Trump blir TIME:s "Person of the year" – men det blev Hitler och Stalin också

Trump blir TIME:s "Person of the year" – men det blev Hitler och Stalin också

På onsdagen utsågs USA:s tillträdande president Donald Trump till "Person of the year" av tidskriften Time.
07 december, 2016

Time:s redaktörer utser varje år en person – eller ibland en idé, 2006 gick utnämningen till ”You” för att hylla alla privata innehållsskapare på nätet – som får representera deras Person of the year. Utnämningen är dock inte att betrakta som en hyllning, utan den går helt enkelt till den person eller idé som haft störst inverkan på världen och nyhetsflödet under året, på gott eller ont.

Och med den motiveringen är det svårt att inte hålla med redaktörerna i deras val. Det är också lätt att se hur personerna som får utnämningen kan vara väldigt olika typer.

Och visst är det så. 1938 utsågs Adolf Hitler och året därpå var det Joseph Stalins tur – två herrar som knappast förtjänar någon hedervärd utmärkelse. Donald Trump själv väljer dock att se det som en ära.

– Att vara på omslaget av Time som Person of the year är en oerhörd ära, sa Trump till Time.

Däremot var han inte nöjd när reportern Matt Lauer refererade till honom som tillträdande president över Amerikas splittrade stater.

– När du säger Amerikas splittrade stater – jag splittrade dem inte. De är splittrade nu, det är stor splittring. Och vi ska sätta ihop dem igen, säger han.

Hur mycket Trump än väljer att se det som än ära att få utmärkelsen måste vi ändå fråga oss om han kan vara stolt över den motivering som tidskriften ger för sitt val.

”För att ha påmint USA om att demagogi livnär sig på hopplöshet och att sanningen bara är så stark som förtroendet för dem som berättar den, för att ha bemyndigat en gömd väljarkår genom att göra deras ilska mainstream och live-streama deras rädslor, och för att ha ramat in morgondagens politiska kultur genom att demolera gårdagens, blir Donald Trump Time:s Person of the Year 2016,” skriver de.

LÄS OCKSÅ:

Här är kändisarnas reaktioner på att Donald Trump blir USA:s nästa president

Lena Dunham och America Ferrera hårda tal mot Trump: Enligt Donald Trump är jag våldtäktshen

Pussy Riots nya låt ett feministiskt hån mot Donald Trump