Terapeuter: Mobilen hotar sexlivet och förstör kärleken

11 jul, 2019 
AvEmma Castman
Skärmtid före sex? Ja, en rimlig prioritering enligt många svenskar. Men se upp. Kärleken till våra mobiltelefoner kan döda sexlivet och förstöra relationen.
Annons
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnanBrand logo
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan

I slutet av förra året undersökte Novus på uppdrag av SVT Nyheter hur det låg till med svenskarnas sexvanor. Sammanlagt deltog drygt 1 000 personer i undersökningen, och av dem svarade tio procent att de ligger mer sällan än en gång om året.

Anledningen? Mobilen går före. I samma undersökning uppgav nämligen 45 procent att mobilen har en tendens att komma före sexet.

– Man kanske irriterar sig på sin partner eller tillbringar mer tid med att titta i mobilen än i ens partners ögon. Den där känslomässiga och fysiska närheten är viktig för många för att man överhuvudtaget ska vilja ha sex och det glöms lätt bort i vardagsstressen, sa Leigh Norén, sexolog, till SVT Nyheter i samband med att undersökningen publicerades.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Även om relationsproblem och sexlust ter sig olika går det att konstatera att mobilen har en tendens att påverka kärlekslivet negativt. Det bekräftade nyligen danska parterapeuter.

Annons

Parterapeuter är eniga – telefonen är en relationsdödare

Det är danska Politiken som har intervjuat flera olika parterapeuter och sexologer, och de konstaterar att mobilen är en relationsdödare.

– Nio av tio par som kommer till mig nämner mobiltelefonen som ett problem. Det är en så stark förströelse, att även om man är överens om att lägga ifrån sig den, så håller det inte särskilt länge, sa terapeuten Lise Kramer Schmidt till tidningen.

Hon förklarar vidare att dragningen till mobiltelefonen gör att vi inte är lika måna om våra kärleksrelationer längre. Ett nytt beteende som kan få förödande konsekvenser.

– Lusten att vårda relationen minskar. Lusten att se på sin partner, innan du tittar på telefonen, minskar. Partnern är sekundär, det är nytt.

Även psykologen Rikke Juul intervjuas i tidningen och hon säger att det inte spelar någon roll om par söker hjälp för problem med sexlivet eller problem med kommunikationen om de inte är villiga att göra något åt sitt mobilanvändande.

Annons

– För dem stjäl skärmen fokus från samvaron med partnern. Och när de går och lägger sig så följer telefon eller plattan med, och sex blir därför också ett andrahandsval, säger hon till tidningen.

Statistik: Så ofta ligger svenskarna i genomsnitt

Novus ställde på uppdrag av SVT Nyheter frågan: Hur ofta brukar du har sex i genomsnitt? Undersökning genomfördes på nätet och sammanlagt deltog 1 020 personer.

Varje dag: 0 procent

Flera gånger i veckan: 11 procent

Någon gång i veckan: 20 procent

Någon gång varannan vecka: 11 procent

Någon gång i månaden: 12 procent

Någon gång varannan månad: 5 procent

Någon gång i halvåret: 4 procent

Någon gång om året: 2 procent

Mer sällan: 10 procent

Aldrig: 10 procent

Vet ej: 2 procent

Vill ej uppge: 11 procent

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Annons