10 saker att fylla kylskåpet med i vinter

10 saker att fylla kylskåpet med i vinter

Årets mörkaste månader är här, det är nu vi behöver boosta kroppen med extra energi och fylla upp kylskåpet med bra råvaror som räddar oss när inspirationen tryter. Så vi slipper hamna i samma gamla ”jag har ingenting hemma så det blir yoghurt till middag – igen”.
24 november, 2017

ELLEs hälsobloggare Anja Forsnor listar tio näringsrika och smarta varor som du alltid bör ha hemma. De kommer hjälpa dig att välja rätt även när du är trött, stressad och behöver snabb energi.

1. Kål

Svartkål, grönkål, rödkål, vitkål och brysselkål – något av det nyttigaste vi kan äta. Förutom att det smakar gott gör även kål gott för våra nyttiga bakterier i tarmen. Verkar också antiinflammatoriskt.

2. Citron

Bra för immunförsvar, matsmältning och piffar upp de flesta maträtter. Börja varje morgon med en kopp varmt vatten, citron och riven ingefära för att väcka kroppen på bästa sätt.

3. Ingefära

Magens bästa vän. Trots att det kan smaka starkt är ingefära snällt mot magen och är bra för både illamående och gasbildning. Gott i smoothies, te och att riva ner i maten.

4. Ägg

Ägg är ett riktigt litet krutpaket av nyttigheter och vi får i oss i stort sett alla näringsämnen vi behöver genom att äta ägg. Går att variera i all oändlighet och omöjligt att tröttna på. Förvara äggen i kylskåpet så håller de bra mycket längre än bäst-före-datumet på kartongen.

5. Bladspenat

Något av det nyttigaste vi kan äta – en portion (50 gram) spenat motsvarar flera dagars behov av både vitaminer, mineraler och antioxidanter. Är gott i omelett, soppor, sallader och smoothies. Spenat sägs även minska sötsuget.

6. Rotfrukter

Rotfrukternas högtid är nu, passa på att frossa i sötpotatis, palsternacka, kålrot, rotselleri, betor och morötter. Fyll en plåt med blandade rotfrukter och rosta i ugnen – vinterns kanske enklaste och godaste maträtt.

7. Avokado

Fullproppad med nyttigheter och passar till det mesta – både på mackan, i smoothies eller salladen. Under höst och vinter hittar vi dessutom avokado från Medelhavsregionen i våra svenska butiker, ett bättre miljöval än den från Syd- och Mellanamerika.

8. Frysta ärtor

De små gröna ärtorna är rika på C-vitamin, kostfibrer och andra nyttigheter som håller magen mätt och glad. Många kanske förknippar ärtor som tillbehör till fisk men det är även en vinnare i sallader, soppor och i gröna smoothies.

9. Broccoli

Att broccoli är nyttigt fick vi lära oss redan som barn. Det bästa är att ugnsbaka, ångkoka eller steka broccolin så den behåller alla nyttigheter. Även gott att riva ner i ris, woka eller göra broccoligratäng av.

10. Frukt

Fyll upp fruktskålen med äpple, grapefrukt, kiwi, apelsin och satsumas. Alla har säsong nu under vintern och är goda att äta på yoghurten, som mellanmål och mixa ner i smoothien. Eller varför inte göra en gino och skiva ner frukten, toppa med riven choklad och baka i ugnen?

Tips! Har du frukt och grönsaker som börjar se ledsna ut? Skiva upp och frys, perfekt att mixa ner i smoothies eller soppor så slipper du slänga.

Läs mer:

Därför är ägg världens bästa livsmedel

Recept:

Grön ärtsoppa med wasabi

Ugnsrostade grönsaker med ädelost