Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Världens minsta restaurang öppnar på svensk sommaräng

03 maj, 2020 
Av
restaurang bord för en
På en värmländsk sommaräng står ett bord och en stol. Detta är världens minsta restaurang, en idé som föddes ur rådande rekommendationer om social distansering. Bakom den står paret Linda Karlsson och Rasmus Persson, 36.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det var när Lindas föräldrar kom och knackade på hos henne och Rasmus en blåsig dag i mars som hon sa till dem att de inte borde komma in. Coronapandemin hade brutit ut på allvar och Sverige hade uppmanats till social distansering. Föräldrarna som hade tänkt äta middag med paret och deras 3-åriga dottern Alba, fick istället sätta sig vid ett bord på ängen utanför köksfönstret. Linda och Rasmus dukade upp med linne och blombukett, och serverade sedan genom fönstret.

familjen bord för en
Familjen Karlsson-Persson driver restaurang Bord för en. Foto: Johan Pollnow

– När jag tittade ut över ängen och såg mina föräldrar sitta och äta på behörigt avstånd från oss tänkte jag att detta borde alla få ta del av, säger Linda när vi ringer upp.

Annons

– Får vi inte ta oss ut och äta på restaurang så skapar vi en själva, fortsätter hon.

Där och då föddes idén till Bord för en som nu röner stor uppmärksamhet världen över.

Omskriven internationellt

Samtidigt som vi talar med Linda ringer det på andra linjen.

– Vänta lite, det är en reporter från BBC, jag ska säga att jag ringer tillbaka, säger Linda och sätter vårt samtal på paus.

Efter en kort stund är hon tillbaka i luren.

– Det är många som ringer nu. Vi har blivit väldigt omskrivna redan.

Bord for en
Gästen på Bord för en har en slående vy framför sig.

Och det stämmer. CNN, Food & Wine och Rob Report är bara några av de som rapporterat om den svenska restaurangen för en som kan vara världens minsta.

Annons

– Vi använder en standardstol och ett standardbord, så det finns potential till en ännu mindre restaurang med mindre möbler, säger Linda och skrattar.

Maten kommer med linbana

Paret jobbar till vardags med radio och sköter just nu sina arbetsuppgifter på distans. De bor i ett hus i Ransäter i Munkfors kommun, Värmland.

– Därför kan vi även sköta restaurangen, säger Linda.

På husets övervåning finns köket där Rasmus, som har kockutbildning, lagar maten. Från köket går en linbana ned till den gräsmark cirka 50 meter bort som bordet står på. Gästen får själv plocka upp sin tallrik ur korgen som kommer från köket via linbanan och fram till bordet. Vyn framför bordet är en vacker sommaräng som ägs av parets granne och vän.

Inspiration till menyn

Förrätten på Bord för en
Förrätten på Bord för en är en råraka med tångkaviar och smetlana.
Varmrätten på bord för en
Varmrätten på Bord för en är inspirerad av det spanska köket.

Menyn är vegetarisk och består av en råraka med tångkaviar och smetlana till förrätt, majskrokett med rotfruktspuré och svartrot till varmrätt samt ginmarinerade blåbär med kall kärnmjölk och violsocker från egna betor till dessert.

Annons

– När man nu inte får resa någonstans är menyn ett sätt att ändå förflytta sig till de platser som Rasmus hämtat inspiration från; Sjömagasinet i Göteborg där han jobbade med Leif Mannerström, vilda nätter under en tid i Barcelona och hans farmors matbord i barndomens Ransäter, säger Linda.

Desserten på Bord för en
Inspiration till desserten kommer från Rasmus farmor.

Priset för menyn sätter gästen själv. Detta för att så många som möjligt ska ha råd med upplevelsen.

– Vi har alla olika förutsättningar just nu. Många har förlorat sina jobb eller ännu värre, anhöriga. Man kan förlora även förståndet i isoleringen. Vi vill inte sätta upp ytterligare en begränsning, säger Linda.

Bord för en har öppet alla dagar mellan 10 maj och sista augusti. Bokning sker genom hemsidan.

Foto: Linda Karlsson/Bord för en

LÄS ÄVEN:

16 smaker som du antingen älskar eller hatar

Restaurangresultat i köket – testa kockarnas metoder

Guide: Här ligger kändisarnas krogar i Stockholm

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons