3 goda såser till kräftor och skaldjur

Goda såser till kräftor och skaldjur.

Gör en stor såsbas som kan smaksättas på flera sätt i stället för att göra en hel radda olika sorters såser. Här är en grundsås och tre olika smaksättningar. Gott till kräftor och skaldjur!
07 september, 2018

8–10 portioner

Såsbas

10 ägg

6 dl rapsolja

1 dl olivolja

2–3 msk vit balsamvinäger

flingsalt

svartpeppar från kvarn

Gör så här: Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Häll sedan i olivoljan på samma sätt. Tillsätt vit balsamvinäger och smaksätt med salt och peppar. Blanda alltsammans väl. Dela upp i tre skålar och smaksätt. Låt såserna stå i kylen någon timme och samla smak före servering.

1. Saffranssås

1/3 av såsbasen

1 kuvert (1/2 g) saffran

Gör så här: Blanda väl.

2. Vitlöks- och citronsås

2–3 vitlöksklyftor

1 nypa flingsalt

1/3 av såsbasen

1 citron

1–2 tsk vit balsamvinäger

Gör så här: Skala och finhacka vitlöken och mosa den med knivbladet tillsammans med flingsalt till en krämig massa. Blanda i såsbasen. Tvätta citronen och riv skalet, se till att inte få med det vita. Smaksätt såsbasen med vit balsamvinäger och citronskal. Smaka av.

3. Ajvar- och basilikasås

1/3 av såsbasen

1 1/2 msk ajvar relish

1 kruka färsk basilika

flingsalt

Gör så här: Blanda såsbas med ajvar relish och smaksätt med finhackad basilika. Smaka av med salt.

3 goda såser till kräftor och skaldjur.

3 goda såser till kräftor och skaldjur.

Ur: ”Sommar med Ernst” (Ica bokförlag) av Ernst Kirchsteiger
Foto: Roland Persson

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: