Zara Larsson om rubrikerna, mötet med Beyoncé och framtiden för feminismen

2017 tillhör Zara Larsson. ELLE 
träffade Sveriges mesta världsstjärna för att prata om nya skivan, musik som politik, framtiden för feminismen, kärlek – och den där gången hon gömde sig för Beyoncé.
13 december, 2016

Foto Eric Broms

Zara Larsson avslutar 2016 med att bli både Bästa nya artist och Bästa internationella artist på MTV EMA Awards – två sköna titlar att ha i ryggen när hon i början av 2017 släpper sitt nya, efterlängtade album. För om nästa år tillhör någon, så är det Zara.

På många sätt är hon själva definitionen av vår samtid: hon vann Talang som 10-åring och började sin resa mot internationell stjärnglans med en skjuts från dåvarande Idol-domaren Laila Bagge. Hon har över två miljoner följare på Instagram och är via sociala medier i ständig direktkontakt med sina fans (och haters). Hon har nobbat Justin Bieber och skällt ut Chris Brown på Twitter.

Hon är en självklar feminist (”i framtiden hoppas jag att man inte ens behöver säga att man är feminist, utan att alla som inte är det är sexister”), drottningen av selfies (”ingen tar lika bra bilder på mig som jag gör”) och hundra procent i kontroll av sin egen sexualitet (”om jag vill vara sexig, låt mig vara sexig”). ELLE lyckades fånga henne på tre olika platser i världen.

LÄS OCKSÅ: ZARA LARSSON VANN TVÅ TITLAR PÅ NATTENS MTV EMA

Jacka, Saks Potts/Stylebop.com.

Behå, Love Stories. 

* * *

Nashville, USA, den 18 oktober

Zara är i stan för att uppträda med countryartisten Thomas Rhett som ska hyllas på galan CMA Artists of the year. Det är morgon lokal tid och en nyvaken Zara har precis kollat på senaste avsnittet av favoritserien Westworld när hon svarar i telefon på hotellrummet som snarare liknar en mindre lägenhet.

– Jag kom från Stockholm i går. Innan dess var jag i Paris och innan dess Atlanta, LA, Pittsburgh … Och London tror jag.

Om framgång räknas i antal flygmil går det bra nu. Riktigt bra. Att befinna sig på en ständig jorden runt-resa mellan galor, shower och prisutdelningar har blivit vardag.

– Det händer ganska ofta att jag vaknar upp och är helt förvirrad om var jag är och vem jag är. När jag var 15 tyckte jag att det lät fruktansvärt att bara vara ledig typ tre dagar per halvår, men jag trivs ganska bra med det. Jag älskar ju att vara för mig själv. Det finns inget bättre i livet än att vara ensam på ett hotellrum och beställa room service, kolla en massa serier, springa runt helnaken, ta ett bad. Om jag har några timmar ledigt prioriterar jag inte skolan, då väljer jag i stället att ligga som en potatis. Det måste man få göra. Men jag kommer nog att ta studenten vid jul om jag snabbar på. Fan vad mamma kommer bli glad, det är det enda hon pratar om!

Zara fyller 19 lagom till att den här tidningen kommer ut. Uppväxten var lycklig – så bra att hon knappt minns något, har hon berättat – i en kärnfamilj med en lillasyster. Hennes mamma följde länge med på alla resor, men stannar allt oftare hemma i villan i Enskede.

– Det är skönt att ha henne med, men jag klarar mig ganska bra ändå.

Där stannar också allt som kan beskrivas som vanligt med Zara. Ända sedan hon som barn gjorde shower för familjen har hon befunnit sig på en sällsamt spikrak väg mot stjärnorna. Trots det tycks hon befriande fri från duktighetskomplex och prestationsångest.

– Man måste välja sina strider. Vill jag lägga min energi på att ha ett rent rum och högsta betyg, eller vill jag fokusera på det jag tycker är kul? Jag har fått privilegiet att få göra det jag älskar och kan lägga all min energi på det i stället för att vara en duktig flicka. Som person är jag ganska stökig av mig – hela mitt liv är messy as fuck. Men det är ingen som ser det när jag gör musik eller står på scenen.

* * *

ZARA OM NYA SKIVAN OCH FRAMTIDEN FÖR FEMINISMEN:

Slå på ljud

* * *

I början av 2017 släpps hennes nya skiva. Zara har själv skrivit uppskattningsvis 60–65 procent av det.

– Det händer inte så mycket i mitt liv, så egentligen vill jag bara skriva om en och samma sak tusen gånger: Kärlek. Det är det jättelätt att skriva om, från alla möjliga perspektiv. Man kan vara arg, man kan vara ledsen, man kan vara glad. Det är en härlig go to, säger hon.

Själv har hon ingen relation just nu – förutom med sina vänner.

– Jag är 18, vill jag ens ha ett förhållande? Jag är ju aldrig hemma, what’s the point? Det är en annan sak med mina kompisar som jag har haft länge – de är en så stor del av mig, de har format mig under mina viktigaste år. Förhoppningsvis, om jag blir rik och berömd, kan jag ta med mig mitt entourage överallt. Det är drömmen, att vara med mina bästa vänner hela tiden.

Zara på omslaget av nya ELLE. Jacka, topp och kjol från Dolce & Gabbana. Ring från All Blues. 

* * *

 

Zara älskar Los Angeles och tillbringar alltmer tid där.

– Det är inte så att jag chillar och tittar på Hollywoodskylten, jag går till studion varje dag. Det är inte alltid kul. Men jag vet att det kommer att löna sig. Det är bara eyes on the prize.

Vad saknar du mest när du är borta?

– Det bästa jag vet är att komma hem, ta en dusch, packa upp lite smått och gå och lägga mig i min syrra Hannas säng. Det är världens skönaste säng!

Klänning,

Isabel Marant. Örhängen,

All Blues.

* * *

London, England, den 28 oktober

Sedan vårt senaste samtal har Zara hunnit med en resa till Australien (via Los Angeles) för att fira att både Lush life och Never forget you sålt platina tre gånger om. När jag når henne håller hon på att packa för att åka vidare till Liverpool samtidigt som hon äter oliver, kollar på Black mirror (en annan favoritserie) och sminkar sig. Makeup är ett stort intresse, vilket märks i hennes sociala medier.

– Jag är väldigt petig när det kommer till smink och hår och tittar mycket på tutorials. Jag byter produkter hela tiden och snor mycket från min syrra. Hon köper jättemycket smink, vilket är funny eftersom hon aldrig sminkar sig, hon har helt perfekt hy. Jag bara ”tjena, här käkar jag aknemedicin”. Jag tror inte att folk fattar att jag har haft jättedålig hy. Men it’s all about the right makeup and lighting!

I höstas väckte hon rubriker när hon satt front row på Dolce & Gabbanas visning i Milano tillsammans med kändisbarn som Sistine Stallone, Dylan och Brandon Lee och Sofia Richie. I princip uppväxt på Kungliga svenska balettskolan i Stockholm är hon mer van vid myskläder, och vardagsstilen består av tofflor, mjukisshorts och pappas T-shirt.

– Där spelade det absolut ingen roll vad man hade på sig. Man kanske hade lite mascara för att man ville verka vuxen, på samma sätt som man gick till Lindex och köpte behåar i storlek 60AA. Det fanns inget större intresse av att uttrycka sig i mode, vi var kreativa och uttryckte oss i dans. Men i lågstadiet tyckte jag att jag var fashionista. Den finaste outfiten var ett par manchesterbyxor i grönt med bruna och rosa blommor på. Till hade jag en urtvättad och nopprig pyjamaströja som jag hade köpt på en loppis med små, små rosa blommor och ett gigantiskt midjebälte med fem spännen. Jag tyckte jag var så cool!

Det finns en person som är omöjlig att undvika i ett samtal med Zara Larsson: Beyoncé. Hennes namn kommer upp oavsett om det gäller träning (”Jag tycker inte om att bli andfådd, men om man vill vara som Beyconé får man jobba”) eller vikten av att vila (”När hon är ledig tror jag att hon ligger i sängen och blir matad med en gaffel, så ledig måste man få vara”). I somras var Zara förband åt henne på Wembley i just London.

– Det var fantastiskt. Jag åkte dit för att se hennes show, eftersom jag visste att jag inte skulle vara hemma när hon spelade i Stockholm. Då ringde min manager och sa: ”Tinie Tempah ska köra, vill du vara med?” Det är klart att jag sa ja! Sedan frågade de om jag ville komma tillbaka nästa dag och köra själv. Det var helt sjukt. Jag hade varit där och sjungit för en fullsatt publik en månad tidigare, men det var något spirituellt över det för jag visste att det var Beyoncés scen.

Träffades ni?

– Nej, jag sprang och gömde mig i omklädningsrummet så fort hon gick i korridoren. Jag vågade inte se henne. Jag grät som en stucken gris på båda konserterna, för jag älskar henne så mycket. Vi träffades 2013, men då var jag där som ett litet fan och det var okej att typ gråta och lägga sig på golvet. Nu har vi samma koreograf och jag vill framstå som professionell, men det skulle inte gå. Det är det som är så fint med hela fankulturen – jag vet precis hur det är. Jag kunde köa i timmar för att få en autograf av någon i Melodifestivalen och blev typ starstruck av Danny Saucedo. Nu kan jag gå hem till Danny och baka pepparkakor. Jag är lite rädd att samma grej ska hända i USA. Tänk om tio år, om allt går som jag vill och jag vinner en massa Grammys och gör Super Bowl och allt det där. Då kommer Beyoncé veta vem jag är och vi är säkert tjenis, men jag vill hålla fast vid känslan av att hon är omänsklig så länge det går. Jag tycker om att vara ett fan.

* * *

SE BACKSTAGEFILMEN FRÅN ELLES PLÅTNING MED ZARA LARSSON:

Slå på ljud

* * *

Västberga, Stockholm, den 2 november

Slay. Termen kommer från Beyoncés singel Formation och är en ganska exakt beskrivning av vad Zara gör i studion söder om Stockholm. Utanför industrifönstren faller årets första snö och hon är trött, men det märks inte framför kameran. Slay är också en vanlig kommentar på Zaras

Instagram, som nyligen passerade 2 miljoner följare.

– Det känns bra, men samtidigt har det blivit något slags inflation. Två miljoner är ju jättemycket folk, men kolla på Selena Gomez som har över 100 miljoner. Skalan blir större, säger Zara med uppenbart missnöje.

Sannolikt är just det – att aldrig nöja sig – en av egenskaperna som tagit henne dit hon är i dag. Det, i kombination med en osviklig talang, en orubblig självkänsla och förmågan att låta saker och ting bara rinna av.

– Jag skulle kanske tjäna på att vara lite mer dramatisk, att ha beefs med folk. Men jag får så mycket skuldkänslor. Jag hatar att veta att jag har varit elak mot någon. Jag vill alltid gå och lägga mig och veta att mitt samvete är rent – att min mentala dashboard är rensad. Jag bråkade väldigt mycket med folk när jag gick i grundskolan, men nu mår jag jättedåligt över det. Det är onödig energi.

Ändå är hennes sociala medier fulla med personer som tjafsar.

– Men gör de verkligen det? Bråkar Chris Brown med mig? (I september kallade den amerikanska sångaren Zara ”stinky butt” på Instagram efter att ha blivit kritiserad av henne.) Nej, det gör han väl inte. Först och främst bryr jag mig inte. Sedan är det skillnad på en beef och att ha en åsikt och stå för den. Det är klart att män känner sig kränkta hela tiden, men det mår inte jag dåligt av. Jag menar att patriarkatet är skitjobbigt och att det förstör för så många kvinnor och män. Om de blir kränkta av det så är det ”Men snälla du!”. Många som hatar på mig hatar ju inte mig, de hatar mina åsikter och vill inte att det ska bli jämställt.

– Jag tror att fler och fler ungdomar speciellt, men människor generellt, uppmärksammar feminism. Popstjärnor som Beyoncé går i dag aktivt ut och är feminister vilket är jättebra, för jag tycker hela grejen ska avdramatiseras. I framtiden hoppas jag att man inte ens behöver säga att man är feminist, utan att alla som inte är det är sexister.

Från början handlade första singeln Ain’t my fault från nya skivan om två tjejer som bråkar om en kille. Zara och brittiska artisten MNEK skrev den på skoj på 30 minuter, men när skivbolaget ville släppa låten kände hon att texten måste skrivas om.

LÄS OCKSÅ: ZARA LARSSONS NYA SINGEL AIN´T MY FAULT – LYSSNA PÅ DEN HÄR

– Nu fokuserar den på killen i stället. Det finns tillräckligt många sammanhang där man ställer tjejer emot

varandra. Musik är alltid politik, den förmedlar ju ett budskap. Och då handlar det om vad vill du säga med musiken. Vem vill du vara, hur vill du att världen ska se ut?

Det är redan uppenbart att Zara påverkar världen omkring henne.

– När jag var ute i Stockholm för ett tag sedan kom det fram jättefina tjejer som bara ”Det är du som fått mig att inse hur viktig feminismen är”. Jag blev sååå glad, det var verkligen det finaste jag fått höra – jag visste inte hur jag skulle reagera. Om jag har lyckats få en enda person att inse att det här är jätteviktigt, att det är klart att jag är feminist och tror på jämställdhet och att det finns grupper som är förtryckta och grupper med makt, då är jag nöjd.

Läderjacka, Hilfiger Collection. Örhängen, Jane Kønig. Behå, Love Stories. Jeansshorts, Tommy x Gigi. Matta, genomgående, Layered. Kuddar, täcke och sängkläder, genomgående, Mille Notti. 

* * *

Teamet bakom bilderna:
Stylist: Lisa Lindqwister/LundLund
Fotograf: Eric Broms/LundLund
Stylistassistent: Henrika Bonn
Fotoassistenter: Joakim Rolandsson, Yoye Lapogian
Makeupartist: Josefina Zarmén/LinkDetails
Hårstylist: Eric Jamieson/LundLund

Klänning Miu Miu. Örhängen Jane Kønig.

LÄS OCKSÅ: ZARA LARSSON HYLLAS PÅ FOTOGRAFISKA

ALLT OM ZARA LARSSON PÅ ELLE.SE >