Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

19 prylar som gör att du lyckas i köket

03 dec, 2018 
Ett välutrustat kök är sannerligen en lyx. Men välutrustat betyder inte överbelamrat med grejer. Nej, var selektiv och satsa på de redskap du verkligen kommer att ha användning för.
Annons

Ja, matlagning ska vara basic och man kommer långt med en stekpanna och en kastrull. Men om du ska göra det där lilla extra i köket eller om du bara vill underlätta matlagningen för dig själv kan det vara bra att göra några investeringar. Kanske hittar du några prylar du kan önska dig i julklapp eller själv ge i present till en foodie i din närhet.

Vi har valt ut 19 prylar som gör det lättare att imponera med din matlagning och som är snygga nog att ha framme jämt!

Pepparkvarn från Le Creuset

En pepparkvarn i din favoritfärg blir perfekt att ställa fram på matbordet. Peppar- och saltkvarnarna från Le Creuset kan du köpa här (reklamlänk).

Annons

Pepparkvarn från Zassenhaus

Hur snyggt är det inte att få mala fram svartpeppar över din pasta carbonara ur den här 35 centimeter höga blankröda pepparkvarnen från Zassenhaus? Du kan köpa kvarnen här (reklamlänk).

Kött/mat-termometer Instant Read

En termometer som fungerar som en febertermometer och som du sticker ner i köttet som du håller på att tillaga för att få direkt svar på hur varmt det är. Termometern Instant Read hittar du här (reklamlänk).

Annons

Zestjärn från Microplane

Ett zestjärn är mycket lättare att jobba med när du ska just zesta en apelsin, citron eller lime – alltså riva av det yttersta på skalet och undvika att få med det beska vita. Dessutom är det ju roligt att ha ett zestjärn som påminner om en rasp från träslöjden. Du hittar zestjärnen från Microplane här (reklamlänk).

Sax från Zwilling

I köket behöver du en vass och stark sax som går att diska i diskmaskin. Det duger inte att ha en som antingen är slö eller luktar fisk. En kraftfull universalsax i klassisk design från Zwilling hittar du här (reklamlänk).

Annons

Fågelsax från Fiskars

Om du ska laga en hel kyckling eller annan fågel är det bra att ha en fågelsax som med lätthet klipper igenom ben och skinn. Fågelsaxen från Fiskars hittar du här (reklamlänk).

Gjutjärnsgryta från Staub

Stekpanna och kastrull i all ära, men en gjutjärnsgryta som du kan flytta från spisen in i ugnen är guld värt! Och en investering som du bara behöver göra en gång i livet. Du hittar grytan från Staub här (reklamlänk).

Annons

Gjutjärnsgryta från Big Green Egg

Den mörkgröna skönheten från Big Green Egg hittar du här (reklamlänk).

Receptbok från Design Letters

Glöm allt vad urklipp och trötta post-it-lappar heter! Skaffa en snygg bok och för in alla dina goda recept i en mer värdig omgivning. Receptboken kommer från Design Letters och du hittar den här (reklamlänk).

Annons

Rivjärn från Microplane

Lyxigt handhållet rivjärn med valnötshandtag från Microplane.

En handhållet rivjärn för de små mängderna är perfekt att ha i lådan. Men se till att rivjärnet inte ligger och skaver mot andra verktyg så att det blir slött. Du hittar rivjärnet med valnötshandtag från Microplane här (reklamlänk).

Kockkniv från SAN Tsubame

Ska du bara ha en kniv, satsa på en kockkniv. Kockkniven kommer från SAN Tsubame.

Köksknivar är en riktig djungel. Men om du bara ska ha en kniv i lådan ska du ha en klassisk kockkniv med ett cirka 24 cm långt blad. Då klarar du de flesta knivrelaterade uppgifterna i köket. Och låt den kosta – en bra kniv har ett mycket långt liv. Kniven från SAN Tsubame av bankat treskiktstål hittar du här (reklamlänk).

Annons

Santokukniv från Victorinox

Komplettera kökslådan med en grönsakskniv med högt blad från Victroinox.

Om du ska ha en kniv i köket ska det vara en kockkniv. Om du ska ha två knivar ska du komplettera med en santokukniv, en lite mindre grönsakskniv med ett högt blad som gör att du kan hacka utan att slå i knogarna. Kniven Grand Maître från Victorinox hittar du här (reklamlänk).

Köksvåg Ib Laursen

Väg ingredienserna istället för att mäta upp dem. Den här vågen kommer från Ib Laursen.

Mått kan vara ett trubbigt redskap, framför allt om du bakar. Då är en köksvåg ett bättre val. Vill du ha en analog våg med retrodesign kan du välja den här från Ib Laursen. Du hittar den här (reklamlänk).

Annons

Köksvåg från ADE

En digital köksvåg i bambu från ADE.

Vill du hellre ha en digital våg kan du strunta i plasten och köra på den här snyggingen i bambu från ADE. Du hittar den här (reklamlänk).

Mandolin från Kyocera

Mandolin för att skiva grönsaker.

Ska du skiva grönsaker finns det bara ett redskap som duger, mandolinen. Den här från Kyocera finns i flera färger och har ett ställbart keramiskt blad så att du kan ändra skivtjockleken mellan 1,5 och 3 mm. Ett varningens ord bara! Akta fingrarna! Bladet är sylvasst och det är fler än en som har skivat ner en handfull fingertoppar i salladen. Du kan köpa mandolinen här (reklamlänk).

Annons

 

Mortel från Le Creuset

Kraftfull mortel från Le Creuse.

En kock är inte en kock utan sin mortel! Om du ska krossa färska örter, torkade kryddor eller göra eget kryddsalt kommer du ingenstans utan en robust mortel. Ja, det kostar en del, men du lär inte slita ut den. Morteln från Le Creuset hittar du här (reklamlänk).

Mortel från Royal Copenhagen

Mortel i ljus ek från Royal Copenhagen.

Vill du hellre ha en mortel i trä ska du satsa på en i ek som är hårt nog att stå emot de hårdaste kardemummakärnor. Den här kommer från Royal Copenhagen och du hittar den här (reklamlänk).

Annons

Gjutjärnspanna Skeppshult

En gjutjärnspanna är en investering du bara behöver göra en gång.

En stor gjutjärnspanna med stålhandtag som du kan använda både på spisen och i ugnen – dyrt, men oj så värt! Skeppshultspannan har också ett stödhandtag där fram för att man ska kunna underlätta när man lyfter den. Det här är en rejäl pjäs som kan behöva tvåhandsfattning. Sköt om den och håll den långt borta från diskmedel så kommer den att bli din bästa vän i köket. Du hittar gjutjärnspannan här (reklamlänk).

Gjutjärnspanna från Gense

Lite gjurjärnspanna från Gense.

Men det är ju inte alltid man vill ta den stora pannan. Komplettera med en liten gjutjärnspanna för det ensamma ägget, blinierna eller den lilla portionen smörstekta kantareller. Pannan kommer från Gense och du hittar den här (reklamlänk).

 

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons