Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Trenderna att hålla koll på 2022

09 dec, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Trenderna att hålla koll på 2022
Inred med metallic, klä dig i svamp och gå som på moln i den nya superplatån. ELLE spanar in årets nya trender – en mix av efterlängtad popkultur och ögonbrynshöjande fenomen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Händelser att ha koll på 2022Brand logo
TV: Händelser att ha koll på 2022

1. Galainspirerat på modescen

Balenciaga satsar på galainspirerat på modescenen
Modehuset Balenciaga visade sin vårkollektion 2022 i sann galaanda.

Suget efter glamourösa galor är större än någonsin – nu blickar även modebranschens innersta kärna mot firande och fest. Vårvisningarna 2022 visar att allt fler designer nu väljer att inspireras av Hollywood och den stjärnfyllda röda mattan. Modehuset Balenciaga slog på stort när de visade vår-kollektionen i sann galaanda – med ett gäng modeller och husets närmaste vänner på plats på röda mattan.

Annons

2. Kaffebröd 2.0

Bjud på svarta bröd och bakverk
Svarta bröd, bakverk och pizzor blir allt vanligare på tallriken.

Nästa steg att ta för alla hemmabagare är att baka svart. Degen färgas med mörkt maltmjöl, kaffe eller aktivt kol för effektfull svart färg. Vad sägs om en svart bruschetta med klarröda tomater? Svarta muffins med rosa hallonfrosting? Svart pizza med lila fikon? Supersnyggt – och gott!

3. Årets comeback

Sahara Hotnights intar scenen 2022
Sahara Hotnights 2022.

Sahara Hotnights skulle ta en paus sex månader. Pausen pågick ett decennium. Men 2022 är de äntligen tillbaka – med singeln Reverie och sedan bandets sjunde album. Välkomna tillbaka!

Annons

4. Naturens doft

Dofta som naturen
Årets dofttrend – parfymer med enbart naturliga ingredienser.

Parfym med naturen i fokus. Nu syns allt fler exempel på parfymer där råvarorna kommer helt och hållet från naturen, utan syntetiskt framställda doftråvaror. Cow Parfymeri har tagit in hajpade kanadensiska parfymören Hiram Green, vars exklusiva parfymer består av helt naturliga råvaror för underbara doftcocktails. Även modehuset Chloé låter denna säsong sin signaturdoft Chloé med tilläggsnamnet naturelle, vara en hundra procent naturlig mix av bland annat extrakt från handplockade, hållbart odlade rosor och mjukt blommande jasmin. Chloé naturelle, 1 100 kr/50 ml edp, Chloé. Moon bloom, 1 600 kr, Hiram Green/Cow parfymeri.

Annons

5. Det glada 20-talet

Var inte rädd för att inreda med metallic
Inredning redo för fest – och reflektion. Extra soft sofa från Living Divani/Artilleriet.

Äntligen kan vi bjuda hem vänner och familj igen (peppar, peppar)! Och vi klär våra boningar för riktig fest. Det glänser och glimmar i inredningen, högblankt krom blandas med spegeleffekter och magisk metallic. Högst på önskelistan står den ultimata partysoffan Extra soft sofa i silver från Living Divani, ivrigt redo för drinkspill och dans.

6. Sagan om ringen blir tv-serie

Amazon Prime gör tv-serie av kultklassikern <i>Sagan om ringen</i>
Amazon Prime storsatsar på Sagan om Ringen.

Ryktet säger att Amazon-grundaren Jeff Bezos frågade sina anställda på streamingtjänsten Amazon Prime varför de inte hade en hit som Game of Thrones à la HBO, och att det var så Sagan om ringen-serien kom till. ”Jag hatar Jeff Bezos men älskar Sagan om ringen”, säger ELLEs Helle Schunnesson. ”Filmtrilogin från början av 00-talet kom precis i rätt ålder för mig, jag var uppe hela nätterna men hade ännu aldrig blivit bjuden på en fest, så jag kollade på timme efter timme av extramaterial från filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens epos. Än i dag sitter jag på otroligt mycket onödig kunskap om inspelningen, exempelvis vet jag att de som tillverkade alla hundratals ringbrynjor till casten jobbade så intensivt med detta att de skavde bort fingeravtrycken från sina tummar.” Informationen om den kommande serien är än så länge knapp, men vi vet att den utspelar sig i Midgårds andra tidsålder, det vill säga tusentals år innan Frodo och gänget gav sig ut på strövtåg, och att den har kostat en så kallad shitload of money att göra. Vi har verkligen längtat efter en fantasyserie som kan ta över stafettpinnen från Game of Thrones och hoppas den lever upp till förväntningarna! Premiär på Amazon Prime i september.

Annons

7. Från trasigt till unikt

Se det vackra i det trasiga
Kintsugi, en japansk konstform där trasigt porslin blir som nytt med guldlim.

Den japanska konstformen kintsugi går ut på att se det vackra i trasigt porslin, kantstötta muggar, krossade vaser och spruckna tallrikar och förvandla dem med hjälp av guldlim till något nytt, unikt och vackert. Kintsugi betyder helt enkelt ”gyllene sammanfogning” och kan, precis som många andra asiatiska filosofier, appliceras även på våra egna liv och få oss att acceptera och värdesätta det icke perfekta, även hos oss själva.

8. Fungi fashion

Svampar blir veganskt konstläder
Svamp hamnar numera inte bara i maten, utan används även för att tillverka konstläder.

Det är ingen tvekan: årets allra mesta råvara är svamp. Från att ha förgyllt maträtter med sin unika umamifyllda smak så börjar svampen även ta över modevärlden. Modehus som Hermès, Iris Van Herpen och Stella McCartney har börjat använda sig av mycelium leather, ett svampbaserat mer miljövänligt alternativ till läder, och att växtfärga tyger med svamp är en gammal kunskap som nu tas upp igen – exempelvis av designstudion BonniBonne.

Annons

9. Avklätt

2022 står avklätt body-con mode i fokus
Franska Coperni visar vägen mot en het vår och sommarsäsong där avklätt bodycon-mode står i fokus.

Det vankas en het vår och sommar 2022. Det kommer åtminstone krävas heta temperaturer för att bära upp en av de starkaste trenderna från de internationella modeveckorna. Låt oss prata naket igen för nu har proportionerna blivit aningen snävare och betydligt kortare. Den nya eran av bodycon-mode går inte längre att blunda för!

10. Helt enkelt snyggt hållbart

Shiseido fokuserar på hållbara förpackningar
Återvunnen plast och risskal byggde denna vackra burk.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. När det gäller hur vi konsumerar skönhetsprodukter blir det lättare att göra medvetna val, i allt från hur produkterna är framställda, till förpackningar. Fler alternativ syns på beautykartan – ett gott exempel är Shiseidos relansering av serien Waso. Här har man samarbetat med lokala, japanska bönder verksamma i de områden där ingredienserna växer bäst, snarare än konventionella storskaliga leverantörer. Burkarna består av 95 procent återvunnen plast och kartonnaget är FSC-märkt. För att dra ner på användningen av plast innehåller burkens lock 30 procent risskal. Även Kiehl’s julkollektion med bästsäljare har tuber och förpackningar i en mix av återvunnet papper och plast, för att minimera framställningen av ny plast.

Annons

11. Årets stora speläventyr

<i>Horizon forbidden west </i>blir 2022:s stora speläventyr
Rädda världen i oändliga äventyret Horizon forbidden west – på Playstation.

Senaste årens stora speltrend är utforskaräventyr i oändliga öppna superrealistiska grafiska världar. Allra mest hypat 2022 är Horizon forbidden west till Playstation 4 och 5. Som spelare tar du rollen som jägaren Aloy i postapokalyptiska versioner av Kalifornien, Utah och Nevada med tydliga referenser till vår nutida klimatkris. Fienden är dödliga maskiner och uppdraget är – precis som i verkligheten – att rädda världen. Släpps 18 februari till Playstation 4 och 5.

12. Fendace

Ikoniskt samarbete mellan Fendi och Versace
Versaces chefsdesigner Donatella Versace och Fendis chefsdesigner Kim Jones i ikoniskt samarbete.

De två stora ikoniska modehusen Fendi och Versace skapade modehistoria när de avslutade Milano fashion week med en överraskning, nämligen deras första legendariska samarbete under namnet Fendace. Resultatet, två kollektioner som fått namnen Versace by Fendi och Fendi by Versace efter att de två modeskaparna bytt roller och skapat unika kollektioner utifrån varandras signaturplagg och mönster. Båda med fokus på firandet av italienskt mode. Det nya påhittade namnet Fendace står för frihet, nöje och skicklighet.

Annons

13. Salta cocktails

Cocktails med salt spås bli mer populärt
Salty dog, en av årets saltaste cocktails.

Om fjolårets cocktails främst fick smak från rök, så är det i år de ska pimpas med salta smaker, gärna med influenser från havet. Havssalt, havsvatten, tång, sjögräs, pickels eller inläggningslag, eller varför inte spetsa din Bloody Mary med teryakisås? Precis som när det gäller exempelvis kolasåser eller chokladkakor så kan även en liten hint salt göra stor skillnad och förstärka en redan existerande smak i en cocktail. Testa att hälla i några droppar saltat vatten i din gin och tonic – det kommer inte förändra drinken, utan bara understryka ginets smak. Salta cocktails passar också ofta utmärkt till mat.

Annons

14. Vi får inte nog av krimserier

Vi kommer streama mer krim-serier 2022
Cell 8, årets krimserie på Viaplay?

Ni minns säkert den gripande tv-serien Box 21 från 2019? Nu blir ännu en av Roslund & Hellströms kriminalromaner tv-serie på Viaplay. Närmare bestämt Edward Finnigans upprättelse. Cell 8 är titeln på serien som beskrivs som en mångbottnad historia om dödsstraff, hämnd och det sociala arvet. Leonard Terfelt spelar kommissarie Ewert Grens och Mimosa Willamo gör rollen som polisinspektör Mariana Hermansson. Cell 8 kommer bestå av sex avsnitt och ha premiär under 2022.

Annons

15. Håll avstånd (till marken!)

Acne Studios tar skorna till nya höjder med maffiga platåer
Acne Studios visar att höga höjder står stadigt i skogarderoben 2022.

Trenden har varit här ett tag, men inte helt slagit igenom (än!). Den här säsongen visar modeskapare från New York till Paris att det hetaste du kan göra är att välkomna våren och sommaren i ett par stadiga platåskor.

16. Ny cityfestival

Daniela Rathana spelar på nya cityfestivalen Rosendal garden party
Daniela Rathana är en av akterna på nya minifestivalen Rosendal garden party.

Försommar, skir grönska och festival – låter det som en dröm? Det blir verklighet i och med nya minifestivalen Rosendal garden party 8–11 juni på Djurgården i Stockholm. Akter som svenska Daniela Rathana och Linn Koch-Emmery, New York-skrammelpopparna The Strokes och brittiska singer-songwritern och poeten Arlo Parks finns med på repertoaren. Biljetter från 995 kronor.

Annons

17. Sexuell frustration i Lust

<i>Lust</i> blir Sveriges första HBO Max original-serie
Första svenska HBO Max original-serien – Lust.

Har sex – eller bristen på det – någon inverkan på svenska kvinnors hälsa och vart tog den svenska synden vägen i en vardag med schemalagt torsdagssex? Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga gör huvudrollerna i den första svenska Max original-serien med titeln Lust. Komedin i åtta avsnitt har presenterats som skamlöst rolig och smärtsamt ärlig om 40+-kvinnor som kämpar för att hålla lusten vid liv i en sexuellt frustrerad värld. Premiär 2022 på nya HBO Max.

Annons

Foto: Betina Hastoft, Aller Media DK, Mattias Björklund (Sahara Hotnights), New Line Cinema (Sagan om ringen)

Se också: Kändisar som är gravida och ska få barn 2022Brand logo
Se också: Kändisar som är gravida och ska få barn 2022

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons