Trött på öl och nubbe? Här är bästa vinerna till midsommarmaten

Trött på öl och nubbe? Här är bästa vinerna till midsommarmaten

Föredrar du vin framför öl och snaps? Då har vi tipsen för dig. Vinproffset Stefan Saidac har valt ut viner som passar perfekt till maten på midsommar.
20 juni, 2018

Enligt tradition så åker både ölet och snapsen upp på bordet när vi firar midsommar. Men det är inte alla som njuter av högtidens drycker. För dem finns det dock viner som fungerar lika bra till midsommaraftons klassiska rätter. Vi har pratat med Stefan Saidac på Vinbetyget.se om vilka viner som passar bäst på midsommarbordet. Han har valt ut de viner som fått bäst betyg av kritikerna, vilket betyder mest prisvärda och garanterat bra val inför midsommar.

Röda viner

Scattered Earth (nr 2131) 79 kronor
Stefan: Fairtrade-vin från Sydafrika som passar perfekt till det grillade på midsommar. Ett mycket prisvärt vin som borde kosta mer. En balanserad fin druvblandning som ger ett runt och fylligt vin.  Passar de flesta kötträtterna.

Periquita Reserva box (nr 2560) 259 kronor
Stefan: Ett fatlagrat och mycket fylligt vin. Perfekt för det stora sällskapet då det är ett prisvärt rött vin som passar till smakrika grillade rätter.

Louis Jadot Bourgogne (Nr 79047) 119 kronor
Stefan: Ett vin som passar till det mesta på buffén. Mjukt och utan strävhet passar det till både kyckling och vegetariska rätter.

Vita viner

 

Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822) 99 kronor
Stefan: Denna krispiga riesling passar både som aperitif och till fisk och skaldjur.

La Gascogne Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882) 89 kronor
Stefan: Smakrikt vitt vin. Fruktigt och aromatiskt på druvorna Gros Manseng och Sauvignon Blanc. Passar bra till både sill och lax.

Boschendal 1685 Chardonnay (nr 6299) 99 kronor
Stefan: En torr chardonnay som är fyllig och fatlagrad. Passar till smakrika fiskrätter men även till kyckling och lamm.

Rosé

Grande Recolte Rosé (nr 75286) 117 kronor
Stefan: Midsommarfin rosé från Château de Berne. Innehållet är lika smakfullt som flaskan: Det ljusa provencetypiska rosévinet passar till mingel och rätter från både land och hav.

Coteaux d’Aix en Provence box (nr 2337) 235 kronor
Stefan: Elegant liten box som innehåller en rosé från Provence. Ett matvänligt, fruktigt och torrt rosévin. Mångsidigt och bra när man är många runt bordet.

Mousserande

Mionetto Prosecco (nr 7749) 89 kronor
Stefan: Italiens populäraste prosecco, drick som den är, väl kyld eller blanda goda drinkar som Bellini eller Aperol Spritz på.

Monte Rossa Franciacorta Rosé (nr 7615) 199 kronor
Stefan: Goda rosébubblor som alternativ till champagne. Druvorna är 60% chardonnay och 40% pinot noir. Vinet får bara produceras i den lilla regionen Franciacorta i Lombardiet och har kvalitetsbeteckning DOCG. Monte Rossa görs med champagne-metoden och lagras i 24 månader på flaska.

Läs också:

5 superanvändbara stylingtips inför midsommar

9 riktigt fina looks att klicka hem till midsommar

Stannar du i stan? Här firar du midsommar i Stockholm 2018

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.