Tove Lo om nya albumet: "De här låtarna säger allt, de beskriver de senaste två åren för mig"

Idag släpps Tove Los nya skiva Lady Wood. Det är ett feministiskt ställningstagande om karriären, kärleken och jakten på allt som får henne att känna sig levande. ELLE har träffat henne.
28 oktober, 2016

Text Victor Johansson
Foto Honer Akrawi Stylist Christopher Insulander

De senaste två åren har Tove Lo toppat Billboardlistan med hitsingeln Habits (stay high), turnerat jorden runt, spelat på utsålda arenor med artister som Katy Perry och Taylor Swift och delat scen med ikoner som Madonna, Britney Spears och Rihanna.

Lägg därtill ett gästspel på Coldplays album Head full of dreams och en låtskrivarkarriär där hon – skolad av Polarprisvinnaren Max Martin – belönats med en amerikansk Grammynominering.

Idag släpps hennes andra album Lady wood. En skiva som summerar livet efter det internationella genombrottet: topparna, dalarna, rusen och krascherna.

– De här låtarna säger allt. De beskriver de senaste två åren för mig, relationerna och karriären. Det har varit en sjuk resa, säger hon.

LÄS OCKSÅ: TOVE LO TAR ÖVER SOCIALA MEDIER MED NYA ALBUMET LADY WOOD

Låtarna är uppdelade i kapitel som fångar evolutionen av en känslokurva: ruset, tvivlet, extasen och kollapsen. På Lady wood hörs Fairy dust och Fire fade, de sista kapitlen släpps på en senare platta.

– Fairy dust beskriver adrenalinkurvan. Det är väldigt lätt att dra paralleller med knark: du tar första pillret och känner första kicken, men det kan vara samma känsla när jag går på scen, när jag hör dem säga mitt namn, introt börjar spela och hjärtat slår, då flyter jag på moln. Det kan även vara precis när man har blivit kär. Fire fade står för när det börjar avta lite, du blir medveten om dig själv, du börjar frysa lite och märker att klubben inte är så nice, eller du står på scen och publiken börjar flacka med blicken.

Låtarna kommer med tillhörande kortfilmer.

– Vi spelade in fem videor till fem låtar. Jag spelar mig själv och en skådespelare gestaltar mitt destruktiva alter ego. Vi stängde av en gata i Downtown LA där vi filmade en bilkrasch. Det var en enda tagning: mitt alter ego häller bensin på bilarna, jag klättrar ur vraket, de fattar eld, jag sjunger och dansar koreograferat över gatan där en replika av samma bilkrasch brinner. Allt det här i en tagning! Det var intensivt. För första gången i mitt liv äger jag fem bilar och alla är nu kvaddade, haha.

Läs hela vår intervju med Tove Lo här >

LYSSNA PÅ HELA TOVE LOS NYA ALBUM HÄR: