Zhala Rifat Pehrsson i exklusiv intervju i ELLE

Musiker, sångerska, producent – och nu skådespelare. Möt Zhala Rifat Pehrsson som både är aktuell i sin långfilmsdebut och med ett nytt album.
08 september, 2020

 

Zhala Rifat Pehrsson ska precis ta klivet in i filmvärlden, från att ha varit musiker, sångerska och producent sedan tonåren. Hon är den enda utomstående artisten signad på Robyns Konichiwa Records, och drar paralleller mellan sitt artisteri och den nya karriären.

– Är jag en skådis? Får jag ens vara det? Jag vet inte. Men jag är en performer och jag tror inte att det är så långt mellan mitt artisteri och att vara skådespelare.

Från musiker till skådespelare

För att närma sig rollen som Maya i Lovisa Siréns första långfilm (med arbetsnamnet Sagres) har Zhala jobbat med skådisen Eva Melander och fått ett mentorskap.

Zhala Rifat Pehrsson i exklusiv intervju i ELLE

Stickad tröja, Marni. Plisserad kjol, Blk Dnm. Örhänge, Mia Larsson Jewelry. Boots, Eytys.

– Det är så lyxigt, jag kan inte ens fatta det själv. För att bli henne har jag tänkt på likheterna mellan oss två och från den tiden i mitt liv när jag var mer som Maya. Det är på vissa sätt smärtsamt att gå tillbaka till en tid som var traumatiserande och stökig, men jag förstår varför Lovisa skrev den här rollen till mig, säger hon.

I Zhalas artisteri har hon alltid lekt med att lajva, och det är så hon ser på att göra Maya. Rollen som hennes syster spelas av Bahar Pars.

– Hon är otroligt generös med sin erfarenhet och talang, hon vill dela med sig av allt och att helheten ska bli bra. Hon är villig att göra allt för alla. Det är för att hon har en regissör i sig. Jag vet inte om alla skådisar är så, men jag tror inte det. Jag tror det är en blattegrej, att hela tiden ta kollektivt ansvar.

”Som en queer invandrarperson har det hänt en miljard gånger att jag blivit felporträtterad”

För omväxlings skull ligger inte det slutgiltiga ansvaret på Zhala, och det medger hon är läskigt, eftersom det innebär att hon måste släppa på sitt kontrollbehov.

– Det känns härligt att inte behöva ha koll på allt hela tiden. Det är skönt att slutresultatet inte ligger på mig. Men att bli porträtterad av andra kan gå så fel. För mig som en queer invandrarperson har det hänt en miljard gånger att jag blivit felporträtterad. Jag har blivit exponerad på ett sätt som jag inte varit bekväm med. Men när jag säger det är jag så rädd att folk inte ska våga jobba med mig, och det är så viktigt för mig att vara trygg.

Zhala Rifat Pehrsson i intervju i ELLE

Rock, Hope. Skjorta, Eytys.

Det är i samtalen som tryggheten skapas, menar Zhala. I den här filmen har hon varit med från början och rollen är skriven för just henne. Den har byggts ihop med personer där det inte är jobbigt att sätta gränser, utan saker och ting är underförstådda.

Som soloartist kan du styra hela din image, ditt utryck, din stil. Har du försökt styra Mayas stil?

– Om jag försökt styra?! skrattar Zhala.

Hennes privata stil är bekväm och består av raka silhuetter, oversize och är, enligt henne själv, könlös.

– Det är viktigt för mitt privatliv för att det ska skilja sig från scenen, men det är också viktigt för min queernes. Privat går jag runt i stora byxor och så har jag typ 15 likadana t-shirts. Om jag ska på turné har jag en ny garderob som jag sätter ihop med en stylist, jag jobbar mest med Nicole Walker. Då tar vi fram en outfit som jag redan satt på mig på vägen till flygplatsen eller giget, du vet det är ett lajv. För mig har det varit ett sätt att fungera. Tidigare flöt allt bara ihop, men nu kan jag sortera bland mina identiteter.

Fakta: Zhala Rifat Pehrsson:

Namn: Zhala Rifat Pehrsson.
Ålder: 32 år.
Familj: Frun Loella Rifat Pehrsson och hunden Texas.
Bor: Stockholm.
Utbildning: LA Music Academy.
Aktuell: Spelar en av två huvudroller i Lovisa Siréns första långfilm. Parallellt med filmen jobbar hon med ett nytt album. Första singeln kom i augusti.

Av: Kakan Hermansson
Fotograf: Angelina Bergenwall/Bad Land
Stylist: Marcus Söder/Link Details
Makeupartist: Jeanette Törnqvist/LundLund
Hårstylist: Linda Shalabi/Link Details
Fotografassistent: Rasmus Ståhl, Jacob Thörnäs
Stylistassistent: Jacob Landahl
Hår- och makeupassistent: Jasmine Lundmark
Produktion: Sofia Quintero/Bad Land
Retusch: Tale Tellers

LÄS MER:

Möt Zhala, en kurdisk Lady Gaga i Sverige