Tove Lo i stor intervju med ELLE: "Jag vill känna allt så sjukt mycket"

Efter två galna år i den populärkulturella världstoppen har Tove Lo lärt sig att lita på sin magkänsla. Hennes nya album är ett feministiskt ställningstagande om karriären, kärleken och jakten på allt som får henne att känna sig levande.
13 september, 2016

Text Victor Johansson

Foto Honer Akrawi  Stylist Christopher Insulander

Namn: Ebba Tove Elsa Nilsson.
Ålder: 28 år.
Född: Stockholm.
Bor: Stockholm och New York.
Familj: Mamma, pappa och storebror.
Aktuell: Singeln Cool girl snurrar för fullt på radion. Nya albumet Lady wood släpps den 28 oktober.

Topp 3 mest lyssnade låtar på Spotify (i skrivande stund):

1. Talking body – över 221 miljoner lyssningar.
2. Stay high, Habits remix – över 219 miljoner lyssningar.
3. Habits (Stay high) – över 174 miljoner lyssningar.

* * *

Tidig morgon, Stockholm. Tove Lo kliver in i fotostudion med självklarheten hos någon som har slutat att bry sig. Hon sätter igång ett hamrande housebeat i högtalarsystemet, tar av sig byxorna, passerar det tio man stora stylistteamet som placerat sig i en halvbåge runt fotofonden, sjunker ner på en pinnstol i mitten, sluter ögonen, sträcker ut de nakna benen och förlorar sig i musiken: fingrarna leker med i melodin, ögonbrynen spelar med i synthslingan och huvudet rör sig i takt med basgången.

– Det jobbigaste de senaste åren har varit att tappa den jag är, säger Tove Lo.

– Det går inte att omvandla min person och min musik till en produkt helt smärtfritt. Förr tyckte jag att det var hemskt bara att göra en sådan här fotografering. Men jag har lärt mig att lita på mig själv. Tidigare var det mer: ”Jag ska gå min egen väg! Om det är okej med er …?” I dag vågar jag lita på min magkänsla.

En inställning som fungerat. De senaste två åren har Tove Lo toppat Billboardlistan med hitsingeln Habits (stay high), turnerat jorden runt, spelat på utsålda arenor med artister som Katy Perry och Taylor Swift och delat scen med ikoner som Madonna, Britney Spears och Rihanna.

Lägg därtill ett gästspel på Coldplays album Head full of dreams och en låtskrivarkarriär där hon – skolad av Polarprisvinnaren Max Martin – belönats med en amerikansk Grammynominering.

LÄS OCKSÅ: Tove Lo – snyggaste på Billboard-galan i Stella McCartney

Nu väntar släppet av hennes andra album Lady wood. En skiva som summerar livet efter det internationella genombrottet: topparna, dalarna, rusen och krascherna.

– De här låtarna säger allt. De beskriver de senaste två åren för mig, relationerna och karriären. Det har varit en sjuk resa, säger hon.

Det är väldigt lätt att dra paralleller med knark

Låtarna är uppdelade i kapitel som fångar evolutionen av en känslokurva: ruset, tvivlet, extasen och kollapsen. På Lady wood hörs Fairy dust och Fire fade, de sista kapitlen släpps på en senare platta.

 Fairy dust beskriver adrenalinkurvan. Det är väldigt lätt att dra paralleller med knark: du tar första pillret och känner första kicken, men det kan vara samma känsla när jag går på scen, när jag hör dem säga mitt namn, introt börjar spela och hjärtat slår, då flyter jag på moln. Det kan även vara precis när man har blivit kär. Fire fade står för när det börjar avta lite, du blir medveten om dig själv, du börjar frysa lite och märker att klubben inte är så nice, eller du står på scen och publiken börjar flacka med blicken.

Låtarna kommer med tillhörande kortfilmer.

– Vi spelade in fem videor till fem låtar. Jag spelar mig själv och en skådespelare gestaltar mitt destruktiva alter ego. Vi stängde av en gata i Downtown LA där vi filmade en bilkrasch. Det var en enda tagning: mitt alter ego häller bensin på bilarna, jag klättrar ur vraket, de fattar eld, jag sjunger och dansar koreograferat över gatan där en replika av samma bilkrasch brinner. Allt det här i en tagning! Det var intensivt. För första gången i mitt liv äger jag fem bilar och alla är nu kvaddade, haha.

Jag är alltid omringad av folk, men ibland kan jag känna mig ensammast i världen

Troubadour, Los Angeles. Introt mullrar, basen vibrerar. Applåderna dånar från golvet, genom lokalen och upp i backstagelogen där Tove Lo nu sitter ensam i en skinnsoffa. Bandet har gått på scenen och hennes management har förpassats till kulisserna. Hon ber mig föra öronsnäckan upp genom tröjryggen, justerar den snabbt, tar en klunk vatten, trippar nerför backstagetrappan, kliver upp på scenen, ut i strålkastarna och möter publiken.

– Jag är alltid omringad av folk, men ibland kan jag känna mig ensammast i världen, säger hon.

– Vi är tolv personer på en turnébuss där vi sover i sängar som sardiner. Vi har lärt oss att sitta fem centimeter från varandra och ha egentid, haha.

Vännerna har blivit ett viktigt stöd i karriären. Kärnan i kompisgänget består av Caroline Hjelt och Aino Jawo i Icona Pop, Alicia Vikander och designern Emelie Törling.

– Vi sms:ar och peppar varandra. Om jag ser ett tidningsomslag på någon av dem tar jag alltid en selfie och skickar. Det är svårt att hålla uppe relationerna med det här livet.

Det gäller även kärleken. Förhållandet med pojkvännen tog slut tidigare i år.

– Jag förstår att jag inte är den lättaste att vara ihop med. Jag är emotionellt uttömd när jag gör så mycket med musiken. Dessutom är det svårt att vara helt närvarande när jag reser och vi inte träffas. Men jag ger väldigt mycket kärlek när jag är med personen.

De här emotionella kurvorna du beskriver – från extasen till kollapsen – kanske även färgar kärleksrelationerna?

– Det är det jag inte riktigt vill erkänna för mig själv. Nu börjar jag förstå att riktig kärlek inte är det extrema och passionerade. Jag har alltid sagt: Jag vill känna allt så sjukt mycket! Men det kan ju göras på ett djupare och lugnare sätt. Tidigare har jag vetat att jag kommer att bli sårad eller att jag kommer att såra någon, men kört på ändå.

Du kanske behöver köra några sådana relationer så du blir klar med det?

– Men det har jag ju gjort! Haha. Jag blir aldrig trött på det alltså, säger hon och garvar.

Det känns som att du redan har en insikt kring ditt beteende?

– That’s my problem! säger Tove Lo, rullar med ögonen och brister ut i skratt.

Uppväxt i Djursholm – mamma är psykolog och pappa är företagare – inledde Tove karriären på Rytmus musikgymnasium. Efter att ha startat rockbandet Tremblebee 2006 värvades hon som låtskrivare till musikförlaget Warner Chapell. Hon upptäcktes snart av Max Martin och blev – tillsammans med hitmakare som Johan ”Shellback” Schuster och Ali Payami – en del av låtskrivarteamet Wolf Cousins.

Debutsingeln Love ballad släpptes 2012, och 2013 kom genombrottet med världshiten Habits (stay high). 2014 släpptes debutalbumet Queen of the clouds och det följdes av en två år lång världsturné som tog henne raka vägen till den populärkulturella världstoppen. När Coldplay letade efter någon som kunde fånga känslan av en kärlekshistoria som tar slut i låten Fun föll valet på henne, kanske inspirerade av internationella smeknamnet ”The saddest girl in Sweden”.

– Vi tänkte: Vem har en röst med både glädje och sorg? Så vi ringde Tove Lo, har sångaren Chris Martin berättat.

LÄS OCKSÅ: TOVE LO PÅ SCEN MED TAYLOR SWIFT

En av karriärens höjdpunkter hittills var när hon och amerikanska popstjärnan Nick Jonas framförde hitsingeln Close på Billboard Awards 2016. Tove Lo delade scenen med Madonna, Britney Spears, Rihanna och Justin Bieber.

– Britney Spears satt i publiken några rader framför mig när jag sjöng, och jag tänkte: Wow! Att de sitter där och tittar känns sjukt.

Blir du nervös?

– Jag blir aldrig nervös för jag fattar inte att det händer mig. Sedan tänker jag: Jag sätter det här. Att vara artist är en mix av att ha ett extremt stort ego och en massa självhat. I sådana lägen tänker jag: Det är klart att jag ska stå här.

Det internationella kändisskapet betyder inte bara stora arenor, spännande samarbeten och amerikanska tv-framträdanden. Ett nytt inslag i livet är paparazzofotograferna. Tove Lo minns när hon plåtades i bikini på stranden i Miami.

– Vi åkte jetski och jag stod och petade mig i näsan i vattnet, kollade upp och tänkte: Fan, sitter det någon där med en jättelins på kameran? Jag kollade mig runtomkring och trodde att det var någon annan kändis på stranden. I bildtexterna stod det sedan: ”Här hittar du bikinin, bär lågmälda solglasögon, nagellacket matchar du med den här färgen, inget smink.” Man bara: ”Nä, jag är på stranden”, haha. Den är så sjuk, den grejen, säger hon.

Turnélivet har även bjudit på dramatiska händelser. Tove Lo minns särskilt flygresorna:

– Jag har råkat flyga med grejer som man inte ska ha på sig. Alla gränser blir utsuddade på ett sätt som inte alltid är bra. Man tappar den moraliska kompassen eftersom ingen ifrågasätter vad man gör. Jag har en tendens att bara köra på och är oförsiktig med mig själv och andra. Men nu försöker jag tänka att det påverkar människor runtomkring mig om jag fuckar upp för mycket. Eftersom jag inte bryr mig ifall jag själv råkar illa ut kan jag ju bry mig om andra i stället.

 Jag har inte så mycket känsla för stil, men jag tycker det är jävligt kul med kläder

I dag delar hon tiden mellan Sverige, New York och Los Angeles. Hon har köpt en bostad i Stockholm och hyr en lägenhet ovanför en bar i Brooklyn.

– De har rosa rep för kön och en liten rökruta, jag måste öppna repet och gå igenom där för att komma till min lägenhet, haha. Men jag har bara hunnit vara där i två veckor. De senaste åren har jag levt i en resväska.

En väska som är packad med magkorta toppar, bodys, skinnjackor och jeansshorts. Modeintresset har utvecklats i takt med artistkarriären.

– Jag har inte så mycket känsla för stil, men jag tycker det är jävligt kul med kläder, säger hon. Jag är helst klädlös, om det går, men när jag klär mig gillar jag vintage och när det är trasigt och lite slappt. Jag är inte high fashion och jag hatar högklackat.

Hon låter personligheten styra stilen.

– Nu försöker jag att hitta kläder som representerar mig och min musik. Rått, personligt, starkt, lite sexuellt och lite glimten i ögat. Jag tycker om när det provocerar. Det handlar om att vara stolt över min kropp och visa upp den när jag känner för det, haha.

Har du fyndat på något oväntat ställe?

– Vi gick förbi en gammal möbelaffär i San Francisco där de även sålde begagnade balklänningar. På en docka satt en svart, tunn, gammal läderjacka med guldkanter, och den passade perfekt på mig. Sådant älskar jag.

Tove Lo förklarar att det är ett större klädfokus på kvinnliga artister, något hon tvingats lära sig den hårda vägen.

– Tidigare förstod jag inte varför jag inte kunde ha samma shorts i tre dagar. Jag hade en svart body med silvernitar varje spelning på förra turnén. Folk utbrast: ”Oh, again?” och jag svarade: ”Ja, samma sak som alla andra kvällar.” Det är ju mina scen- kläder!

Fototeamet behöver henne framför kameran. Det börjar bli dags att runda av. Jag frågar om albumets titel, Lady wood, och hon beskriver det som ett feministiskt ställningstagande.

– Man säger ”skaffa lite stake, get some balls” och är du feg säger man ”fucking pussy”. Det är något som jag har väldigt svårt för. Så ”lady wood” är ett ord för kvinnlig stake. För mig handlar det om att våga göra saker som kanske skrämmer mig, men som samtidigt ger mig ett rus. Jag jagar saker som får mig att känna mig levande.

* * *

Honer Akrawi har fotograferat Tove Lo för ELLE, se alla de coola bilderna här.

Topp, Weekday.

Underklädesset, Weekday. Skinnjacka, Acne. Body, Acne. Trosor, Acne. Halsband, privat.

Klänning, Emelie Janrell. Polotröja, J.Lindeberg.

Jacka, Lxls. Klänning, J.Lindeberg. Strumpor, privata. Ringar, Maria Nilsdotter och privata. Armband, All blues.

Jacka, Whyred. T-shirt, Rodebjer. Kjol, & Other stories.

Fotograf: Honer Akrawi/New Blood Agency
Stylist: Christopher Insulander/Linkdetails
Makeupartist: Ignacio Alonso/Linkdetails
Hårstylist: Karolina Liedberg/Linkdetails
Fotoassistenter: Nigel Perry, Karl Fredrik Marklund, Magnus Bergqvist
Stylistassistent: Emelie Fasiol

LÄS OCKSÅ: ALICIA VIKANDER DESIGNAR ÅRETS ROSA BAND