och rostade morötter. Enkelt nog att laga mitt i veckan, gott nog att äta varje dag!

Vinterkryddade vegobiffar med apelsinsallad

Lika gott en vardag som på buffébordet.

Laga vinterkryddade vegobiffar med apelsinsallad
Winnie Methmann

4 portioner

Du behöver:

500 g vegofärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl havregryn
1 dl mjölk
1 tsk riven muskotnöt
½ tsk kryddpeppar
½ tsk mald ingefära
Salt och nymalen peppar
Smör till stekning

Apelsinsallad:

5 stjälkar grönkål
2 apelsiner
25 g mandelspån
100 g vitost

Senapsdressing:

½ apelsin, rivet skal
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
Salt och nymalen peppar

Till servering:

500 g potatis

Gör så här:

  1. Lägg vegofärsen i en skål. Skala och riv löken och rör ner den i färsen tillsammans med ägg, havregryn, mjölk och kryddor. Låt svälla i kylskåp i 30 minuter.
  2. Skrubba potatisen och koka den i vatten tills den är mjuk.
  3. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av.
  4. Skölj grönkål och riv bladen från stjälkarna. Lägg kålbladen i en stor skål. Häll senapsdressingen över grönkålen och massera in den i kålbladen med händerna tills kålen blir mjuk. Skala apelsinerna och skär filéerna i skivor. Vänd ihop apelsinskivor, mandelspån och smulad vitost tillsammans med grönkålen.
  5. Forma vegofärsen till biffar, och stek dem i smör i en stekpanna. Servera med kokt potatis och apelsinsallad.

Matveteotto med svamp, bacon och grönkål

Byt ut risottoris mot matvete för en nordisk rustik variant.

Så gör du matveteotto med svamp, bacon och grönkål
Winnie Methmann

4 portioner

Du behöver:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja, till stekning
Salt och nymalen peppar
4 dl matvete
2 dl vitt vin
1 ½ liter kycklingbuljong

Till servering:

100 g tärnat bacon
500 g blandade svampar
1 liten näve färsk timjan
75 g parmesan
4 stjälkar grönkål
1 näve färsk timjan

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull. Smaksätt med salt och peppar. Skölj matvetet, lägg i kastrullen och vänd runt det i lökhacket. Häll vitt vin i grytan och låt vinet koka bort. Tillsätt varm buljong, lite i taget så matvetet är täckt hela tiden, och låt koka in. Fyll sedan på lite buljong och upprepa tills matvetet är al dente, cirka 30 minuter.
  2. Stek bacon i en torr panna och låt rinna av på papper. Ansa svampen, skär i skivor och stek dem i baconfettet tillsammans med finhackad timjan tills de är gyllene.
  3. Rör ner färskriven parmesan i matvetet och smaka av. Skölj grönkålen, riv bladen från stjälken i grova bitar. Vänd ner grönkål och svampen i matveteotton. Toppa rätten med bacon och timjan, och servera genast.

Varm quinoasallad med labneh, ägg och rostade morötter

Vegetariskt och väldigt gott!

Recept på varm quinoasallad med labneh, ägg och rostade morötter
Winnie Methmann

4 portioner

Du behöver:

1 kg morötter
2 msk olivolja
1 tsk rökt paprika
1 tsk spiskummin
Salt
4 dl quinoa
8 dl grönsaksbuljong
4 ägg
½ granatäpple, kärnorna
1 näve mynta

Labneh:

4 dl grekisk yoghurt
1 tsk salt
Olivolja

Dukkah:
50 g valnötter
50 g hasselnötter
50 g sesamfrön
1 msk korianderfrön
1 msk hel kummin
2 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Rör ihop yoghurt och salt. Klä en liten sil med ett kaffefilter. Lägg silen över en skål och häll yoghurten i kaffefiltret. Låt yoghurten rinna av i skålen i kylen i 24 timmar. Skrapa ur den avrunna yoghurten ur kaffefiltret i en skål och ringla lite olja över.
  2. Värm ugnen till 220°. Skala och skär morötterna i stavar. Vänd dem med olivolja, paprika, spiskummin och salt, bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 30 minuter tills de är gyllene.
  3. Skölj quinoan i en sil och koka den i buljong i cirka 15 minuter.
  4. Rosta nötterna lätt i en torr panna. Tillsätt sesamfrön, koriander, kummin och salt och rosta tills kryddorna börjar dofta. Mixa allt i en matberedare.
  5. Koka upp kokande vatten i en kastrull och koka äggen i 7 minuter. Skala dem och vänd dem i dukkah.
  6. Lägg upp quinoa, labneh, morötter, ägg och dukkah på tallrikar. Strö över granatäpple och mynta.

Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann

Missa inte

Burgare med halloumi och spetskål

Den här varianten har ALLT!

Maxad mysmat – mumsig comfort food

Comfort food när den är som bäst.

Paj med inbakad pasta – så gör du

Det bästa av två världar!