10 saker att göra med ätbara blommor

Strössla ätbara blommor på mackan!

Ätbara blommor är ett enkelt sätt att piffa till maten. Passa på nu när det grönskar ute! Vi tipsar om 10 saker du kan göra med ätbara blommor.
01 juni, 2018

Du har säkert sett otaliga varianter på ätbara blommor i sallader, på smoothiebowls och som dekoration i efterrätter. Men det finns många fler sätt att använda och tillaga dem – och du behöver inte vara trädgårdsexpert eller köpa särskilda plantor för att lyfta din mat med ätbara blommor. Det finns dessutom fler varianter än du tror i din närhet, kanske finns de redan i din trädgård?

1. På mackan

Gör sommarens finaste kanapéer och snittar genom att strössla över små nätta blommor. Lite pepprigare sorter som indiankrasse är utmärkta smakkompisar med exempelvis färskost eller avokado.

2. Smaksätt kryddsmöret

Kryddsmör kan varieras i oändlighet, det är mest en smakfråga. Ett enkelt sätt att få det att se lite roligare ut är att strössla över blomblad tillsammans med lite färska kryddor, chiliflakes och grovmald peppar i olika färger.

3. Frys in istärningar

Ett superenkelt sätt att göra sommarens drinkar lite festliga, för att inte tala om hur glada barnen blir av några bitar blomsteris i saften – eller isglassen.

4. Smörstek

Den vackra dagliljan funkar utmärkt att steka i lite smör, precis som rödklöver-blommor och även den lite mindre smickrande maskrosen (knopparna).

5. Koka

Kronärtskocka i all ära – men har du provat att koka solrosor? 5-10 minuter i lättsaltat vatten är allt som krävs – servera med exempelvis lite citronsmör och ett gott bröd.

6. I marinader och inläggningar

Imponera på midsommar med en vacker blomstersill eller prova att ge köttet en spännande touch av lavendel!

7. Koka marmelad

Rosor och lavendel (till och med maskrosor) är utmärkta smaksättare i marmelader.

8. Blommiga pannkakor och omeletter

Överraska barnen genom att strössla ner vackra blommor i pannkakan eller omeletten precis innan servering.

9. Fritera

Friterade squash- och pumpablommor är både fint och ljuvligt gott. Prova gärna att fylla med ricotta och parmesan eller en kryddad färskost så lyfter du smaken ytterligare.

10. Sötaste kakorna

När du bakar småkakor, testa att dekorera med exempelvis violer eller penséer. Pensla de färdiga kakorna med ett tunt lager äggvita, tryck fast en blomma, pensla sedan försiktigt ett lager äggvita till. Avsluta med att pudra mer lite florsocker för en vacker och förseglande effekt. Kul pyssel ihop med barnen och garanterat uppskattat på kalaset.

Läs också: 10 exempel på ätbara blommor

Ätbara blommor. Foto: Ina Agency

Ätbara blommor. Foto: Ina Agency

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: