Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Terapeutens kärlekstips för mindre bråk och mer skratt i sommar

10 jun, 2019 
AvNina Nyström
Kärlekstips för sommaren
Snart är semestern äntligen här! Då ska vi vara lyckliga och harmoniska – eller? För att lyckas hitta dit krävs faktiskt ofta några påminnelser och lite hjälp på traven. Här ger parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt, från Gift vid första ögonkastet sina bästa tips för en kärleksfull sommar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Vår bästa tid är nu – sommaren är här och semestern står inför dörren. Forskning har faktiskt visat att vi är som allra lyckligast just några veckor före semestern. Förväntningarna på sommaren bubblar, resor planeras och efter ett långt arbetsår ser vi fram emot lata, lediga veckor fyllda av härligheter tillsammans.

Men förväntningarna bär också på en fara, för tänk om det inte blir riktigt som vi drömmer om? Att leva tätt inpå varandra, få alla nöjda, allt att klaffa, bli roligt och härligt – och solen att skina… Det är som upplagt för en del besvikelser och konflikter. Semestern kan skava rejält på relationen om det vill sig illa.

Men ligger du steget före kan du undvika en del av de här konflikterna och få kärleksrelationen att må bra, och till och med blomstra, i sommar. Någon som vet hur du skapar de bästa förutsättningarna är parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt, som vi bland annat sett i Gift vid första ögonkastet på SVT. Här är hennes bästa tips för en kärleksfull sommar. 

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Satus bästa tips för relationen i sommar

– När semestern börjar är många uttröttade. Ett långt arbetsår kröns av jobbstress, avslutningar, festligheter och så vidare. Ofta roligt, men ansträngande – och trötthet leder till bråk. Kombinerat med uppskruvade förväntningar – och ofta – alkohol, är det lätt hänt att semestern börjar helt fel. Man har kanske inte haft tid att sköta om relationen ordentligt på senaste, då behöver man en mjukstart. 

– Så börja semestern med att varva ner. Vik några dagar åt att göra ingenting, hitta en långsamhet och ”tuna” in på varandra. Då ökar chansen för en harmonisk semester rejält. Och ta det lugnt med alkoholen.

Hur klarar man att leva tätt inpå varandra under lång tid utan att gå varandra på nerverna?

– Planera. Alla har olika behov. Du har dina, din partner har sina och eventuella barn har andra. Sätt er ner och gå igenom: Vad behöver du för att må bra i sommar? Sedan får man kompromissa, men glöm inte heller bort att göra saker på egen hand.

Annons

Vilken är den största semesterfällan?

– Mobilen. Forskning visar att den stör bara den ligger på bordet. Hitta ett medvetet sätt att använd skärmarna i sommar och fokusera på att uppleva saker tillsammans istället! 

Fem saker vi bör man göra mer av?

  • Njut av att ha gott om tid tillsammans. Prata med varandra ”på riktigt”. Var nyfiken på sådant man inte hinner prata om i vardagen.
  • Gör gärna en utvärdering av er livssituation och ert förhållande. Vad vill ni ha mer av i livet? I ert förhållande? Var gjorde ni faktiskt ert bästa utifrån förutsättningarna och var kan ni kanske göra på ett bättre sätt?
  • Har ni varit ett par länge, minns tillbaka på hur det var när ni blev förälskade. Påminn er om att ni valde varandra för att ni hade något som var helt fantastiskt, grunden till det finns kvar någonstans.
  • Ge varandra mycket uppskattning. Då släpper vi garden och slappnar av på riktigt och det blir automatiskt trevligare stämning.
  • Glöm inte att det finns olika sätt att visa sin kärlek och uppskattning, kärlek är så mycket mer än rosor och restaurangbesök. Man brukar säga att kärleken pratar olika språk – pratar man själv ett annat kärleksspråk är det faktiskt inte säkert att din partner uppfattar alla dina ansträngningar. Fråga din partner om hen känner sig älskad och berätta hur du själv tycker att du visar kärlek. Diskussionen öppnar också upp för den andra att vidga sin repertoar.

Vad ska man tänka på att undvika?

– Att ta patent på sanningen. I en relation finns alltid två sanningar, vi upplever saker olika helt enkelt. Lyssna in din partner och försök hitta förståelse för varandras synsätt och lösningar på era problem.

Hur vet man om det bara är semesterslitningar eller om man borde gå vidare efter sommaren?

– Det är klart att semesterhumöret påverkas av dåligt väder, men har man en bra relation så spelar det inte så stor roll, då har man roligt ihop ändå. 

– Bråkar man mycket är det ett tecken på att det är fel på kommunikationen, men det behöver inte betyda att kärleken är slut. Ofta ber vi om rätt saker, fast på fel sätt. Kanske har den ena parten en längtan efter kontakt, men efter att ha uttryckt det snällt utan respons tar den uttryck genom kritik, vilket leder till att den andra drar sig undan. Och så blir det tjafs. Man måste bryta den onda cirkel, den ena får ta ett steg bak och den andra ett steg fram, då är det lättare att mötas.

Foto: Unsplash

Läs mer:

Så undviker ni bråk på semestern – 9 ovärderliga tips

6 små relationsbovar som lätt kan skapa stora problem

När man tror att semester ska vara bra för förhållandet – och så tar det slut istället

Annons