Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Zara Larsson i exklusiv intervju med ELLE – om kärlek, hat och nya samarbetet med Nike

06 okt, 2016 
AvJoel Linde
Använder Zara Larsson Tinder (eller något ännu häftigare, mer exklusivt kanske)? Vilka är hennes svagheter och hur tränar hon för att orka med sina fartfyllda framträdanden? Allt detta och mycket mer får du reda på i denna ELLE-exklusiva intervju med popstjärnan Zara Larsson.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Zara Larsson har haft ett storslaget år. Hon har gästat två av USA:s största talkshows, Ellen DeGeneres och Jimmy Fallon, hon har sålt dubbel platina i USA (alltså över två miljoner exemplar) med singeln ”Never forget you” och hon har invigt fotbolls-EM i Frankrike med David Guetta och deras låt ”This one’s for you”.

I slutet av september släpptes även singeln Ain’t my fault som kommer vara huvudsingeln till hennes kommande studioalbum som väntas släppas inom kort.

Och det är bara halvvägs genom 2016.

Med en sådan intensiv inledning är det svårt att ifrågasätta att hon nyss varit ledig i en vecka. När vi möts i Shoreditch i centrala London har hon praktiskt taget precis landat efter sin familjesemester i Florida.

– Det har varit  skönt, säger hon när hon sjunker ner i soffan.

Zara Larssons avslappnade självklarhet har slipats till perfektion sedan det oförglömliga framträdandet i Talang 2008, där en kavat 10-åring utlovade ny stjärnglans på Sveriges pophimmel.

Annons

– Jag är ju stimulanstorsk. Jag har alltid något i öronen eller kollar på någonting. Ibland lyssnar jag på en podcast och kollar på en serie samtidigt. Jag har jättesvårt att koppla ifrån, säger hon till ELLE, som bjudits in för en exklusiv intervju med stjärnan.

Zara Larsson är nämligen en av flera kvinnliga världsstjärnor som valts ut för att representera Nikes nya sneakerkollektion, Beautiful x Powerful, inspirerad av kvinnliga atleter. Kollektionens första del är en hyllning till Joan Benoit Samuelsson som vann det första maratonloppet för kvinnor i OS i Los Angeles, 1984.

För Zara Larsson är träningen mer ett medel för att kunna göra det hon verkligen älskar, nämligen att sjunga, stå på scen och showa.

–Jag är lat. Alltså in i själen. Men min största idol är Beyoncé, hon är definitionen av power för mig, och om jag vill uppnå hennes greatnes – vilket ju är typ… hmm, njaa (Zara indikerar att hennes mål fortfarande känns ganska avlägset) – då måste jag ju typ ”hit the gym errday” liksom. Och där får man kämpa, säger hon.

Annons

Du tränar för att kunna nå dina mål som artist?

– Ja det är ju det det handlar om för mig. Jag är ingen sporttjej men jag måste vara aktiv för att orka göra det jag gör. Och jag vet ju att i slutet av dagen kommer jag vara som bäst och gladast om jag rör på mig.

Hur brukar du träna?

– Jag har ganska svårt med disciplinen. Då är det enklast att antingen träna med en kompis – för då har man bestämt att vi ska gå någonstans och då har man någon som väntar på en – eller att sätta upp en tid med en PT.

Sneakerkollektionen du frontar heter Beautiful X Powerful. Vad tänker du kring det namnet?

– Jag tänker att det kanske inte handlar om att vara snygg – typ att ha ett symmetriskt ansikte – utan att det är kraften som är fin. Det är styrkan – the power – som tjejer har som är vad man fokuserar på. Jag tycker det är fint, för tjejer är ofta styrda i hur de ska vara och se ut.

Hur tänker du själv kring kläder? Vad betyder din outfit för dig?

Annons

– Ibland känner jag mest ”varför ska jag ha snygga kläder, jag behöver inte sånt, jag kan vara mig själv ändå”, men andra gånger så vill jag vara jättefancy och uttrycka mig med allt jag har i kläder. Förra året på Bråvalla slängde jag bara upp håret i nån jätteful bulle, lite mascara och ett par short. Jag brydde mig inte ett skvatt, men nu tycker jag att outfiten är liksom en del av showen.

Har du någon stilförebild?

– Jag har väl personligen inte en jättetydlig stil, men min största inspiration, stilmässigt, är Rihanna. Alltså jag hade gjort vad som helst för hennes garderob! Allt hon har på sig är ”oh my god”. Och vad jag tycker om med henne är att hon inte heller har någon stil som hon går efter utan hon gör lite vad hon vill. Jag har så många bilder på henne där hon går ut i pyjamas och då tänker jag ”yes, så där vill jag också se ut”.

Kommer vi se dig i pyjamas på stan snart?

Annons

– Haha nej det känns som att det endast är Rihanna som kan göra det.

På tal om power. Zara Larsson är ingen idrottare, men hon är en inspiratör för sina miljontals fans och följare på sociala medier världen över. (I skrivande stund är de drygt 1,9 miljoner på Instagram, 841 000 på Facebook och 635 000 på Twitter.) I sitt sommarprat 2015 sa hon bland annat att om hon hade startat ett politiskt parti och alla hennes följare hade röstat på henne skulle hon komma in i riksdagen.

– Jag kommer ju inte starta ett politiskt parti, men jag är ju jätteaktiv på min Insta och allt jag använder så det är klart att jag kan göra något utan att gå in i politiken på så sätt. Jag kommer fortsätta säga vad jag tycker och tänker så länge jag… andas, tänkte jag säga. Det är sån jag är och jag tycker det är viktigt att få uttrycka mig och att andra lyssnar på mig, det har jag velat hela mitt liv.

Annons

Och det är ju väldigt många som lyssnar på dig. Känner du dig aldrig stressad över att så många vill nå dig och få svar från dig?

– Jo ibland. Speciellt på Twitter där det handlar mycket om att de vill att jag ska följa dem. Men jag läser ju faktiskt nästan allt, och det är ju både kul och jobbigt, men jag tror det är något kontrollbehov jag har.

Vad är det bästa med det?

– Inget gör mig så glad som när nån kommer fram till mig och säger att jag har fått dem att tänka på något eller gett dem bättre självkänsla. Det är väl det jag vill göra med musiken också på något sätt.

Hur hanterar du de som hotar och hatar?

– Jag har lärt mig nu på senaste tiden att jag verkligen inte bryr mig. För det är inte en kotte som har kommit fram till mig, ansikte mot ansikte, och sagt (allt otrevligt de skriver, reds. anm). De bara gömmer sig bakom sina privata konton med noll följare och noll foton, och det är ju lite tragiskt att folk verkligen sitter och skapar såna konton för att bara spy ut hat. Men de som vill lyssna de lyssnar, och jag är inte här för att läxa upp Sveriges befolkning heller.

Annons

Vad skulle du vilja säga till dem som känner sig nyfikna men osäkra på feminism?

– Allt handlar ju om okunskap, och det kanske är lite pinsamt 2016 då alla ”ska vara medvetna” att fråga om saker. Men som sagt, eftersom det är 2016: Google är din vän. Det finns hur mycket som helst och det är bara att googla sånt som du inte förstår, och umgås med människor som lär dig grejer. Man får sig ögonöppnare när man hänger med andra människor. Eller följ någon på Instagram!

Vill du rekommendera någon att följa?

– En av mina favoritsidor är Makthavarna, som handlar om rasifierade, främst tjejer, som gästpostar varje vecka. Jag följer och jag läser och jag lär mig grejer hela tiden som jag kanske inte hade haft en aning om annars, för jag är ju supervit liksom.

ELLE:s tid med Zara är på väg att rinna ut, men vi hinner med några snabba frågor.

Hur är du med pengar?

– Jag är väldigt sparsam. Eller det är min mamma som är det. Hon har väldigt koll, men jag vet inte ens hur mycket jag har. Det är mest att jag hör av mig till mamma och säger ”tjo, jag vill ha den här väskan”, och så lägger hon över. För jag vet att om jag hade haft tillgång till allt så hade de varit slut på två veckor.

Annons

Hur mycket tar du ut i månadslön?

– Ungefär 27 000, men jag använder verkligen inte allt. Och så vill jag ju spara så att jag kan köpa en lägenhet, och köpa en lägenhet i LA också.

Kommer du flytta dit?

– Jag vill bo i LA, absolut, och jag vill samtidigt ha något i Stockholm för att jag kommer aldrig lämna Stockholm helt. Jag har jättesvårt att se mig göra det. Det är något jag vill komma hem till.

Har du några svagheter?

– Ja! Jag har jättemycket. Jag har väl lika många som jag har styrkor. Jag kommer aldrig i tid till något, jag kan vara väldigt självisk; Om jag inte vill något då gör jag det inte. Jag följer aldrig med på familjemiddagar för jag tycker det är tråkigt, men så kanske jag får dåligt samvete sen. Jag somnar aldrig i tid, jag dricker för lite vatten. Det är hur mycket som helst, haha, men där är några stycken. Fast jag är inte rädd för att erkänna det.

Hur är det med kärleken?

Annons

– Kärlek är bra! Nej men det händer faktiskt inte så mycket, jag har ett väldigt odramatiskt liv.

Har du testat Tinder?

– Näe! Tänker aldrig göra heller! Men folk säger att Tinder håller på att dö, eller att det inte finns några snygga människor kvar, haha! Men det finns ju faktiskt en app som liknar Tinder men som är för kändisar.

Vänta, va? Finns det Tinder för kändisar?

– Ja, och det vägrar jag ännu mer! Men alla dj:s är med, några skådespelare… kändisar som ska träffa kändisar. Alltså förlåt, men är inte det det larvigaste du har hört?!

Inga kommentarer. Så du har inte den appen heller?

– Nej! Men jag känner folk som har den!

Vem?

– Det tänker jag inte säga.

Men snälla, en ledtråd då?

– Nope. Men det är några svenskar i alla fall.

Okej, nu är vår tid slut. Zaras manager säger på engelska att hon har 30 minuter på sig att äta lunch, men Zara hör fel och upprepar ”three minutes?” med ett tonfall som inte alls är särskilt ifrågasättande.

– No, thirty minutes, förtydligar han.

– Oh, hahahaha!

Zara Larsson verkar van vid ett hektiskt liv där hon tvingas luncha på tre minuter.

Se alla bilder på Zara och kollektionen Nike Beautiful x Powerful i bildspelet nedan.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons