3 goda pommes med 3 goda dippar

3 goda pommes med 3 goda dippar

Burgarna, stekarna, spetten eller halloumin är grillade – men vad ska du servera till? Pommes plus en god dipp till, förstås! Här är några nya förslag (och nej – det är inte på potatis!).
25 maj, 2022

Efter reklamen: 3 matiga våfflor

Slå på ljud

Palsternacks­pommes med ärtdipp

Söt palsternacka är gott till kryddiga smaker, till exempel färsbiffar på spett, kryddade med spiskummin.

Palsternackspommes gör sig bäst med en ärtdipp
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

1 kg palsternackor
1 vitlöksklyfta
5 stjälkar färsk dragon
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Ärtdipp:

2 dl ärter från frysen
1 vitlöksklyfta
1 citron
4 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° varmluft. Skala palsternackorna och skär i långa stavar. Skala och hacka vitlöken fint. Skölj och hacka dragonbladen.
  2. Vänd palsternackor, vitlök och dragon i lite olja, salt och peppar på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 20 minuter.
  3. Häll kokande vatten över de frysta ärterna. Skala vitlöken. Mixa ärter, vitlök, färskpressad citronsaft, olivolja, salt och peppar till en kräm. Servera palsternackstavarna med ärtkrämen.

Sötpotatispommes med chilimajo

Sött och krispigt med chilimajo, mums! Givet till en saftig burgare.

Sötpotatispommes med chilimajo är givet till en burgare
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

1 kg sötpotatis
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 stjälk färsk rosmarin
1 tsk salt

Chilimajonnäs:

1 ½ dl majonnäs
1 tsk söt chilisås
½ tsk sambal oelek

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225°. Skala sötpotatisen och skär i avlånga stavar. Koka i vatten med 1 msk vinäger i 10 minuter.
  2. Häll av vattnet och fördela sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Vänd runt med olja och 1 msk vinäger. Skölj rosmarin och hacka den grovt. Strö rosmarin och salt över och baka i ugnen i ca 15 minuter.
  3. Blanda majonnäs, söt chilisås och sambal oelek i en skål. Servera till sötpotatispommes.

Kålrabbipommes med parmesandipp

Den roliga ufo-liknande rotfrukten är jättegod i pommesform!

Bjud på kålrabbipommes med parmesandipp
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

3 kålrabbi
2 msk olivolja
2 stjälkar färsk rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar

Parmesandipp:

2 dl crème fraiche
2 dl finriven parmesan
1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till dippen. Smaka av med peppar och förvara kallt till servering.
  2. Värm ugnen till 200°. Skär bort blasten från kålrabbin. Skär kålrabbin i 1 ½ cm tjocka skivor. Skär skivorna på andra längden så du får avlånga stavar. Vänd bitarna i olja. Krydda med salt och peppar.
  3. Skölj rosmarin och hacka den fint. Vänd ner rosmarin bland kålrabbin och fördela allt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 20–25 minuter.
  4. Servera kålrabbin med parmesandipp.

Foto: Peter Kam