The bling ring – premiär i dag för Coppolas nya film

14 juni, 2013

I dag har The bling ring premiär i Sverige. Förra veckan var ELLEs Erika Vallin med i SVT och pratade om filmen som bygger på en sann historia, och fenomenet bakom. Läs första delen av artikeln om den sanna historien med modeoffer, kändisdyrkan, knarkfester och it-väskor – och se SVT-klippet från i fredags.

av ERIKA VALLIN

Ett gäng uttråkade och glansögda övre medel­klasskids bryter sig in hos superkändisar och snor märkesvaror för miljoner. Det låter som en roman av Bret Easton Ellis. Eller möjligtvis ett urspårat avsnitt av Gossip girl. Men det är den sanna historia som amerikanska regissören Sofia Coppolas nya film bygger på.

The bling ring är en metakarusell där kändisdyrkan, knark, gränslöshet, diamanter, falskleg, paparazzi, skvallersajter och it-väskor snurrar allt fortare tills helvetet bokstavligen brakar lös. Den är ett mikrokosmos av den västvärld vi lever i, där det finns ett allmänt lika med-tecken mellan att uppnå kändisskap, få några fler ”likes” eller nya skor och att per automatik bli lite, lite lyckligare.

Coppolas femte långfilm handlar om en verklig händelse som har kallats ”den knäppaste historien på 00-talet”. Den är den första av hennes filmer som är filmad med digitalkamera och regissören har själv sagt att den är betydligt mer ”pop” än tidigare produk­tioner som Virgin suicides, Lost in translation och Somewhere. Ingredienserna i storyn påminner mest om kostymdramat Marie Antoinette: ett uppskruvat modeintresse, skvaller, partyglada it-tjejer och ett outtömligt habegär efter allt som är vackert, dyrt och glittrar. Dansande i neonljus till Sleigh Bells klubbhit Crown on the ground.

The bling ring (även kallad ”Hollywood Hills burglar bunch”) är den grupp tonåringar från en av Los Ange­les polerade förorter som blev förra årtiondets mest otippade inbrottsliga. Mellan oktober 2008 och augusti 2009 stal de kontanter, designerkläder, skor, smycken, väskor, knark och konst från Hollywoodkändisar som Paris Hilton, Lindsay Lohan, Rachel Bilson, Orlando Bloom och Megan Fox – för över tre miljoner dollar. Ligan roffade åt sig allt de kunde komma åt, de stal till och med underkläder, smink och parfymer. Genom skvallersajter som TMZ följde de sina offers före­havanden. Rapporter från galor, fester, filminspelningar och lyxsemestrar tipsade om när det var fritt fram att

bryta sig in i kändisarnas enorma villor. Adresserna var lätta att hitta på nätet. Ett skärmsvep med Google earth över kvarteret gav en tydlig bild över hur och var man lättast tog sig in. Överskottet av lyxvaror såldes vidare men det mesta av stöldgodset behöll – och bar – tjuvarna själva. Ett klipp från Abc news visar hur gängets påstådda ledare Rachel Lee rättar till Paris Hiltons solgula behå.

Hela artikeln kan du läsa i ELLE nr 7 (i butik 11 juni 2013)

Se ELLEs Erika Vallin i SVT från i fredags: Klicka här för att komma till SVT PLAY.

Tjuvarna hemma hos Paris Hilton.

Sofia Coppola

Coppolas tidigare filmer

Virgin suicides (1999)

Lost in translation (2003)

Marie Antoinette (2006)

Somewhere (2010)

The bling ring (premiär den 14 juni 2013)