Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

20 skäl att åka till Navarra

14 okt, 2011 
AvAbrar Hussain
Annons
Foto Hans Rooth

Av Lage Stone

Vem har hört talas om Navarra? Inte många känner till den nordspanska lilla regionen (förutom historiefreaks och vinentusiaster) som alltför länge ratats av turisterna som hellre semestrar på svettiga playor.

Här ligger en gnutta oförstört Spanien, som lutar sig mot de väldiga Pyrenéerna i norr, med milsvida slätter, grönsaks- och vinodlingar, och jordbruk i sydväst. Allt punkterat av stilla medeltidsbyar, genuina städer och stolta barockkatedraler. Under medeltiden och fram till renässansen var Navarra ett kungadöme av rang. I dag råder här en experimentell och rolig stämning.

Annons

Vi slås av Navarrabornas spontana entusiasm över nykomlingar när vi färdas mellan städernas och byarnas dignande pintxos- och tapasbarer och sätter oss till bords på gourmetkrogar. Vi lustvand-rar genom vidsträckta olivodlingar och smakar bodegornas variation av smakfulla bordsviner och sensationella årgångseleganser. Helt charmade.

1 EKO-OLJA

Trots nordligt läge, ruffa vintrar och hög höjd – Navarras olivodlingar producerar suveräna olivoljor. Två av dem är Queilles och Artajo, båda ekologiska. Bägge olivgårdarna kan besökas för avsmakning. Leta efter märkena i välsorterade matbutiker i Navarra.

Tips: En tesked fin olivolja om dagen är bra för hyn.

2 PINTXOS-BARFAVORIT

På Bar San Nicolas serveras sagolika, varma pintxos från ett baskiskinspirerat kök. Till exempel: pocherat ägg med sprödstekt pancetta, överhyvlad med svart tryffel.
Bar San Nicolas, Calle San Nicolas 13, Pamplona.

Annons

Unna dig de godaste tänkbara små munsbitarna som lunch eller förrätt stående i en bar; kostar lite och smakar mycket.

Inget Navarra utan pintxos eller tapas, där pintxosen är den matiga, ofta varma, och tapasen den enkla varianten av spansk matkulturs dignande smörgåsbord.

Ingen middag utan smakbitar av små hårdgrillade bitar chistorra, en lagom starkt kryddad liten fläskkorv på pinne eller på en bit bröd.

Vidare, ett generöst fat med smakrik Roncal-ost (från nordligaste Navarra), och grovt handyxad lufttorkad skinka med ringlad olivolja är klassisk pratmat, liksom croquetas; béchamelsåsfyllda och lättfriterade små bollar.

Annons

Bitiga sardeller, små gröna pimientos och oliver på pinne lär vara världshistoriens första pintxos, det var vad de förr fattiga sjömännen hade råd med.

Café Roch i gamla stan öppnades 1898. Ett litet kultställe att hänga på för en enkel tapas och ett glas tinto.

Calle Comedias 6, Pamplona

5 SNITSLAD PINTXOS-BANA

Köp ett kuponghäfte och lägg upp din egen pintxosrunda – en idé från turistbyrån Incoming Navarra. Använd kupongerna på pintxos- och tapasbarer i Pamplona så slipper du trixa med pengar. Enjoy!
incomingnavarra.com

Annons

I Pamplonas charmigaste vinbutik – mer som ett lager – basar tre coola, äldre spanjorer bakom diskarna. Här lär man känna hela Navarras palett i urval, både enkla och eleganta Navarraviner, läckert cava-sortiment och ekologiska olivoljor. Prismässigt en fyndgruva.
Vinoteca Murillo, Calle San Miguel 16–18, Pamplona

7 OCHAGAVIA

Den genuina bergsstaden på 700 meters höjd tycks nästan tyroleraktig; prydliga vita hus, träsniderier och ösregn av prunkande pelargoner på balkongerna. Ochagavia är den perfekta utgångspunkten för pyrenéervandringar på gröna vackra stigar. I centrum finns skönt otrendiga restauranger med regionalt kök, barer och kaféer.
www.ochagavia.com

Annons

Vid entrén till det märkliga ökenlandskapet Bardenas, strax utanför staden Tudela, ligger hotellet Aire de Bardenas. Minimalistiska betongkuber runt en innergård hyser rum i olika prisklasser. Några sviter vetter mot ”öknen”, ett nychict alternativ till havsutsikt.

Baren och restaurangen är typiskt hang-outiga och innergården med sobert färgsatta (grå-oliv-greige) Luxembourgfåtöljer ekläreras på kvällen. Att sitta där och sippa ett gott Navarravin till lågmäld loungemusik är storstilad terapi.
www.airedebardenas.com

Annons

9 FÅRAHERDENS GRYTA

Ujué, en genuin stenbyggd by, ålar sig runt toppen på en ansenlig höjd.

Den lilla medeltidsbyn är stilla och förnäm med en utmärkt krog, Mesón Las Torres. Traditionella rätten Migas (fåraherdens fattigmanskost) lagas i gryta över öppen eld: rivet bröd, pancetta, vitlök, vatten, tomat och kryddor. Mastig och mustig. Cuajada, en smeksamt gräddig dessert gjord på råmjölk, serveras med hemslungad honung och rostade valnötter.

Mesón Las Torres, Calle Santa Maria 9, Ujué

10 PAMPLONA

Pamplona förknippas med Hemingways machogloria och den berömda tjurrusningen San Fermin i juli. Men det finns så mycket annat att uppleva i Spaniens kanske mest välmående stad. Storstadspuls, barer, restauranger, kaféer, shopping; här finns både pengar och publik som spenderar.

Annons

Börja kvällen på anrika jugendkaféet Iruna, Hemingways stamställe, där cavakorkarna smäller redan vid sjusnåret. Mingla runt pintxosbarerna och avsluta på en av de otaliga restaurangerna i gamla stan. Obs – köken öppnar tidigast 21.30.
Café Iruna, Plaza de Castillo 44, Pamplona

Den lilla röda trekantiga paprikan piquillo är Navarras typiska grönsak.

Träkolsgrillad, skalad, lite söt i smaken och inlagd på burk används den överallt, varsomhelst i maten.

Testa ett recept på Chèvrefylld grillad piquillo:

Annons

Sätt ugnen på grill. Fyll väl avrunna piquillos från burk med en klick chèvreost, blandad med lite crème fraiche.

Lägg i en ugnssäker form, ringla över olivolja, toppa med finhackad vitlök. Grilla tills osten börjar tränga fram.

Familjeföretaget Peróns traditionellt producerade piquillos är kult.
Conservas Perón, Avenida de Navarra, 42, Lodosa

12 MÄSTERLIG MATUPPLEVELSE

Tudela är en historietyngd Navarrastad.

Det vackert dekorerade torget är samlingsplats fullt med barer och kaféer. På Restaurante Treintaitrés, en berömd grönsaksrestaurang, är varje rätt en överraskning. Avsmakningsmenyn på åtta rätter får en nästan på fall med en upplevelse i det stora formatet. Här landar Spaniens förnämsta grönsaker från Navarra i köket under ägaren Ricardo Gils hökögon. Även utsökta fisk- och kötträtter, och Navarras mest raffinerade vinkällare.
Capuchinos 7, Tudela, tel: +34 948 82 76 06 www.restaurante33.com

Annons

Reyno gourmet borgar för bästa matkvalitet från utvalda producenter i Navarra, vars råvaror ständigt kontrolleras. Till exempel sparris, piquillos, kronärtskocka från Tudela, ost från Roncal, kalvkött, lamm, vin, cava och slånbärsdigestifen Pacharán.

Unga vinteamet Azul y Garanza bankar hål på konventionellt vinmakeri. De producerar rött, vitt och rosé som du aldrig smakat dem tidigare; oanade dofter, smakpaletter och associationer som spänner över allt från bivax till jordgubbar och honung, muy bien! Vinet är bio-odlat.
www.azulygaranza.com

Annons

15 RUTA DEL VINO

Navarras egen vinrutt är inte en utan flera. Scenerierna är oavbrutet vykortsvackra längs serpentinsnurriga vägar. Stoppen längs stora och små bodegor ger lön för mödan.

Många bodegor serverar lunch byggd kring regionala specialiteter. Både bodega och lunch bör förbokas.
rutadelvinodenavarra.com

På toppen av vinodlingen Bodegas Castillo de Monjardin ligger restaurangen med samma namn, mitt i vinet med gränslös utsikt. Lunchtips: en pyramid genomskinliga, friterade potatischips döljer ett lättfriterat ägg med krämig gula och små stänk av vitlöksmajo. En av husets iskalla – ja, just det, när utevärmen ligger runt +35 – Chardonnayer matchar.

Annons

Bodegas Castillo de Monjardin, Calle Vina Rellenada, Villamayor de Monjardin, Tel: +34 948 537 412

17 MARKNADSMÄSSIGT

Bästa sättet att lära känna Navarras kök är att besöka matmarknaderna. En av de mest traditionella finns i Tafalla. Vid mängder av matstånd smakar man lokala delikatesser. Till exempel nygräddat majsbröd med smakrikt, hårdgrillat fläsk, eller kokt och friterad bläckfisk lagd i marinad. Variationen av lufttorkade skinkor, korvar, smakrika pancettor och hårdlagrade ostar är enastående.

Annons

Fortfarande hungrig? Titta in på Navarras mest -berömda restaurang, Tubal. Där residerar den myndiga kökslegenden señora Atxen Jimenez med dotter och son. Elegant matsal, elaborerad meny och ansenligt dyrt! tafalla.es eller restaurantetubal.com

Inte för inte kallas Navarra för Spaniens trädgård. Grönsakerna finns knappast bättre av i hela Europa. Den vita sparrisen är okrönt kunglig, följd av kronärtskockor. Alubias – nyspritade vita bönor – finns i soppor, sallader och som tillbehör.

Och man skäms inte för sina konserver, sparris av toppkvalitet på burk är lyx-delikatess när den färska inte är i säsong.

Annons

Håll utkik efter märket Navarrico och köp med hem. Det är en ekologisk/organisk grönsaksproducent av toppkvalitet. navarrico.com

Vinfamiljen Ochoa residerar i medeltidsstaden Olite – värd en -omväg för kungarna av Navarras Walt Disney-liknande medeltidslott, sina charmiga kvarter och högsommarens opera-föreställningar utomhus.

Det vita Viura chardonnay (från druvorna med samma namn) med en slatt Moscatel, måste vara sommarens smutthit.

Iskall slinker den lättsamt ner. Ett snyggt partymingelvin. Handla direkt från bodegan. Man kan ta in på Parador de Olite, byggt av kung Carlos III av Navarra på 1400-talet, eller på snygga boutique-hotellet La Joyosa Guarda. bodegasochoa.com eller paradores-spain.com.

Annons

20 NYGRILLAT

Lamm, lamm och åter lamm – en av Navarras mest älskade kötträtter. Kanske allra godast på de enklaste bykrogarna. Lammkotletter grillas på glöd av torra vingrenar som ger fin smak och saftigt innanmäte. Kolossala, välhängda och snabbgrillade kotletter av oxe, chuletas, är lyxmaten vid festliga tillfällen. Bärs in på bordet, ”efterfräsande” i lergryta. Grönsallad, hemgjorda frites och en flaska kyld rosé på Navarramanér fullkomnar en traditionell smakupplevelse.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons