Vanliga barnnamnet förbjuds – här är anledningen
Att ge sitt barn ett namn kan vara allt annat än enkelt. Förutom att hitta ett namn som känns rätt så finns det dessutom regler att ta hänsyn till när det är dags att ansöka om namn för ett nyfött barn.
Regler för barnnamn i Sverige
Enligt Skatteverket får ett förnamn inte vara olämpligt för den som ska bära det eller väcka anstöt hos andra. Det får heller inte uppfattas som ett efternamn eller på annat sätt anses olämpligt som förnamn – till exempel om det strider mot svenskt namnskick. När en namnansökan skickas in prövar Skatteverket namnet och avgör om det ska godkännas eller avslås.
Här är barnnamnet som förbjudits
Liknande regler finns i flera andra länder och i Nya Zeeland har nu ett vanligt svenskt namn förbjudits.
Bland de namn som nekats av landets myndigheter under 2024 finns titelinspirerade namn som King, Bishop, Royallty och Princess – och där finns även det välkända svenska namnet Fanny. I Sverige har 10 869 personer Fanny som tilltalsnamn, enligt Skatteverkets statistik.
Men i Nya Zeeland anses namnet olämpligt eftersom det också används som ett slanguttryck i engelskan, rapporterar New Zealand Herald.
I Storbritannien, Nya Zeeland och Australien är ordet fanny ett vulgärt slanguttryck för det kvinnliga könsorganet – vilket ligger bakom beslutet att inte tillåta det som förnamn i Nya Zeeland .