Veronica Maggio + Maja Francis = Bästisar!

28 augusti, 2015

Det är inte ofta man får en ny BFF som vuxen. Men Veronica Maggio och Maja Francis fann varandra i en röra av krossade hjärtan, sena vin-nätter och drömmig popmusik. Nu har de gjort en skiva tillsammans.

Den här intervjun publicerades från början i ELLE nr 8/2015

Av Annah Björk Fotograf Frida Marklund Stylist Amanda Johansson

Vi ses på en uteservering ett stenkast från Veronica Maggios lägenhet på Södermalm i Stockholm. De är lika blonda och lika långa. Högtalarna spelar en Lugna favoriter-blandning och Veronica och Maja stannar upp och fnissar åt i stort sett varje låt. Balladerna ackompanjerar deras samtal om vänskap på ett nästan överdrivet dramatiskt och romantiskt sätt.

Maja är lättrörd och kan inte låta bli att bli tårögd när de pratar om någonting känsligt eller vackert. Veronica kramar henne vant och de konstaterar att hon är realisten av dem.

– Jag är den känsliga som gråter och Veronica är den som alltid tar ner allt till diskbänken, konstaterar Maja.

Med sina fyra album har Veronica Maggio blivit en av Sveriges just nu största artister. Vännen Maja Francis ska snart släppa sin första ep på ett stort skivbolag och har under våren turnerat med Seinabo Sey.

Hon minns sin första kontakt med Veronica. Det var ett telefonsamtal från kompisen, artisten och designern Sophia Somajo, som skulle vara förband till Veronica på Nalen. I sista stund svek nerverna Sophia och hon ringde Maja akut. När de hade  pratat klart lade Maja ifrån sig telefonen: nu var det hon som var panikslagen. Men hon antog ändå uppdraget, och redan nästa kväll stod hon på scenen med en publik som var tusenfalt större än den hon dittills hade spelat för.

– Den kvällen var ju magisk. Publiken klappade med i dina låtar fast de aldrig hade hört dem tidigare, minns Veronica Maggio.

Efter det blev de ganska snabbt vänner. När Maja släppte en ep hjälpte Veronica till att pynta hennes badkar med blommor för omslagsfotograferingen.

– Jag hejade på hennes musikaliska process, det var väldigt mysigt allting.

I början av vänskapen var de mer upptagna av livet på var sitt håll. Veronica var gravid med sonen Bosse, som i dag är snart fem år. Och Maja hade träffat den stora kärleken på Myspace och följt sitt hjärta till USA, där han bodde. De bildade en duo och turnerade landet runt i en skåpbil. Bodde i bilen, spelade och var förälskade. Ganska snart åkte de till Sverige och gifte sig.

– Under den tiden hängde vi faktiskt inte så mycket, säger Veronica.

Men så hände saker i bådas liv. Ungefär samtidigt gick de igenom separationer och skilsmässor. Och plötsligt var den andras sällskap ännu viktigare – och mer än roligt påhejande av varandras musik.

– Vi plockade ihop varandra flera gånger i olika kärleksmissar. Det var många sena kvällar med vin och ältande av kärlek, säger Maja.

Maja följde med Veronica till Los Angeles för att jobba med hennes senaste skiva Handen i fickan fast jag bryr mig och till Gran Canaria för att assistera vid video-inspelningen till skivans första singel Sergels torg.

– Stylist och moraliskt stöd kan man säga, säger Maja och Veronica nästan samtidigt.

Vännerna åkte till Berlin och tatuerade sig. De satt uppe sent fast de inte borde. De började spela in skojlåtar i röstmemo-appen i mobilen på vägen hem från fester. Skisser på musikaliska verk som de får fniss-anfall av att prata om nu. Och som de lovar varandra dyrt och heligt att aldrig ens berätta om för någon annan.

– Det är sällan man hittar en helt ny BFF som vuxen. Men vi har så mycket gemensamt, med musiken och allt runt omkring. Dessutom får jag aldrig så bra låtstoff som när jag är med Maja, säger Veronica och tittar på sin bästis, som rodnar.

Veronica är svalt klädd i svart slängig kappa. Bara den vitblonda luggen kikar fram under huvan som hon har dragit upp över huvudet. Maja strålar i knallröd kappa med extra fluff.

De pratar mycket och fyller i varandras meningar. Inte riktigt som om de känt varandra hela livet, lite mer trevande och frågande.

– Det händer alltid så mycket när vi hänger, och det är som gjort för att skriva om.

– Många av mina låtar handlar om dig och mig. Trädgården en fredag är vi, Storma tills vi dör är också vi två, fortsätter Veronica vänd mot Maja.

I Trädgården en fredag från Veronica Maggios senaste album sjunger hon:

”Och då lade du handen på min axel, du är fin i neon, sa du och jag tror att jag log och svarade fort, snälla ta mig långt från alla vakter.”

Låten Storma tills vi dör är helt ny, den skrevs efter Berlinresan. En natt i den tyska huvudstaden bestämde de sig för att tatuera in orden, men när de vaknade nästa dag verkade det inte som en lika bra idé. I stället blev det refräng och titel på en låt.

I dag är vi inte i Berlin, utan på Urban Deli vid Nytorget. Det är lite för kallt. Veronica Maggio är barfota i sina sandaler och greppar en filt att lägga över benen, som är inpackade i lilaspräckliga tights.

– En sak vi har gemensamt är vår vurm för eskapism. Vi låtsas alltid att vi är någon annanstans än där vi verkligen är. När vi var i Berlin lekte vi att vi var i New York, säger Veronica och skrattar.

Maja kisar upp mot molnen, som egentligen borde vara en klarblå himmel med tanke på att kalendern säger sommar.

– Jag tycker vardagen kan vara grå, och det skaver åt lite olika håll och kanter. Då kan det vara skönt att det finns andra platser man kan åka till, i fantasin. Och så gillar vi båda att krama ur saker till max, säger Maja, och Veronica hakar genast på:

– Ja, vi vill att varenda kväll ska vara ”kvällen då allt ska hända”. Inget får ta slut, det ska vara allt, hela tiden.

Det är ungefär vad deras första gemensamma låt, Space invades my mind handlar om. En popkomet som rör sig bland stjärnor och blixtrande neon. Bästisarnas röster låter nästan förvirrande lika varandra, ljusa, rena och energiska.

När Veronica Maggio spelade på Gröna Lund i Stockholm i våras hoppade Maja in på scenen som en överraskning för publiken. Klädda i likadana silverkjolar premiärspelade de låten som är Maja Francis andra singel och Veronica Maggios första låt på engelska.

– Jag var så nervös att jag nästan dog innan. Jag ville spy, det var 18 000 personer där och jag tänkte bara: ”Tänk om jag gör fel.” Men vet du, Veronica, det var ju liksom ”mitt Ullevi”, säger Maja när hon vänder sig till sin kompis.

Maja syftar på när Veronica uppträdde som gästartist med Håkan Hellström på Ullevi för 70 000 personer förra sommaren. Veronica förstår känslan.

– Haha, då var jag så nervös att jag skakade. Maja var med mig, jag satt på en balkong och skrek och fläktade mig före spelningen, förklarar hon.

Space invades my mind är deras duett. Men inte deras enda samarbete. Hela Maja Francis kommande soloalbum är skrivet tillsammans med Veronica och producenten och låtskrivaren Petter Winnberg. Maja kommer från en mycket musikalisk familj – i släktträdet finns både schlagerfestivalvinster och skivbutiker. Efter gymnasiet turnerade hon med Nic and the Family.

Men inte ens efter USA-vistelsen hittade hon sitt eget sound. Tills en dag när hon spelade upp en av sina låtskisser för Veronica.

– Vi promenerade i Hagaparken och Maja spelade upp ett litet låtembryo. Jag kände direkt att det kunde vara någonting för mig att haka på, säger Veronica.

Ett par månader senare hade de hookat upp med Petter Winnberg och tillsammans satt de i hans gula kök i Flen och spottade ur sig låtar. Från början visste de inte vilken riktning musiken skulle ta. Det tog ett par sena nätter med många glas whisky för att komma fram till vad de gemensamt skulle bygga sin musik på. Glädje, neon och skägg.

– Veronica plockar upp saker som jag säger eller gör och så skriver hon en låt om det, med mina egna ord. Det är otroligt. Många av låtarna bygger på saker vi varit med om. Som när jag behövde påminna mig själv om att inte ringa en viss kille. Jag sa att jag borde sätta upp en tavla där det står. Då skrev Vonkan en låt om det, säger Maja på sin välbevarade skånska.

– Till Maja kan jag skriva med en röst som är någon annans. Det är befriande och har gjort processen ganska lätt för mig, säger Veronica.

Maja är analyserande och känslig. Veronica är självsäker och praktisk.

– Jag är vardag och hon är rymden, säger Veronica.

– Ja, jag svävar alltid i väg till fantasiland, säger Maja och blir lite blank i ögonen.

Trots att Veronica Maggio har släppt fyra album och spelat på landets största scener är samarbetet med Maja ny mark för henne. Förutom några ”skitdåliga” låtar som hon skrev för tio år sedan gör Veronica debut som låtskrivare på engelska. Men det är också första gången hon är i studion med en kvinnlig kollega.

– Det har varit så inspirerande med kvinnlig energi i arbetet. Vi har varit rätt tramsiga och haft skitkul. Som när vi hade den magiska klädkombinationen hälften pyjamas och hälften aftonklänning, och till det katt-tofflor. I studion. Det är sådant man gör med Maja. Det är liksom rätt svårt att få till den stämningen i en kal, ljuddämpad studio tillsammans med en snubbe i keps, säger Veronica och de skrattar.

Vad har du lärt dig av att arbeta med Maja?

– Jag har lärt mig att tänka lite friare på vissa grejer. Maja låste upp dörren till en sal med en vidare bild av teman och ord. Jag har lärt mig att ibland gå ifrån det konkreta och bli mer drömsk. Det kommer att märkas på min nästa skiva, som jag jobbar med nu.

Vad har du lärt dig av Veronica?

– Det är så lyxigt med en musikalisk mentor som är ens vän. Hon får mig att träna på att ta plats och inte ge mig så lätt. Jag får läxor av henne som jag ska göra.

Läxor! Hur ser de ut?

– Det kan vara att se en film och plocka ut scener eller citat som jag gillar. Som ett sätt att göra en låt.

Veronica avbryter Maja:

– Förresten, jag vet en sak till: Maja har lärt mig att se styrkan i att visa sig svag.

Hon sänker blicken och ler mot sin BFF. Maja får tårar i ögonen.