Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Två saker ni måste prata om – för att rädda kärleken

13 sep, 2018 
AvELLE -redaktionen
Saker ni måste prata om
Kan det bli lite tyst mellan dig och din partner? Det är ingen fara, så länge som ni båda trivs med det. Men det finns två saker som ni måste prata om.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vill du och din partner satsa på förhållandet? Då finns det två frågor ni måste prata om och det redan tidigt i relationen. Det handlar om:

  • Vad ska vi kompromissa om och på vilket sätt?
  • Hur ska vi förhålla oss till pengar?

Så här säger leg psykolog Liria Ortiz:

– Man kan utgå från att man inte kommer att få 100 procent av det man behöver från sin partner. Så frågan är hur gör man? Det gäller att komma fram till kompromisser som båda kan leva med, att ge utrymme till varandras motsatta intressen.

Prata om det svåra

Hur ska ni till exempel hantera ert umgänge om du inte är så social, men han älskar att vara med andra? Kanske genom att du med och träffar hans kompisar ibland, men inte alltid. Är ni överens om det minskar risken för att det blir en stötesten som orsakar gnissel och gräl senare. Som Liria Ortiz säger:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Man måste prata om svåra saker för att få det bra.

Svårast av allt är många gånger pengar. De är ofta orsak till konflikter i relationer.

– Jag tror det är sunt att redan från början komma överens hur man ska förhålla sig till pengar. Ofta finns en ekonomisk obalans där den ena tjänar mer. Så gör upp vem som ska betala vad och på vilket sätt, säger Liria Ortiz.

Annons

Det här är extra viktigt för kvinnor.

Drabbar främst kvinnor

– De allra flesta gånger förlorar kvinnor vid en separation. Män spenderar pengar på saker som man kan sälja, kvinnor spenderar pengar på sina barn. Så kvinnor blir fattigare, säger Liria Ortiz.

Det kan uppfattas som krasst och oromantiskt att prata om kompromisser och pengar när man är kär. Men det är precis tvärtom, säger Liria Ortiz:

– Jag tycker det är ett tecken på kärlek. Om ni planerar att skaffa barn och du ser att den andra kommer att få sämre ekonomiska förutsättningar och vill göra något åt det år det en kärlekshandling.

Läs mer:

4 saker du INTE ska säga till din partner när ni bråkar

5 tydliga tecken på att er relation kommer att hålla länge

Studie: Därför stannar du i en relation – trots att den inte är bra för dig

Av: Anki Sydegård

Foto: IBL

Annons