Här är stenarna du vill ha koll på – och vad betyder dem

Här är stenarna du vill ha koll på – och vad betyder dem

Stenar och kristaller som sägs kunna minska stress, öka självkänslan och hjälpa oss sluta röka. Låter det intressant? Nu dyker vi djupare i det spirituella och listar de vanligaste stenarna och dess egenskaper.
18 maj, 2018

Stenar och kristaller har i årtusenden använts i ett helande och magiskt syfte. Det finns i dag en uppsjö av olika stenar och kristaller, som alla besitter unika energier och egenskaper. Stenarnas energier beror bland annat på kristallstruktur, form och varifrån den kommer. Färgen är viktig men även utseendet.

Här listar vi de vanligaste kristallerna och stenarna – och vad de betyder.

Ametist 

Ametisten är den mest populära i gruppen kvartskristaller. Den står för balans, beskydd och andlig visdom.

Egenskaper: Förmåga att lugna kroppens system vilket gör att den har väldigt många användbara egenskaper för vår kropp och vårt sinne. Dess lugnande effekt gör också att den kan lindra huvudvärk och migrän och minska stress.

Ametisten kan lugna en beroendepersonlighet och hjälpa oss att stå emot olika begär, vilket kan vara bra om man till exempel vill sluta röka.

Magisk användning: Öppnar upp för intuition och andliga förmågor. Fungerar som hjälp vid meditation, främjar drömmar och deras tolkning.

Bergskristall

Bergkristall ses som den främsta av alla kristaller, då den bland annat hjälper till att stärka övriga kristallers egenskaper när de används tillsammans.

Egenskaper: Stärker koncentrationsförmågan. Det som gör stenen särskilt speciell är bland annat dess förmåga att transportera bort negativa energier och att lagra positiv. Andra egenskaper som bergkristallen har är att den ger klarhet.

Bergkristallen hjälper också till att öka fokus, medvetenhet och kan ge ökad koncentration.

Magisk användning: Bergskristallen förstärker våra egna energier och avsikter. Om man lägger en bergskristall under kudden kan den ge en lugnare sömn och klarare drömmar.

Citrin

Citrin är en kraftfull kristall som verkar renande och energigivande i alla delar av livet.

Egenskaper: Citrinens förmåga att omvandla något negativt till positivt kan bland annat användas till att förbättra självförtroendet. Den sägs också verka positivt vid depression, trauman och fobier.

Vid sorg, rädslor och förändringar kan stenen hjälpa till att omvandla känslor till positiv handling. Stenen sägs också stimulera vår hjärna och ge ökad motivation, kreativitet och koncentrationsförmåga.

Magisk användning: Jagar bort rädslor med ljusets kraft.

Rosenkvarts

Rosenkvarts kallas kärlekens sten då den står för milda, positiva energier och kärlek i alla former.

Egenskaper: Rosenkvarts är kärlekens sten och den hjälper oss att öppna upp våra hjärtan för villkorslös kärlek. Den hjälper oss att ge och få kärlek, både när det gäller romantik, kärlek till familjen, vänner men också till vår jord och universum.

Den gör det också lättare att känna kärlek till oss själva och att öka vår självkänsla.

Magisk användning: Rosenkvarts sägs vara helande för många delar av vår fysiska kropp. Rosenkvarts och dess moderliga energi sägs verka skyddande under graviditet och vid förlossning. Den ska också ha en positiv inverkan på vår fertilitet och sexualitet.

Agat

Agat står bland annat för styrka och stabilitet.

Egenskaper: Har beskyddande egenskaper och kan användas som en skyddsamulett vid till exempel resor. Den kan även stötta den som lätt fastnar i negativa tankar eller drömmer mycket mardrömmar.

Agaten ger ökad kreativitet och hjälper oss att finna kreativa lösningar på svåra problem. Den verkar även positivt för självförtroendet och kan hjälpa oss att acceptera oss själva som vi är.

Magisk användning: Agat har en stark kontakt med jordens energier. Kristallens jordande egenskaperna gör så att energin kommer till oss när vi verkligen behöver den.

Selenit

Selenit symboliserar mildhet, känslighet och högre medvetande.

Egenskaper: Ger en ökad intuition och skapar klarhet. Den ger ett lugn och sägs kunna dämpa spänningshuvudvärk, ångest och stress samtidigt som den också tar bort blockeringar och negativa energier.

Magisk användning: Selenit kan rena energierna i hemmet eller på en arbetsplats, genom att man placerar kristallen i det rum som man vill rena.

Rodonit

Rodonit är en sten som står för känslomässig balans och kallas ibland för ”första-hjälpen-stenen”, då den anses ha en lugnande inverkan på oss i stressade och jobbiga situationer.

Egenskaper: Stenen är känd för att ge lugn och minska stress. Den hjälper även till att läka känslomässiga sår och sägs kunna hela ett brustet hjärta.

Rodonit kan stötta oss att komma ur självdestruktiva mönster och beteenden och verkar för balans i våra känslor. Det är också en sten som hjälper oss att få positiva relationer, då den står för bland annat förlåtelse, acceptans och villkorslös kärlek.

Magisk användning: En rodonit är bra att hålla i handen i situationer då man känner sig stressad, orolig eller upprörd på olika sätt, då den sägs ha en lugnande inverkan.

Läs mer:

Här är kändisarna som inte klarar sig utan sina kristaller

Allt du behöver veta om kristaller och magiska stenar

Källa: Lotusblomman

Foto: IBL