Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Tusentals isländska kvinnor lämnade jobbet i protest mot orättvisa löner – se den mäktiga demonstrationsramsan

27 okt, 2016 
AvELLE -redaktionen
Isländska kvinnor tar kampen om jämställdhet i egna händer. Se filmen när de samlades för att gemensamt föra ljus mot landets löneskillnader.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 13,2 % i Sverige, vilket innebär att kvinnor i Sverige arbetar gratis efter klockan 15.57 varje dag, räknat på en arbetsdag mellan klockan åtta och fem, vilket organisationer ofta trycker på under internationella kvinnodagen. Men få Svenska kvinnor lämnar arbetet denna tid.

På Island däremot går kvinnorna steget längre. I veckan lämnade tusentals kvinnor arbetet klockan 14.38, vilket är 18 procent tidigare än vanligt eftersom deras lön i genomsnitt är 18 procent lägre än männens genomsnittliga lön. Men kvinnorna gick inte hem och slappade, utan möttes på torget Austurvöllur i Reykjavik och demonstrerade genom en mäktig gemensam ramsa.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Se kvinnorna häftiga demonstration här!

Detta är fjärde året i rad som Isländska kvinnor under denna dag valt att lämna jobbet den tid de slutar få betalt lika mycket som männen och i stället samlats i en demonstration.

Artikel av: Femina

LÄS OCKSÅ:

Se Beyoncé-parodin där kvinnorna i Trumps liv ryter ifrån

Karlie Kloss: Alla moderna kvinnor som bryr sig om jämställdhet är feminister

Läs Kenzas starka berättelser om fyra gånger hon blivit sexuellt ofredad

Annons