Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Vem är mest självisk i din relation? 7 avslöjande tecken

04 mar, 2019 
AvNina Nyström
Man och kvinna har relationsproblem
Ibland är man inte själv medveten om att man kräver för mycket i förhållandet. Dags för rannsakan och insikt: Är du (eller din partner) den mest själviska i er relation?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ett förhållande – och människorna i det – mår bäst av balans och jämlikhet. Visst måste det finnas utrymme för att man ibland behöver prioritera den ena partens behov mer, men för att förhållandet ska vara lyckligt i längden behöver det kunna gå i vågor. Ibland ger man – ibland tar man.

Kolla av våra punkter – är ditt förhållande ojämställt?

1. Du förväntar dig att din partner ska lyssna på dina problem, men du ger inte detsamma tillbaka

En av fördelarna med att vara i en relation är att man har någon att dela saker med. Någon att glädjas åt roliga saker tillsammans med – och som lyssnar, stöttar och tar ditt parti när livet känns tufft. Känslan av att bli förstådd, lyssnad på och accepterad som man är utgör grundstenarna i äkta närhet.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Om du blir uttråkad och slutar lyssna eller småhånar din partner när hen börjar berätta om sin dag eller något som har hänt är det som att smälla igen dörren i ansiktet på din partner. Även om hen kanske inte protesterar där och då är det ett säkert steg mot ensamhet i tvåsamheten.

Annons

2. Du drar dig undan istället för att lösa problemen på ett ansvarsfullt sätt

Vissa människor har svårare än andra att prata om känslor eller svårigheter. Men att inte ens försöka prata om saken när man är arg eller sårad är ett väldigt egoistiskt sätt att hantera relationsproblem på. Alla förhållanden stöter på missförstånd och utmaningar, och när du vägrar öppna dig blir din partner både orolig och sårad.

3. Du insisterar på att ditt perspektiv är det rätta – jämt

En klar varningssignal och ett tydligt tecken på egoism. Att ständigt prioritera sin egen vilja betyder också att du inte förstår och respekterar din partners behov – och det är väl inte ett sätt att behandla den man delar livet med?

4. Du anklagar din partner för att vara självisk

Vi har svårt att hantera drag hos andra som vi vantrivs med eller förnekar hos oss själva. Så rannsaka dig själv – är din partner verkligen självisk på riktigt – eller är det bara så att du blir sur för att du inte får din egen vilja fram? 

Annons

5. Du blir sur när din partner hittar på saker utan dig

Att ha egna vänner och intressen är sunt och bra för relationen. Du vill såklart kunna hitta på egna saker – varför ska inte din partner få tid och möjlighet att göra saker utan dig?

6. Du är överdrivet kritisk mot din partners familj och vänner

Alla har vi familjemedlemmar eller vänner som beter sig lite udda ibland. Men man måste kunna respektera andra trots att de inte tycker eller beter sig som man själv anser vara “rätt”. Om du ofta kritiserar eller gör narr av din parters familj och vänner framställer du dig själv som överlägsen både dem och din partner – vilket såklart inte är bra för ert förhållande. 

7. Du struntar i din partners behov

I en sund relation bryr man sig om att ens partner har det bra. Om en part inte alls är angelägen om att underlätta livet för sin partner är relationen verkligen illa ute. Visst är det en balansgång, livet ska inte gå ut på att sopa banan för vår partner, men det handlar om att ge och ta – och vilja försöka.

8. Du hotar tills du får din vilja igenom

Du kommer inte alltid kommer få som du vill. Punkt slut. Och det säger väl egentligen sig själv hur sårande och kvävande det är för relationen att hota sig fram. 

 

Bildkälla: TT

Läs också:

4 tecken på att du ligger med en självisk partner

5 saker du (omedvetet) gör som kan få din partner att må dåligt

7 tecken på att du (eller din polare?) är narcissist

 

Annons