10 saker att lägga på grillen i sommar

Grillat är godast!

Att grilla är helt klart en av sommarens höjdpunkter, oavsett om du föredrar kött, fisk, fågel eller vegetariskt. Här är tio snabba och goda recept för alla smaker. Skriv ut och spara!
23 juni, 2016

1. Kyckling med kapris, pinjenötter och persilja

Blanda 1 msk kapris, 2 msk pinjenötter, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 liten näve hackad persilja och lite olivolja. Bred ut hälften av blandningen på urbenade kycklinglårbitar. Rulla ihop och fäst med steksnöre eller grillspett. Gilla tills kycklingen är gyllene och köttsaften är klar och utan rosa inslag. Låt vila i 5 minuter, blanda sedan i 1 msk vitvinsvinäger i resten av blandningen och ringla över kycklingen.

2. Pancetta- och timjanchampinjoner

Blanda olivolja med hackad timjan, 1/2 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Pensla på stora champinjonhattar och vira in dem i pancetta eller bacon. Grilla tills svampen är mjuk och pancettan krispig.

3. Halloumipita

Grilla skivor av halloumi tills de är gyllene. Lägg på en tallrik och ringla över en dressing gjord på urkärnad och finhackad röd chilifrukt, finhackad schalottenlök, citronsaft, olivolja och hackade gröna oliver. Servera med varma pitabröd och hoummus.

4. Lammfärsspett

Blanda 500 g lammfärs med en riven rödlök, en riven vitlöksklyfta, en nypa chiliflagor, 2 malda kryddnejlikor och lite hackad persilja. Salta och peppra ordentligt, krama sedan till korvar som du trär på grillspett. Pensla med olja och grilla och vänd kontinuerligt i cirka 10 minuter tills de är genomgrillade. Servera med pitabröd och yoghurt.

5. Grillade fetaostfyllda paprikor

Skär toppen av 4 avlånga paprikor och kärna ur dem. Pensla med olivolja och salta och peppra. Blanda färdigkokt basmatiris med tärnad fetaost, hackad mynta, hackad salladslök, halverade körsbärstomater och 1/2 tsk spiskummin och 1/2 tsk kanel och salta och peppra. Skeda upp i paprikan, vira in dem i folie och grilla på grillen i cirka 15–20 minuter tills paprikan har mjuknat.

6. Gillad majs med harissasmör

Blanda rumsvarmt smör med harissa och hackad persilja. Vira in i plastfolie och lägg i kylen. Pensla färska majskolvar med olja, salta och peppra. Grilla i cirka 10–15 minuter, vänd kontinuerligt tills majsen är mjuk. Servera med skivor av harissasmöret.

7. Grillkorv med syrad lök

Stek 3 stora röda lökar i skivor i olivolja tills de mjuknat, men inte tagit färg, cirka 15 minuter. Höj värmen och häll i 1 msk rödvinsvinäger och 1/2 msk farinsocker. Låt koka tills all vätska har dunstat bort. Grilla kryddstarka korvar, lägg dem i franska korvbröd tillsammans med löken och sötstark senap.

8. Grillat ost- och vitlöksbröd

Blanda 100 g rumsvarmt smör med 1 mozzarella och 50 g riven cheddarost. Salta och peppra. Rör ner 1 riven vitlöksklyfta och 1 liten näve hackad persilja. Skär skivor i 1 baguette, men bara till 2/3 så att brödet fortfarande håller ihop (som hasselbackspotatis). Klicka i smöret mellan skivorna, vira in brödet i dubbelt lager folie och grilla på grillen tills osten har smält.

9. Het steak sandwich

Marinera tunna skivor ryggbiff i 1/2 tsk rökt paprikapulver, 1/2 tsk krossade fänkålsfrön och olivolja. Skär ciabattbröd i hälften på längden. Grilla köttet cirka 1 minut på varje sida och grilla ciabattabröden frasiga. Servera köttet mellan två brödbitar tillsammans med rucola och vitlöksmajonnäs.

10. Tandoorimarinerade laxfiléer

Blanda riven ingefära, 1 riven vitlöksklyfta och 4 msk turkisk yoghurt tillsammans med 1 msk tandooripasta och 1/2 tsk chili. Pensla på laxfiléer och grilla dem 4 minuter på varje sida tills de precis är färdiga men inte torra.

Fler recept: 5 enkla tilltugg till grillfesten

Av: Janine Ratcliffe