14 annorlunda bitar av Amsterdam

Rå strömming är en delikatess i Amsterdam!

Amsterdam är en stad med många bottnar. Hur många gånger man än åker hit hittar man alltid något nytt. Frossa i fantastisk arkitektur, god design, bra inredningsbutiker – och glöm inte den härliga maten!
25 juni, 2014

1. Holländsk sushi

Hollandse Nieuwe är en holländsk specialitet.

Hollandse Nieuwe är en holländsk specialitet. Foto: TT

Holländarna har en ganska annorlunda kulinarisk specialitet: rå strömming. Det kallas Hollandse Nieuwe och enligt tradition ska man hålla sillen i stjärtfenan och äta den hel. Den snällare varianten är upphackad och serveras med lök, puckels och bröd. Bästa gatuståndet i stan är Van Altena.

Adress: Stadhouderskade (intill Rijksmuseum).

2. Bo i holländsk design

Ett av rummen på Lloyd Hotel i Amsterdam.

Ett av rummen på Lloyd Hotel i Amsterdam.

På Lloyd Hotel, beläget i ett 20-talshus i det östra hamnområdet, kan man välja om man vill bo i ett enstjärnigt eller ett femstjärnigt rum, eller något däremellan. Alla 116 rum är olika. Holländska designers som Marcel Wanders och Jurgen Bey har blandat en tidlös klassisk stil med modern holländsk design, med sitt signifikanta ljusa, obehandlade trä i kombination med klara, starka färger. Restaurangen använder närodlade produkter för sina holländska, franska och italienska kreationer.

Adress: Oostelijke Handelskade 34, www.lloydhotel.com

3. Smarriga smörgåsar

Välfyllda bagels från Bagels & Beans i Amsterdam.

Välfyllda bagels från Bagels & Beans i Amsterdam.

På Bagels & Beans kan du ta en välfylld bagel tillsammans med färskpressad juice och kaffe innan du ger dig i kast med Van Gogh-museet eller Rijksmuseum. Det finns flera Bagels & Beans men den vid museiområdet är mysigast.

På T Kuyltje hittar du belgiska hemlagade smörgåsar med anor. Här kan man fortfarande få traditionella pålägg som kött- och fisksallader.

Adresser: Van Baerlestraat 40, www.bagelsbeans.nl och Gasthuismolensteeg 9, www.kuyltje.nl

4. Gourmetmat i växthus

Restaurant De Kas i Amsterdam.

Restaurant De Kas i Amsterdam.

De Kas är en kändis bland Amsterdams restauranger. I sköna Frankendael park äter du ekologisk mat i ett växthus från 20-talet. Menyn växlar efter säsong och vad som för tillfället trivs i växthuset. En tvårätters lunch eller en trerätters middag är vad som erbjuds. Samt en välfylld vinlista. Boka bord långt i förväg. Hit blev chefsdesignern på H & M, Margareta van der Bosch, medbjuden av den holländska duon Viktor & Rolf när deras samarbete skulle börja.

Adress: Kamerlingh Onneslaan 3, www.restaurantdekas.nl

5. Bästa italienaren

Den italienska restaurangen Sugugio i Amsterdam.

Den italienska restaurangen Sugugio i Amsterdam.

Sugugio är en av stadens bästa italienare. Här äter man tryffel, pappardelle och vildsvin i en skön atmosfär. Hit kommer kockarna själva för att äta sin risotto och gnocchi. Trevlig personal och bra råvaror.

Adress: Utrechtsestraat 96, www.segugio.nl

6. Boerenkool – hemlagat holländskt

Boerenkool är en specialitet. Gott och rustikt!

Boerenkool är en specialitet. Gott och rustikt! Foto: Shutterstock

Du behöver:

1 kg grönkål

1 1/2 kg potatis

1 gul lök

400 g rökt korv

smör

salt och peppar

vitvinsvinäger

Gör så här:

Skala och skär grönkålsbladen, potatis och lök, i bitar. Lägg allt i en kastrull, täck precis med vatten och salta. Koka långsamt under lock i cirka 25 minuter. Koka samtidigt korven i en annan kastrull. Mosa potatisen och kålen, tillsätt en klick smör, salt och peppar och eventuellt lite ljus vinäger. Servera med den uppskurna korven.

7. Ironisk design

Droog Design i Amsterdam.

Droog Design i Amsterdam.

Med sin både enkla och finurliga design har Droog tagit världen med storm. I en vacker byggnad från 1641 ligger deras flaggskeppsbutik. Droog betyder torr humor och ironi och här bjuds på rolig design som gränsar till konst, exempel är konstgjorda bonsaiträd, självhäftande lampor och legostolar i storformat.

Adress: Staalstraat 7 B, www.droogdesign.nl

8. Pottor och pannor

Studio Bazar i Amsterdam.

Studio Bazar i Amsterdam. Foto: Dennis Brandsma

För den som gillar köksredskap är Studio Bazar rena himmelriket. Här radar färgglada skålar och bra märken upp sig i långa rader. Men Studio Bazar är mer än en shop: Julius Jaspers, en av bröderna i det familjeägda företaget, ordnar matlagningskurser, både i Amsterdam och för föräldralösa barn i Hô Chi Minh-staden.

Adress: Keizersgracht 709, hörnet Utrechtsestraat, www.studiobazar.com

9. Putsat silver

Putsat silver från Kyra Ten Cate i Amsterdam.

Putsat silver från Kyra Ten Cate i Amsterdam.

Behöver du fylla på i köksskåpen så bör du avsätta en eftermiddag för Kyra ten Cate. I denna charmiga, välfyllda butik hittar du gammalt hotellsilver, brickor och antikt porslin.

Adress: Nes 89, www.kyratencate.nl

10. Toppdesign

Van Ravenstein i Amsterdam.

Van Ravenstein i Amsterdam.

I en av Amsterdams mest kända butiker, Van Ravenstein, kan du shoppa belgiskt mode från storheter som Dries van Noten och Ann Demeulemeester, men här finns även nykomlingen Bernard Willhelm, som förvisso är född i Tyskland. Vill man inte bränna av hela reskassan så finns en reakällare.

Adress: Keizersgracht 359, www.van-ravenstein.nl

11. En oas mitt i stan

De Hortus i Amsterdam.

De Hortus i Amsterdam.

Vill du ha palmer och varmare klimat så beger du dig till De Hortus, Amsterdams vackra botaniska trädgård, tillika en av världens äldsta. Här kan du vandra runt i olika klimat, som öken med kaktusar eller subtropiskt klimat med hög luftfuktighet och klängväxter. Inne i det lilla orangeriet för fjärilar strövar du omkring bland hundratals arter. Fika kan du göra inunder träden på den vackra innergården.

Adress: Plantage Middenlaan 2 A, www.dehortus.nl

12. Fotografi i världsklass

Foam i Amsterdam.

Foam i Amsterdam.

Gillar man foto bör man inte missa Foam, museet för fotografi i alla former: dokumentärt, konstfoto, modefoto och så vidare. Här visas både etablerade kändisar som Annie Leibovitz och nya talanger.

Adress: Keizersgracht 609, www.foam.nl

13. Stinkande ostar

De Kaaskamer i Amsterdam.

De Kaaskamer i Amsterdam.

Holland är världens största mejeriexportör, och holländarna äter i snitt 15 kilo ost per år. På familjeägda osthandeln De Kaaskamer kan man sina ostar. Från golv till tak dignar det av 400 olika sorter, stora och små. Här kan du köpa några bitar Gouda, Edamer och Old Amsterdam, lite oliver och något att dricka inför några sköna timmar i en park.

Adress: Runstraat 7, www.kaaskamer.nl

14. Marknad med mycket av allt

Ostar på Albert Cuyp Markt i Amsterdam.

Ostar på Albert Cuyp Markt i Amsterdam.

På Albert Cuyp Markt, Amsterdams och Europas största marknad, finns det mesta. Förutom fräscha grönsaker och diverse delikatesser finns kläder och pryttlar av skiftande karaktär och värde. Som försäljare kan man få köa i ett decennium på en permanent plats på marknaden. Öppet alla dagar utom söndagar.

Adress: Längs med Albert Cuypstraat, www.albertcuypmarkt.com