3 enkla recept med vaktelägg

Testa bakad avokado med vaktelägg!

Vaktelägg är en riktig delikatess, men har tidigare varit lite svårt att hitta i vanliga matbutiker. Stjärnägg lanserar nu svenska vaktelägg producerade efter svenska normer över hela landet.
21 september, 2016
Vaktelägg från Stjärnägg.

Vaktelägg från Stjärnägg.

Vakteln är den minsta av alla hönsfåglar och lägger sitt första ägg redan vid 5-6 veckors ålder. Äggen har ett unikt utseende och kallas av många för ”superägget” då det i flera länder och kulturer användas som alternativmedicin mot diverse åkommor.

Här kan du köpa vaktelägg

Stjärnäggs vaktelägg kommer att säljas i utvalda butiker inom Hemköp, Tempo, City Gross och ICA från slutet av september. Vakteläggen lanseras i ett 12-pack som kommer att kosta ca 50 kr.

Här är tre goda och enkla recept!

1. Bakad avokado med vaktelägg

Bakad avokado med vaktelägg. Foto: Shutterstock

Bakad avokado med vaktelägg. Foto: Shutterstock

4 stycken

Du behöver:

4 st vaktelägg

2 st avokado

2 krm cayennepeppar

2 krm salt

2 krm svartpeppar

4 msk parmesan

olivolja

Gör så här:

1. Värm ugnen till 250 grader (övervärme eller grill). Halvera avokadon, ta bort kärnan och gröp ur båda delar litegrann. Olja in båda skivorna.

2. Knäck äggen och fyll avokadon. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Strö på ost.

3. Gratinera i mitten av ugnen i 10–15 minuter eller tills äggulan blivit halvfast. Låt svalna innan servering.

2. Champinjoner fyllda med vaktelägg

Champinjoner fyllda med vaktelägg. Foto: Shutterstock

Champinjoner fyllda med vaktelägg. Foto: Shutterstock

4 stycken

Du behöver:

4 st vaktelägg

4 st stora champinjoner

1 msk smör

½ krm salt

½ krm peppar

Gör så här:

1. Ta bort stammen på champinjonerna.

2. Fyll champinjonerna med ett knäckt vaktelägg.

3. Stek champinjonerna i riklig mängd smör. Salta och peppra.

3. Minihamburgare med vaktelägg

Minihamburgare med vaktelägg. Foto: Shutterstock

Minihamburgare med vaktelägg. Foto: Shutterstock

12 små burgare

Du behöver:

12 st vaktelägg

1 st vanligt ägg

800 g finmalen älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

salt och peppar

1 st rödlök

12 små hamburgerbröd (recept här)

isbergssallad

ketchup

sötstark senap

dressing

salt och peppar

Gör så här:

1. Blanda älgfärsen med salt, peppar, ägg och riven ost.

2. Forma tolv små burgare av färsblandningen.

3. Smörstek burgarna på medelvärme så att de får en gyllene yta. Stek vakteläggen.

4. Servera tillsammans med hackad rödlök, dressing, bröd och sallad.

Testa också: Laxtartar med vaktelägg och löjrom

Laxtartar med vaktelägg och löjrom.

Laxtartar med vaktelägg och löjrom.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: