Tinderdejting – funkar det egentligen? Vi har testat!

Tinderdejting – funkar det egentligen? Vi har testat!

Finkammat vänkretsen och spanat i stans alla barer? ELLEs reporter laddar ner den heta appen Tinder och utmanar en kompis i dejting. Här är resultatet.
29 december, 2014

Den krämiga pastan är precis uppäten och rödvinsglasen påfyllda när vi börjar prata om mitt favoritsamtalsämne på tjejmiddagar – kärlek.

Hur ska jag hitta någon? Är den återkommande frågan

Jag är trött på att försöka fånga blickar i barer, dejting­sajter på nätet känns alldeles för seriöst och jag har letat igenom bekantskapskretsen med ljus och lykta utan att hitta någon intressant.

Vi är en blandad skara kvinnor på middagen och de som redan har hittat sin Mr Right upprepar det slitna mantrat om att man träffar någon när man minst anar det.

Min singelkompis Alva och jag är inte lika säkra på att det stämmer – att lägga mitt öde i händerna på slumpen har heller aldrig legat för mig. Lagom till desserten beklagar jag mig igen över den rådande torkan.

En av tjejerna frågar om jag har testat Tinder. Hon ser våra skeptiska miner, men berättar att hon hört sina kolleger prata om den nya dejtingappen som har revolutionerat deras kärleksliv. Appen är stilren och enkel att använda, och eftersom den är kopplad till Facebook går det fort att skapa en profil och man kan direkt se om man delar intressen eller vänner med personerna som dyker upp i flödet. Blixtsnabbt har hon laddat ner Tinder i min telefon och tveksamt trycker jag på ikonen med den flammande röda lågan.

Tillsammans väljer vi ut fyra av mina profilbilder som signalerar snygg, rolig, intressant, flickvänsmaterial. Helt enkelt en mix som borde attrahera en bred skara män, resonerar vi, och så skriver jag en kort presentation av mig själv. Efter att vi har valt kön, åldersspann och ställt in vilken kilometerradie personerna ska befinna sig inom är det bara att köra i gång. Fnissiga av spänning och vin börjar vi bläddra igenom killarna.

Snart är alla runt bordet engagerade och med blossande kinder jämför vi de hundratals män som dyker upp på skärmen. Det mest spännande är att det är män som jag aldrig annars skulle komma i kontakt med. Raskt har jag och Alva bestämt oss för att ge Tinder en seriös chans, och samtidigt utmana varandra under ett par månader – let the dating game begin!

Nästa morgon vaknar jag med bultande tinningar och sträcker mig som vanligt efter telefonen på nattduksbordet för att avhandla kvällen med mina kompisar och skanna av sociala medier. Ovanför Tinderikonen står det en sjua. Nyfiket klickar jag mig in i appen och möts av sju killar som skrivit meddelanden till mig medan jag sov. Jag bestämmer mig för att svara dem alla och under de närmaste dagarna chattar jag mer än vad jag har gjort sedan MSN slog igenom vid millennieskiftet. Efter en vecka står det klart att vissa konversationer får mig att le mer än andra, och när tre av killarna bjuder ut mig på dejt tackar jag ja.

Men som seriös reporter kontaktar jag också Rosette Pambakian, talesperson på Tinder i Los Angeles, och frågar vem Tinder egentligen är till för. Jag själv är sugen på klassisk romantik och riktiga dejter, men inte nödvändigtvis mitt livs kärlek. Vissa dejtingsajter kan kännas alltför seriösa eftersom det tar lång tid att komma i gång, och man pratar länge innan man bestämmer sig för att ses, medan andra framför allt används för att hitta någon för kvällen. Så hur är det egentligen med Tinder: kärlek eller ligga?

– Syftet är att presentera två personer för varandra oavsett om det handlar om vänskap, dejting eller den stora kärleken. Tinder är till för alla! säger Rosette.

Hon menar att appen snabbt har blivit så populär eftersom den härmar vårt naturliga beteende på ett sätt som ingen annan dejtingtjänst gör, eftersom Tinder hämtar information från Facebook.

– När du går in i ett rum är det fysiska utseendet det första du märker hos en ny person. Men när ni börjar prata med varandra letar du efter gemensamma nämnare, som vänner och intressen, för att skapa ett förtroende mellan er. Tinder är byggt på samma sätt, förutom att appen på en gång visar om du har någonting gemensamt med andra användare.

Veckan därpå är fullbokad av dejter. På tisdagen träffar jag en kille för att dricka kaffe på ett kafé i stan. Jag har aldrig varit på en blinddejt tidigare och oroar mig för att jag inte ska känna igen honom. Jag funderar nervöst över om jag borde ha bett honom bära en röd ros i kavajslaget, men det visar sig vara lugnt. Vi känner igen varandra och trots att stämningen är lite nervös går dejten bra, kanske för att vi sett i appen att vi delar flera intressen. Det negativa är att kaffe går fort att dricka upp och att kaféet är så pass stillsamt att personalen lätt kan lista ut att vi är på en första dejt.

Så till veckans andra dejt bestämmer jag mig för att möta den killen på en uteservering. Här är det mer livat omkring oss, och det är lättare att slappna av i varand­ras sällskap. Veckans tredje och sista dejt blir på en mysig vinbar, och på vägen hem känner jag mig lycklig över att jag laddade ner appen. Och visst är det ett par fjärilar jag känner i maggropen?

Veckorna som följer fylls av roliga aktiviteter, restaurangmiddagar, hångel och sena drinkkvällar. Alva och jag hinner knappt höras av eftersom våra kalendrar är fullbokade med dejter. Från torka till överflöd, och livet känns mer spännande än på länge.

Tinders popularitet ökar stadigt och det är en strid ström av nya ansikten varje gång jag loggar in. Sverige är ett av de länder där Tinder växer snabbast, säger Rosette Pambakian.

– Svenskar är trendiga, progressiva och innovativa. Inte bara när det gäller mode utan även teknologi, så det är inte konstigt att svenskarna tycker att en app som Tinder är uppfriskande och rolig.

Det är härligt att ta kontroll över ödet och att med en enkel svepning över skärmen kunna bestämma vem jag vill veta mer om och vem jag aldrig mer vill se. Jag gör mitt bästa för att hinna gå igenom flödet och hålla i gång nya chattkonversationer, men efter ett tag blir det för mycket. Jag inser att jag är för monogam, eller bryr mig för mycket om mitt jobb och vardagsrutiner, för att hinna träffa alla män som pockar på min uppmärksamhet. Vilket lyxproblem! Nyhetens behag börjar också lägga sig och jag bestämmer mig för att satsa på de två killar som jag gillade från första början.

Efter två månader träffas jag och Alva igen för att utvärdera dejtingexperimentet. Tiden har flugit förbi och det var länge sedan jag kände mig så uppskattad. Samtidigt har relationen med de två killarna börjat sjunga på sista versen. Över sashimi och mycket skratt delar vi med oss av våra dejtinghistorier. Nej, jag kanske inte hittade den stora kärleken – än! – men jag har lärt mig mycket om relationer och har haft otroligt roligt under tiden. Men Alva har fortsatt att träffa en av sina Tinderkillar, och nu ska de fly vintern för en resa till varmare breddgrader tillsammans. Jag har inte gett upp hoppet än, och vem vet, snart kanske det är min tur att falla på riktigt?

Av: Isabelle Swahn Foto: Imaxtree

Läs mer: 

20 tecken på att du är en Tinder-missbrukare!

Tinder-experiment: Män vs Kvinnor som möts av en tjock dejt

Kärlekssagan över för Chris Martin och Jennifer Lawrence?