Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

10 rätter att laga i samma form

14 mar, 2016 
AvRedaktionen
Tagine är en marockansk maträtt tillagad i lergryta.
Lägg alla ingredienserna i en och samma form och umgås med gästerna medan maten sköter sig själv i ugnen. Bjud smart med allt-i-ett-mat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Kryddig tagine-kyckling

Bryn 1 hackad rödlök, 2 krossade vitlöksklyftor och 1 matsked riven ingefära i olivolja i en stekpanna. Tillsätt 1 tsk mald spiskummin, 2 teskedar paprikapulver och 1 tesked chilipulver och låt steka i en minut. Tillsätt åtta kycklinglårfiléer skurna i bitar och stek i ytterligare fem minuter. Häll över 1 burk krossade tomater, 1 liten skalad och tärnad zucchini, 8 halverade dadlar och 3 dl kycklingbuljong. Lägg i 1 kanelstång och låt sjuda i 1 timme. Strö över hackad koriander vid servering.

2. Het korvgryta med haricots verts

Bryn åtta korvar med hög kötthalt i en gryta. Ta från värmen och tillsätt 1 skivad gul lök och 1 paket bacon och bryn. Ta ur korvarna ur grytan och skär dem i bitar och lägg tillbaks dem i grytan tillsammans med 500 ml cider av den torra sorten. Låt puttra i 35 minuter och tillsätt sedan 2 burkar haricot verts, och låt koka upp igen i 15 minuter. Strö över hackad persilja vid servering.

Annons

3. Fläskgryta med chorizo

Sätt ugnen på 160°. Skär 1 kg skinn- och benfri fläsksida i bitar. Hetta upp en skvätt olja i en gryta med lock och bryn köttet. Tillsätt 2 hackade gula lökar och 4 pressade vitlöksklyftor och stek i fem minuter. Tillsätt 1 tesked rökt paprikapulver och 250 g chorizo skuren i bitar. Tillsätt 2 burkar krossade tomater och 3 dl kycklingbuljong. Täck med locket och tillaga i ugn i 2–2 1/2 timmar till fläsket är genomstekt och mört. Blanda i 2 burkar cannellonibönor och tillaga 30 minuter till utan lock.

4. Spenat- och citronrisotto

Bryn 1 finhackad schalottenlök och 2 vitlöksklyftor tills de mjuknar. Rör i 300 g risottoris och tillsätt 1 glas vitt vin och låt det koka in. Tillsätt successivt varm grönsaksbuljong (se till att ha 10–12 dl färdig buljong att använda), en slev i taget tills riset är nästintill helt färdigkokt. Pressa i saften från 1 citron och tillsätt 1 stor påse färsk spenat och låt mjukna. Klicka i en bit smör och lite riven parmesan vid servering.

Annons

5. Italienska köttbullar med parmesan

Blanda 1 kg fläskfärs, 1 finhackad gul lök, lite hackad persilja, 2 krossade vitlöksklyftor, 50 g riven parmesan, 1 nypa chiliflingor, 1 ägg och salt och peppar i en bunke. Blanda väl och forma till små bollar. Bryn i olja i en stor stekpanna och lägg upp på ett fat. Hetta upp lite mer olja i samma stekpanna och bryn 2 tunt skivade vitlöksklyftor i en minut. Tillsätt en stor flaska passata och 3 1/2 dl rött vin. Sjud i 20 minuter och lägg sedan tillbaka köttbullarna i pannan, och sjud ytterligare 30 minuter.

6. Torsk med ugnsgratinerade tomater och oliver

Sätt ugnen på 200°. Bryn 2 tunt skivade vitlöksklyftor i olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 handfull oliver och 1 matsked kapris. Sjud i 15 minuter. Häll över blandningen i en ugnsfast form. Lägg sex tjocka torskfiléer på toppen av tomatblandningen, ringla över olivolja och kryddor. Tillaga i ugnen i 15 minuter. Tillsätt lite färsk basilika vid servering.

Annons

7. Biffstuvning med rödvin och champinjoner

Vänd 1 kg nötkött, uppskuret i bitar, i pepprat och saltat mjöl. Hetta upp lite olja i en gryta, och bryn köttet i omgångar. Tillsätt två skivade gula lökar och stek tills de är gyllenbruna, och lägg sedan i 300 g skivade champinjoner och stek i 5 minuter. Tillsätt 4 dl rött vin och två kvistar timjan. Sjud i 2­–2 1/2 timmar till köttet är mört och genomstekt.

8. Kinesisk hot pot

Värm ugnen till 180°. Lägg 1 kg tärnad högrev i en gryta med 2 krossade vitlöksklyftor, 1 matsked riven ingefära, 2 matskedar soja, 3 matskedar risvin, 1 stjärnanis, 2 tsk kinesisk five spice-krydda, 2 msk farinsocker. Rör om ordentligt, och häll över blandningen i en ugnsfast form, täck med lock och tillaga i ugn i två timmar. Ta av locket och tillaga ytterligare 30 minuter.

9. Vegetarisk chili med ostkrutonger

Bryn 2 tunt skivade vitlöksklyftor, 1 hackad röd paprika och 2 hackade chilifrukter i olivolja i en minut. Tillsätt 3 tsk mald kummin, 500 g skogschampinjoner och tillaga i 5 minuter. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 burk kidneybönor, 1 burk svarta bönor och 4 dl grönsaksbuljong och låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt 300 gram haricot verts och tillaga i 10 minuter. Toppa chilin med bitar av smörstekt baguette, strö över riven cheddar och grilla under grillelementet i ugnen till osten bubblar på ytan.

Annons

10. Mac ’n cheese med örtkrutonger

Värm ugnen till 190°. Koka 7 dl makaroner tills de har ett lätt tuggmotstånd. Häll av vattnet och skölj under kallt vatten. Smält 75 gram smör i en kastrull, pudra i 1 1/4 dl idealmjöl eller maizena, och låt puttra under omröring i tre minuter. Tillsätt 1 liter mjölk, lite i taget, till det är en jämn sås. Blanda i 2 tsk Dijonsenap, 250 g riven väl lagrad cheddar och 50 g parmesan. Krydda väl och blanda med pastan, och häll över i en stor ugnsfast form. Strö över krutonger, blandat med parmesan och finhackad salvia. Tillaga i ugn i 20–25 minuter till rätten är gyllenbrun.

Relaterade recept:

10 snabba vegetariska luncher

10 snabba rätter på en burk tonfisk

10 enkla rätter med lax

10 enkla recept med kycklingfiléer

10 saker att göra med en burk tomater

Av: Janine Rattcliff

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons