Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Händelser att ha koll på 2022

25 nov, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Drottning Elizabeth firar 70 år på tronen 2022.
Nytt år, nya möjligheter och nya händelser! Här är sex saker att ha koll på under 2022.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Händelser att ha koll på 2022Brand logo
TV: Händelser att ha koll på 2022

År 2022 klingar bra, inte sant? Nedan listar vi sex händelser att hålla lite extra koll på under året.

Olympiska vinterspelen i Peking

Längd under vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea

Den 4-20 februari 2022 kommer vinter-OS arrangeras i Peking, Kina. Peking stod värd för sommar-OS 2008 och det här blir första gången som samma stad arrangerar både vinter- och sommar-OS.

Annons

Vasaloppet firar 100 år

Bild från Vasaloppet 2019.

Första söndagen i mars skidar tusentals människor igenom det tuffa 90 kilometer långa Vasaloppet. Nästa år firar vad som kommit att bli en folkrörelse hela hundra år. Jubileet kommer att firas med Jubileumsvasan som kommer att genomföras 12 februari och ska påminna om det allra första Vasaloppet 1922.

Det betyder 139 deltagare (lika många som anmälde sig 1922), träskidor med tårem, näbbskor och vadmalsbyxor. Förtäringen längst vägen kommer att bestå av vad som serverades för hundra år sedan: ägg, buljong och mjölk. Dessutom kommer skidorna att vallas som de gjorde då. Så en tuff utmaning väntar de tappra 139 deltagarna.

Annons

Drottning Elizabeth firar 70 år på tronen

Drottning Elizabeth firar 70 år på tronen 2022.

Den 6 februari 1952 blev Elizabeth drottning. Under 2022 planeras ett storslaget platinafirande i dagarna fyra mellan 2-4 juni. Med pampiga moment, shower, uppträdanden, utställningar, konserter och dessutom en ledig dag för alla invånare.

Drottningen firar inte bara 70 år på tronen utan slår även ett världsrekord. Hon blir där med världens längst sittande monark. Tidigare erhölls rekordet av den thailändska kungen Bhumibol Adulyadej.

Fotbolls EM i England

Svenska landslaget i forboll.

Europamästerskapet i fotboll för damer planeras att spelas i England den 7 juli –1 augusti 2022. Svenska truppen är redo att inta kampen.

Annons

Val till Sveriges riksdag

Valsedlar.

Den 11 september är det val till Sveriges riksdag, landsting och kommunfullmäktige. Vallokalerna är öppna mellan klockan 08.00 och 20.00. Klockan 20.00 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas i vallokalen.

Valet till riksdagen räknas först, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till regionfullmäktige. Ett preliminärt valresultat publiceras samma natt på val.se.

Världsmästerskapet i fotboll

Herrlandslaget i fotboll.

Världsmästerskapet i fotboll för herrar kommer avgöras på vintern. Mästerskapet spelas i Qatar 21 november-18 december 2022. Anledningen till att det inte kommer att spelas under den normala fotbolls-VM-perioden är den extrema värmen i Qatar, där temperaturen brukar ligga på runt 40 grader på sommaren.

Foto: TT

TV: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
TV: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons