Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så påverkas kvinnor av Trumps anti-abortlag

24 jan, 2017 
AvJoel Linde
Donald Trump, omringad av sju andra män, drog precis in 5,3 miljarder kronor i bidrag till familjer som behöver hjälp med preventivmedel.
Annons

Donald Trump har varit snabb med att nedmontera det som president Obama upprättade under sin tid i Vita huset. Han har redan tagit tydliga steg bort från klimatsatsningar och under måndagen valde han också att slopa bidrag till bland annat abortkliniker utomlands.

Trumps order innebär att inga statliga medel får användas för att bistå internationella organisationer som stöttar och hjälper kvinnor och familjer med HIV/AIDS-behandling, tillgång till rent vatten, undernärda barn och utbildning, om dessa organisationer även behandlar abortfrågor. Förbudet ska dock inte gälla om det handlar om våldtäkt, incest eller livsfara för kvinnan.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Dagens besked är ett stort bakslag mot kvinnors reproduktiva hälsa och kommer att slå hårdast mot de mest utsatta. Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas avsluta sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar, säger Maria Andersson, generalsekreterare på RFSU.

Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att ungefär 21 miljoner kvinnor utför osäkra aborter varje år, vilket leder till 13 procent av all mödradödlighet.

Under Obamas tid har USA spenderat ungefär 5,3 miljarder kronor årligen på att hjälpa familjer i utlandet. De pengarna har räckt till att hjälpa 27 miljoner par, men eftersom Trumps administration inte vill riskera att några pengar används till abort slopar de nu helt det bidraget.

Dock har inga av pengarna tidigare gått till att utföra aborter eftersom det redan finns en annan policy som förbjuder att amerikanska skattepengar går till aborter, men det faktum att organisationerna och klinikerna inte motsätter sig aborter gör nu att de 27 miljoner familjerna kommer bli utan hjälp från USA.

Den demokratiske senatorn Jeanne Shaheen är den enda kvinnan i Senatens utrikespolitiska kommitté och hon meddelar att hon kommer göra allt hon kan för att motarbeta Trumps kvinnofientliga politik.

– Kvinnor världen över förtjänar att fatta sina egna viktiga beslut om sin sjukvård utan att politiker i Washington lägger sig i, säger hon.

Annons