Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Umgås med vännerna två gånger i veckan och bli lyckligare

11 feb, 2019 
AvNina Nyström
Kvinnor som umgås med vänner
Häng med dina kompisar minst två gånger i veckan, så blir du både gladare och hälsosammare. Det visar studier från Oxfords Universitet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 ögonblick med Rachel i Vänner som vi aldrig glömmerBrand logo
5 ögonblick med Rachel i Vänner som vi aldrig glömmer
Några av Rachels roligaste ögonblick någonsin!

Forskarna bakom studien menar att det ultimata umgänget för störst energi- och glädjeboost är att umgås med minst två, men max fyra vänner, två gånger i veckan. Fler vänner ger härligare stämning och mer skratt än att bara umgås med en kompis, men om man blir mer än fem i gänget avklingar stämningen och de förlösande skratten. Enligt studien föreslås (på riktigt) en skvallerstund på en bar som ett av de mest ultimata sätten att umgås. Det kan vi leva med.

Förutom att få skratta tillsammans och prata av sig en stund menar forskarna att den här typen av umgänge bidrar till hälsofördelar som bättre immunförsvar, minskad ångest och äkta generositet, vilket får oss att må bättre.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vi umgås för sällan med våra vänner

Dessvärre verkar det som att vi har svårt att ta oss tid för denna hälsofrämjande aktivitet – endast två av fem kvinnor tar sig tid att gå ut med sina vänner en gång i veckan, och det var ännu mer sällsynt om de dessutom hade familj. Alldeles för dålig statistik, särskilt med tanke på att forskningen även visar att ju äldre vi blir och ju mer åtaganden och ansvar vi har, desto viktigare är det med avkopplande kompishäng.

Annons

Studien, och umgängets påverkan på våra serotonin och oxytocin-nivåer stöds också av tidigare studier från Stanfords Universitet.

Många kvinnor får skuldkänslor för att de lämnar familjen hemma när de ger sig ut för en egenkväll på stan, men här är alltså det ultimata beviset på att det är dags att slopa de tankarna en gång för alla och se AW:n som inte bara skön egentid, utan även som investering i din hälsa.

Källa: Creative Family, Oxford University

Läs också:

De här 8 vännerna behöver du i ditt liv

9 saker vi tjejer gör när vi är på toaletten ute på krogen

Studie: Många föredrar sin bästa vän före sin man

 

Annons