Varningen om populära appen: "Djupt oroande"

18 jul, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Har du laddat ner FaceApp på din telefon? Nu varnar säkerhetsexperter för att appen inte följer GDPR-lagstiftningen – och därmed kan använda din information helt fritt.
Annons

I FaceApp kan du ladda upp bilder på dig själv och förändra ditt utseende, ett roande tidsfördriv som lockat miljoner användare. Du har förmodligen sett bilder på sociala medier där dina vänner plötsligt åldrats, en simulering som skapas med hjälp av AI-teknik.

Appen lanserades 2017, men har nu blivit populär på nytt efter att amerikanska kändisar börjat sprida sina FaceApp-resultat på nätet. Skådespelerskan Busy Philipps, gruppen Jonas Brothers och killarna från Queer Eye är bara några stjärnor som publicerat äldre versioner av sig själva på Instagram.

Får full tillgång till dina bilder

Men att använda FaceApp är inte helt riskfritt. Företaget bakom appen, Wireless Lab, är nämligen ett ryskt företag som får full tillgång till alla dina bilder när du väl godkänt villkoren, skriver tidningen Forbes. Informationen kan sedan användas helt fritt av andra företag eller tredjepartsorganisationer – och det för all framtid.

Annons

Säkerhetsexperter varnar nu för att FaceApp inte förhåller sig till GDPR-lagstiftningen och råder användarna att radera appen så fort som möjligt. Under torsdagen publicerades ett brev från den amerikanska senatorn Chuck Schumer på nätet, där han uppmanar landets federala polismyndighet (FBI) och handelskommissionen (FTC) att utreda om den utgör en säkerhetsrisk.

”Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA”, skriver han bland annat i brevet.

Än så länge finns dock inga bevis som pekar på att Wireless Lab missbrukar användarnas data.

Här nedan kan du se Chuck Schumers brev i sin helhet:

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons