ANNONSSAMARBETE MED GLÖET

3 julrecept på Efterrätter till adventsfika och fest

Det får gärna vara lite extra guldkant på julens efterrätter och adventsfika i år. Bjud gästerna på en glöggdoftande pannacotta, en härligt julröd tårta eller en smarrig och juldekorerad efterrätt i flera lager.

Med advent och julfester i sikte drömmer vi om att klä upp oss och få gå på fest. Njuta av mingel med glittriga dekorationer, härlig julmagi och så lite goda tilltugg, dryck och smarriga godsaker till det.

Här bjuder vi på tre fantastiskt goda och juliga recept med Glöet som ingrediens.

Glöet

Glöet är en mousserande glögg som finns i tre varianter – röd, vit och orange. Glöet Orange är gjord på orangevin och är en spännande nyhet i år. Den finns i begränsad upplaga i beställningssortimentet. De andra två hittar du på hyllan på Systembolaget.

Julig Trifle

Triffle

180°C i 40 min

Ingredienser/bas
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
2 tsk muskot
1 tsk apelsinskalspulver
1 tsk kryddnejlika
3 dl brunt socker
2 dl rivna morötter
4 mosade bananer
4 ägg
3 dl olja

Krämfyllning
8 dl mjöl
1 vaniljstång
7 äggulor
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
5 tsk köpt kolasås
2 tsk starkt kaffe
en nypa salt
3 dl grädde
1 tsk apelsinskal

Vit GLÖET-sirap
2 dl GLÖET vit mousserande glögg
1 1/2 dl socker

Till monteringen
Blåbär
Jordgubbar

Dekorationer
Pepparkakor
Polkagriskäppar

Så gör du: Blanda mjöl, bakpulver och kryddblandning i en stor skål. Blanda socker, rivna morötter och mosade bananer i en annan skål. Tillsätt olja och ägg med bananblandningen. Rör ner mjölblandningen. Använd en sil för att undvika klumpar. Häll smeten i en ugnsform smord med smör och ströbröd. Grädda i ugnen vid 180°C i 40 min. Låt svalna ordentligt och ställ åt sidan.

Häll mjölk och lägg i vaniljstången med frön i en gryta. Värm upp och låt bubbla upp långsamt. Blanda under tiden äggulor, mjöl och socker väl i en stor skål så att blandningen blir jämn. Tillsätt hälften av den varma mjölken till äggulablandningen under konstant omrörning. När blandningen är slät, tillsätt den i grytan med resten av mjölken. Låt puttra på svag värme under konstant omrörning. När blandningen är tjock tar du grytan från spisen och tar bort vaniljstången från blandningen.

Sila den tjocka krämen ytterligare genom silen så att krämen blir slät och inga klumpar kvarstår.

Dela fyllningen i två separata skålar och låt svalna. Tillsätt kolasås, kaffe och en nypa salt i den ena skålen och 3 dl vispad grädde och apelsinskalspulver i den andra.

Häll vita GLÖET och sockret i en kastrull och låt koka upp så att sockret smälter. Låt svalna.

Montering

Lägg bitar av tårtbotten i ett jämnt lager i en glasskål eller ett glas, och fukta dem med GLÖET-vätskan. Tillsätt den ljusa apelsingrädden först och sedan kolakaffesmeten. Smula över krossade pepparkakor och lägg på ytterligare ett lager tårtbotten. Montera fler lager som ovan. När skålen börjar fyllas, garnera med polkagriskäppar, pepparkakssmul och lite skurna jordgubbar och blåbär.

Lycka till!

Glöet pannacotta

Pannacotta

Ingredienser

Röd gelé
8 gelatinblad
6 dl röd GLÖET mousserande glögg
1 1/2 dl socker
färska hallon

Pannacotta
2 gelatinblad
1/2 vaniljstång
5 dl grädde
1 1/4 dl socker

Dekoration
Torkade hallon/färska hallon eller granatäppelkärnor
Grankvistar

Så gör du: Förbered först den röda gelén. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten så att de blir mjuka. Häll den röda Glöet mousserande glöggen i grytan och tillsätt sockret. Låt blandningen bli varm så att sockret löser sig, men koka inte.

Ta grytan från spisen och tillsätt gelatinbladen som du har kramat ur överflödig vätska från. När gelatinbladen har smält, rör om blandningen något och fyll champagneglas till hälften. Tillsätt några hallon per glas i gelén. Ställ sedan in glasen i kylen för att svalna i 2–3 timmar eller över natten.

Gör därefter Pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten för att blötläggas. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en gryta med grädden, tillsätt sockret och låt koka upp.

Låt blandningen svalna. Häll sedan upp Pannacottan i glasen ovanpå den stelnade gelén. Kyl tills Pannacottan stelnat.

Garnera med hallon, en klick vispad grädde och en grön kvist.

Jultårta

180°C i 40 min.

Jultårta

Ingredienser
4 1/3 dl vetemjöl
200 g osaltat smör
3 dl socker
2 ägg
9 tsk röd karamellfärg
2 msk kakaopulver
1 tsk vaniljarom
1 tsk salt
1 dl (kärnmjölk) funkar även bra med lättfil
1 tsk bakpulver
200 g gräddfil

Röd fuktningsvätska
2 dl röd GLÖET mousserande glögg
1 dl socker
1 msk apelsinjuice

Fyllning
205 g mjukt smör
340 g färskost
350 g strösocker
1/2 tsk vaniljarom

Dekoration
Tranbär
Äggvita
Socker
Florsocker
1 knippe rosmarin

Så gör du: Värm ugnen till 180°C. Smörj tre formar med lös botten (Ø 18 cm) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. I en stor skål, rör om smöret och sockret i några minuter tills det är ljust och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning tills äggulan försvinner.

Vispa ihop den röda karamellfärgen, kakao, salt och vanilj i en liten skål. Tillsätt kakaoblandningen till smör-sockerblandningen.

Tillsätt kärnmjölk (lättfil) och blanda noga. Blanda ihop mjölet med bakpulvret. Tillsätt sedan hälften av mjölet och gräddfilen. Fortsätt blanda och tillsätt slutligen resten av mjölet och resten av kärnmjölken (lättfilen). Rör försiktigt till det är slätt.

Häll smeten i de tre formarna och grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Kolla så att de blivit helt genomgräddade. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna.

Häll de mousserande GLÖET-ingredienserna i en kastrull och låt koka upp så att sockret smälter. Låt svalna. Fukta sedan alla tre tårtbottnarna med blandningen.

Förbered fyllningen genom att vispa färskosten i rumstemperatur och smöret ihop till en slät massa. Tillsätt strösocker och vaniljsmak. Vispa tills den är slät.

Lägg en av tårtbottnarna på en serveringsbricka. Applicera smörkrämsfyllningen och lägg på nästa lager tårtbotten. Applicera ytterligare ett lager fyllning och lägg på det tredje lagret tårtbotten. Täck tårtan med resten av smörkrämen. Ställ kakan i kylen en stund. Doppa tranbär i äggvita och socker och lägga att torka.

Garnera tårtan med tranbären och några kvistar rosmarin – Servera och njut!

Läs mer om Glöet här