Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Drömresor för alla julälskare – här är de juligaste platserna i världen

27 okt, 2021 
AvNina Nyström
Quebec och Rockefeller Centre
Letar du resmål med magisk julkänsla? Med snö, julmarknader och mysigt julpyntat? Här är nio drömresmål för alla som älskar julen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Drömresor för alla julälskare – här är de juligaste platserna i världenBrand logo
TV: Drömresor för alla julälskare – här är de juligaste platserna i världen

Julstämning kan vara olika saker. Det kan vara ett snöigt landskap, gamla traditioner, dofter, smaker, musik – alla våra sinnen har en koppling till julen. Men framför allt kanske det är traditionsenligt pynt och stämningsfull belysning som ger allra mest julkänsla?

Många städer lyckas med hjälp av tusentals lampor och vacker utsmyckning skapa mysig atmosfär, och flera städer i exempelvis Tyskland är kända för sina magiska julmarknader. Men här är några ställen där julstämningen verkligen är extra mycket på topp.

Rockefeller Centre, New York, USA

Säg en plats som är mer associerad med jul på vita duken än Rockefeller Center, med den enorma granen och skridskobanan? I närheten kan man också njuta av The Radio City Rockettes klassiska julshow, överdådigt pyntade gallerior och alla klassiska amerikanska julgodsaker. Högst upp i centret, på Top of the rocks, får du fantastiska vyer över staden i julskrud.

Läs mer om Rockefeller Centre här

Wien, Österrike

julmarknad på Rathausplatz i Wien

Wien är en fantastisk plats att uppleva julmånaden på. Den vackra staden är rikligt utsmyckad och framför allt efter mörkrets intåg ger all belysning en otrolig atmosfär. Marknaden på Rathausplatz är den populäraste, och är nästan som en egen liten by mitt i stan. Andra populära ställen är slotten Belvedere och Schönbrunn. Missa heller inte att njuta av en adventskonsert.

Annons

För en unik upplevelse, missa inte den lilla förorten Grinzing, en otroligt charmig by med trånga kullerstensgränder, små välbevarade gamla hus och vinmakande i centrum.

Läs mer om jul i Wien här

Rovaniemi, Finland

Såklart. Tomtens officiella hem. Förutom snötäckta vidder under vintermånaderna, finns här en hel tomteby med bland annat tomtens postkontor, isvärld, renar, isbjörnar i en vilddjurspark, slädturer, ishotell, igloos med glastak mot norrskenet – och mycket, mycket mer.

Läs mer om Rovaniemi här

Colmar, Frankrike

jul i mysiga Colmar

Den lilla staden i Alsace är en helt magisk plats för alla julälskare. Här snackar vi julmys i sin allra mest traditionella form. De smala gränderna korsas av kanaler och kantas av vackra medeltida korsvirkeshus. Överallt är det vackert pyntat – det är som att promenera runt i en pepparkaksby. Här finns dessutom hela sex olika julmarknader att välja på.

Läs mer om julen i Colmar här

Strasbourg, Frankrike

stor julgran i Strasbourg

Strasbourg har smeknamnet ”julens huvudstad” och hyser en av världens äldsta julmarknader, som flera gånger röstats fram till en av de bästa i Europa. Men bara stadens enorma julgran är en sevärdhet i sig. Utöver shopping finns ett stort antal konserter, julkörer och uppträdanden att ta del av.

Annons

2018 drabbades marknaden av en terrortragedi då en man öppnade eld mitt bland besökarna. Men julens budskap låter sig inte kuvas.

Läs mer om jul i Strasbourg här

Woodstock, Vermont, USA

Woodstock Inn
Foto: Woodstock Inn

Slut ögonen och se ett juligt pyntat hus i en amerikansk film framför dig. Följ sedan med karaktärerna ner på den pittoreska Main Street nere i centrum – voila, där har du Woodstock, sinnebilden av New England. Vermont är vackert året om, men hösten, då de vackra skogarna exploderar av färg är något extra. Och så julen då. Tack vare sitt höga, nordliga läge är det dessutom goda chanser för en vit jul.

Williamsburg, Virginia, USA

jul i Williamsburg

Den lilla mysiga kolonialstaden är som klippt och skuren ut ett avsnitt av Gilmore Girls – ni fattar, här vill man uppleva en amerikansk mysjul. Här firar man med allt från ett flertal historiska nedslag till ett av USA:s vackrast pyntade nöjefält, Bush Gardens Christmas Towns.

Annons

Läs mer om julen i Williamsburg här

Quebec, Kanada

De gamla stadsdelarna i Quebec är som hämtade från en julsaga när snön ligger vit på gatorna. Shoppa på pittoreska Rue du Petit-Champlain och Place-Royale, och missa inte att åka skridskor på vackra Place D’Youville. Fairmont Le Château Frontenac säger sig vara världens mest fotograferade hotell, så ett besök där i juletid lär inte göra dig besviken heller. Här finns också ett ishotell, en 220 meter lång pulkabana och nära till bra skidåkning.

Läs mer om julen i Quebec här

Santas Wonderland, Texas

Och till sist – vad vore en sådan här lista utan lite överdådigt ameikanskt kitch? Kan du inte få nog av julen? Ja, då är det hit du ska åka. Man håller öppet i november och december och då sparas det inte på krutet. Här träffar man tomten, det finns en hel pepparkaksby, shower, åkattraktioner och pulkaåkning.

Läs mer om Santa's Wonderland här

Foto: TT/Unsplash/Instagram

Se också: 4 julklappslekar som förhöjer din julaftonBrand logo
Se också: 4 julklappslekar som förhöjer din julafton

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons