Taylor Swift i exklusiv intervju och på omslaget av ELLE

Taylor Swift ELLE-intervju

Enligt mitt födelsebevis blir jag 30 i år. Vilket är konstigt, för till viss del känner jag mig fortfarande som 18 och till viss del känner jag mig som 283, medan min egentliga och faktiska ålder alltså är 29. Jag har hört många som säger att 30-årsåldern är den "absolut roligaste!" så jag kommer definitivt hålla er uppdaterade när jag vet mer om saken. Till dess tänkte jag dela med mig av några saker som jag lärt mig innan min 30-årsdag, för det är 2019 och – sharing is caring!
09 april, 2019

Av Taylor Swift
Foto Ben Hassett för ELLE US

1. Filtrera bland sociala medier

Jag har lärt mig att filtrera lite av bruset. Sociala medier kan vara toppen, men de kan också fylla våra hjärnor med tankar på allt vi inte är, att vi är misslyckade eller alla de som råkar befinna sig på något häftigare ställe. En sak jag gör för att tona ner den här idiotiska laserstrålen av osäkerhet är att slå av kommentarsfunktionen. Precis, jag har inga kommentarer under mina inlägg. På så sätt kan jag visa vänner och fans vad som händer i mitt liv medan hjärnan får öva på att inte vara beroende av andras bekräftelse på att jag är.

Jag tror det är bra för självkänslan att inte behöva luta sig mot hyllningar på internet

Dessutom blockar jag alla som tydligen måste uppmana mig att ”lägga mig ner och dö” medan jag dricker mitt morgonkaffe. Jag tror det är bra för självkänslan att inte behöva luta sig mot hyllningar på internet, speciellt när du sekunden senare råkar se en kommentar om att du liknar en vessla som blivit påkörd av en lastbil och sen hoplappad av en full djuruppstoppare. En kommentar jag faktiskt har fått.

Taylor Swift i svart klänning från Gucci

Klänning från Gucci.

2. Inte gömma sig bakom en fasad

Att vara trevlig mot alla jämt och ständigt innebär ofta problem. En uppfostran till att bli en artig ung dam kan föranleda några av livets värsta misstag – ifall någon skulle utnyttja just den egenskapen hos dig. Skaffa en ryggrad, lita på magkänslan och avgör när det är dags att ge igen. Var som en orm, bit bara när någon trampar på dig.

3. Lära sig av sina misstag

Att försöka och misslyckas och sedan försöka och misslyckas igen är normalt. Det kanske inte känns helt normalt för just mig, eftersom såväl mina prövningar som misslyckanden blåsts upp i enorma proportioner och förvandlats till publiksport av den skadeglada tabloidkulturen (hallå, ni måste faktiskt unna mig en gnutta bitterhet här). MED DETTA SAGT, det är bra att ställa till det och lära sig av erfarenheten och att ta risker. Särskilt bra är att göra detta i 20-årsåldern, när vi är sökare. Det är BRA.

Vi kommer alltid att vara sökare, men aldrig lika intensivt som när våra hjärnor fortfarande utvecklas i så snabb takt. Nej, det här är inte en ursäkt för att sms:a ditt ex precis just nu. Det var inte det jag sa. Eller gör det då, spela roll, du kanske lär dig något. Sen glömmer du sannolikt vad du lärde dig och gör om samma sak igen … Men det är lugnt, du är en sökare!

4. Älska din kropp – precis som den är

Jag har lärt mig att sluta hata minsta gnutta fett på min kropp. Jag kämpade hårt för att hjärnan skulle inse att några extra kilon innebär kurvor, glansigare hår och mer energi. Många av oss tänjer sannolikt en hel del på hälsogränserna när det gäller kosthållning, men att ta det för långt kan vara direkt farligt. Det finns inga snabba lösningar. Jag arbetar dagligen med att acceptera min kropp.

5. Ut med dramatiken

Skippa dramatiken. Vi har begränsat utrymme i våra liv och begränsad energi att dela med oss av. Ha urskiljning. Om en person i ditt liv sårar dig, dränerar dig eller orsakar smärta på ett sätt som känns ohanterligt, så är det ingen oförrätt att blocka den personens nummer. Det är bara en enkel funktion på telefonen som kan eliminera oönskad dramatik.

Mängder av stalkers försöker bryta sig in där jag bor och jag börjar liksom förbereda mig på att något hemskt ska hända

6. Det är okej att åldras

Jag har lärt mig att samhället ständigt sänder ut väldigt högljudda budskap till oss kvinnor om att det värsta vi kan göra är att exponera fysiska tecken på åldrande. De här budskapen talar om för oss att vi inte får åldras. Det är ett omöjligt krav att leva upp till och jag älskar hur frispråkig Jameela Jamil har varit kring det här ämnet. Att läsa hennes ord känns som att höra förnuftets röst mitt bland de där skräniga budskapen överallt som säger till oss kvinnor att vi förväntas upphäva gravitation, tid och allt annat naturligt i den bisarra jakten på evig ungdom. En jakt som män inte alls förväntas delta i.

7. Att vara modig – och inte begränsa sig

Min största rädsla. Efter bombattentatet på Manchester Arena och masskjutningen i Las Vegas var jag fullkomligt livrädd för att ge mig ut på turné, jag visste inte hur vi skulle kunna garantera säkerheten för tre miljoner fans under sju månader. Det planerades rigoröst och lades ner enormt mycket pengar och ansträngning på fansens säkerhet. Men min rädsla för våld har vuxit även rent privat, jag har alltid med mig ett första hjälpen-kit mot skottskador och knivhugg.

Webbsidor och skvallertidningar envisas med att publicera mina hemadresser på nätet, mängder av stalkers försöker bryta sig in där jag bor och jag börjar liksom förbereda mig på att något hemskt ska hända. Varje dag försöker jag påminna mig själv om allt det goda i världen, den kärlek jag sett och den tillit jag känner för mänskligheten. Vi måste vara modiga för att kunna känna oss hundraprocentigt levande och då får vi inte låta ens våra största rädslor begränsa oss.

8. Inte påverkas av andras åsikter

Jag har lärt mig att inte låta andras åsikter ha betydelse för hur jag värderar mina egna livsval. Under alldeles för lång tid lyckades främlingars projicerade synpunkter påverka hur jag såg på mina relationer. Oavsett om hela internet var ense om vem som skulle vara rätt för mig eller vad som ansågs vara ”det perfekta paret” baserat på en bild jag lagt ut på Instagram, så var inget av det där på riktigt. Som den bekräftelsesökare jag är blev det en viktig läxa att lära mig ha ett EGET värderingssystem kring vad jag faktiskt vill.

9. Kunna blanda drinkar

Jag har lärt mig blanda några enkla drinkar som olika Pimms cup, Aperol spritz, Old-fashioned och Mojitos tack vare … 2016.

10. Tre ultimata favoritrecept

Jag har alltid lagat MYCKET mat, men det finns tre recept som jag vet att jag kommer bjuda på livet ut: Ina Gartens Real meatballs and spaghetti (jag använder färdigt ströbröd och nötfärs till köttbullarna), Nigella Lawsons Mughlai chicken och Jamie Olivers Chicken fajitas with molé sauce. Att skaffa sig en vitlökspress är en rejäl game-changer. Dessutom har jag lärt mig att omvandla Celsius till Fahrenheit direkt i huvudet (vilket internet sannolikt skulle betrakta som bisarrt skryt).

I fall som gäller sexuella övergrepp tror jag alltid på offret

11. Command-tejp löser allt

Jag upptäckte nyligen Command-tejp och skulle definitivt ha färre hål i mina väggar om jag hade kunnat hänga upp saker på det sättet från början. Det här är inte reklam. Jag bara älskar Command-tejp.

12. Be om ursäkt – på riktigt

Att säga förlåt till någon som verkligen betyder något är ingen uppoffring. Även om det var oavsiktligt så är det väldigt lätt att faktiskt be om förlåtelse och gå vidare. Försök att inte säga ”Förlåt, men …” och komma med undanflykter. Genom att uppriktigt be om förlåtelse kan man undvika raserade förtroenden i vänskap och relationer.

13. Tro på offret

I fall som gäller sexuella övergrepp tror jag alltid på offret. Att berätta är en plågsam process som man måste ta sig igenom. Jag vet, för rättegången jag själv genomgick var en nedbrytande och fruktansvärd upplevelse. Jag tror på offren för jag känner personligen till den skam och det stigma som följer när man gör sin röst hörd och säger ”Detta hände mig.” Det är inte något man gör lättvindigt. Vi berättar för att vi måste och av rädsla för att det kan hända någon annan om vi låter bli.

14. Viktigt att finnas för någon det behövs som mest

När någon vi känner drabbas av en ojämförbar tragedi så är det okej att säga att man inte vet vad man ska säga. Ibland kan ”Jag är ledsen” vara det enda en person behöver höra. Det är okej att inte ha några värdefulla råd att dela med sig av, vi har inte alla svar. Däremot är det inte okej att försvinna ur personens liv under den svåra tiden. Ditt stöd är ovärderligt för den som befinner sig på botten. Även om du egentligen inte kan påverka situationen så är det fint med vetskapen att du skulle göra det om du kunde.

15. Vitaminer – en livräddare

Vitaminer får mig att må så mycket bättre! Jag tar L-teanin, ett naturligt tillskott som hjälper mot stress och oro. Jag tar även magnesium för energi och muskler.

16. Lär känna personer ordentligt

Innan du ger dig hän fullständigt så kanske, jag vet inte … lär känna personen! Allt är inte guld som glimmar och första intrycket är faktiskt inte avgörande. Det är imponerande när någon omedelbart kan charma folk och äga ett rum, men nu vet jag att det mest värdefulla hos en person inte är charmoffensiven under första mötet (jag kallar det för en ”solid första kvart”), utan de lager i personligheten man upptäcker med tiden.

Är de ärliga, självmedvetna och underfundigt roliga de stunder när du minst förväntar dig det? Finns de där när du behöver det? Älskar de dig fortfarande efter att de sett dig bryta ihop? Eller efter att de kommit på dig med att konversera med dina katter som om de var människor? Det här är saker som ett första intryck aldrig kan förmedla.

17. Ta hand om huden

Efter att ha sovit med smink under tonåren och upp i 20-årsåldern, samt råkat använda tuschpenna som eyeliner (GÖR INTE DET), kändes det som att jag behövde bli snällare mot min hud. Numera återfuktar jag ansiktet varje kväll och smörjer mig med body lotion efter duschen, inte bara på vintern utan året runt – varför inte vara mjuk och len under alla årstider?

Om du inte kan titta på gamla bilder på dig själv och skratta av skam, så har du gjort fel

18. Bearbeta barndomstrauman

Att identifiera barndomstrauman och jobba på att bearbeta dem. Det faktum att jag inte var populär som barn har satt djupa spår. Till och med som vuxen kan jag få minnesbilder av när jag sitter ensam vid lunchbordet, gömmer mig inne på skoltoaletten eller försöker få en ny vän men blir utskrattad. I 20-årsåldern var jag plötsligt omringad av tjejer som ville vara vän med mig. Så jag ropade högt från hustaken, lade ut bilder och firade mitt nyfunna systerskap, utan tanke på de som kanske fortfarande kände likadant som jag gjorde när jag var så där ensam. Det är viktigt att vi tar itu med våra hjärnspöken innan vi själva förvandlas till ett.

Taylor Swift i klänning från Gucci

Klänning från Gucci.

19. Var öppen med dina känslor

Att spela spel hör till själva jakten. I ett riktigt förhållande skjuter man bara sig själv i foten om man inte talar om för den andra personen hur man mår och vad som kan göras för att rätta till det. Ingen människa är tankeläsare. Om en person verkligen älskar dig så vill den att du sätter ord på vad du känner. Det här är livet, inte ett parti schack.

20. Vänskap eller situationsskap?

Att lära sig skillnaden mellan livslång vänskap och situationsskap. Någonting med ”Vi är bara 20 plus!” för samman människor i grupperingar som kan kännas som en enda stor egenvald familj. Och kanske förblir det så resten av livet. Eller så kanske de bara är våra vänner under en viktig period, men inte för alltid. Det är sorgligt, men när vi växer händer det också att vi växer ur relationer. Längs vägen kanske vi lämnar vänskapsrelationer bakom oss, men minnena har vi för alltid.

21. Mode ska vara kul

Mode handlar helt om att ha kul och experimentera. Om du inte kan titta på gamla bilder på dig själv och skratta av skam, så har du gjort fel. Typ: Bleachella.

22. Var rädd om de du älskar

Att fightas schysst med de vi älskar. Om vi anstränger oss för att inte såra den vi älskar minskar risken för att vi själva ska bli sårade. Om vi kan tona ner ett bråk till att bli ett samtal om den andra personens erfarenheter, så slipper vi hantera såväl skammen hos den som förlorar striden som egokicken hos den som ”vinner”. Jag känner ett par som, mitt i stridens hetta, brukar konstatera ”Hallå, samma lag!” Hitta ett sätt att desarmera den ilska som annars kan bli ohanterlig och få er att glömma allt fint ni har byggt upp. Det finns inga priser att hämta hem för att ha vunnit flest strider i ett förhållande. Det finns bara skilsmässopapper.

23. Viktiga nyckelpersoner i livet

Jag har förstått att det finns vänner och fans i mitt liv som inte bryr sig om jag är #canceled. De har funnits för mig i de svåraste stunderna och de finns för mig nu. Fansen och deras omsorg för mig, mitt välmående och min musik har gjort att jag tagit mig igenom allt. Det som var mest omvälvande med The Reputation stadium tour var att se ut över alla de människor som hjälpt mig upp på fötter igen. Jag kommer aldrig glömma de som stannade kvar.

24. Inte oroa sig i onödan

Jag har varit tvungen att lära mig hantera svår sjukdom i familjen. Båda mina föräldrar har haft cancer och min mamma kämpar mot den igen. Det har lärt mig att det finns verkliga problem och så finns allt det andra. Min mammas cancer är ett verkligt problem. Jag kunde må så dåligt över vardagliga upp- och nedgångar. Nu ägnar jag alla mina orostankar, ansträngningar och böner åt verkliga problem.

25. Skapa konst + glädje = Sant

Det finns folk som har frågat mig, ”Vad ska du skriva för texter om du någonsin blir lycklig?” Det råder en vanlig missuppfattning om att konstnärer måste vara olyckliga för att skapa bra konst, att konst och lidande går hand i hand. Jag är väldigt tacksam över lärdomen att detta inte stämmer. Att känna både glädje och inspiration på samma gång har varit väldigt coolt.

26. Ha något att se framemot

Jag räknar ner inför sådant som gör mig exalterad. Under mörka perioder har jag alltid mått lite bättre av att ladda ner en nedräknings-app (de är gratis) och lägga in saker jag ser fram emot. Även om det inte är spektakulära semesterresor eller liknande, så är det nyttigt att blicka framåt. Ibland kan vi känna oss totalt sänkta av nuet och då är det bra att få perspektiv och se att livet alltid går vidare, mot bättre tider.

Min erfarenhet är att mobbare vill vara fruktade och tas på allvar

27. Var starkare än mobbaren

Jag har lärt mig att det går att sticka hål på en persons ynkliga mobbande genom något så enkelt som att kunna skratta åt saken. Min erfarenhet är att mobbare vill vara fruktade och tas på allvar. För några år sedan startade någon en hatkampanj på nätet genom att kalla mig för en orm. Det faktum att så många anslöt sig fick mig att må sämre än någonsin, men jag kan meddela att jag hade extremt svårt att hålla mig för skratt när min 20 meter höga uppblåsbara kobra vid namn Karyn dök upp på scen inför 60 000 skrikande fans.

Det var The Stadium tours motsvarighet till att svara ”lol” på en hatisk trollkommentar på Instagram. Det vore fint med ett förlåt från de som mobbar, men kanske är det enda jag någonsin kommer få själva tillfredsställelsen i vetskapen att jag kan genomleva det – och trots allt växa mig ännu starkare.

28. Hitta din politiska röst

Jag börjar hitta min röst rent politiskt. Jag har lagt ner mycket tid på att studera vårt politiska system och det beslutsfattande som påverkar våra dagliga liv. Jag upptäckte så mycket som gör de mest sårbara medborgarna ännu mer utsatta och kände att jag verkligen ville göra min röst hörd för att kunna förändra. Först nu när jag närmar mig 30 känner jag mig kunnig nog att prata om detta med mina 114 miljoner följare. Att provocera fram rasism och väcka rädsla genom illa maskerade budskap är inte vad jag vill att våra ledare ska ägna sig åt och jag insåg att det faktiskt är min skyldighet att använda det inflytande jag har mot en så vidrig retorik. Jag ska göra mer för att hjälpa till. Vi har en rejäl kamp att utkämpa nästa år.

29. Håret kan ändra struktur

Jag har lärt mig att håret totalt kan förändra struktur. Som liten var jag lockigast av alla och nu är det RAKT. Exakt det raka hår jag önskade mig varje dag i högstadiet. Men precis när jag började älska mina lockar försvann de. Snälla be en bön för att de kommer tillbaka.

30. Förlåta sig själv

Min mamma brukar alltid berätta om att hon inte behövde straffa mig för otyg när jag var liten, för jag straffade alltid mig själv så hårt. Jag brukade låsa in mig på rummet och kunde inte förlåta mig själv – som femåring. Jag har märkt att jag fortfarande gör samma sak efter att jag har begått ett misstag, jag går i exil eller isolerar mig i tystnad. Nu inser jag att jag måste kunna förlåta mig själv när jag har fattat fel beslut, litat på fel person eller bildligt talat drattat omkull inför alla. Kliv ut i dagsljuset och låt det passera.

Taylor Swift på omslaget av ELLEs majnummer 2019

ELLEs aprilnummer 2019 kommer ut i butik den 9 april. Foto: Ben Hassett för ELLE US.

Teamet bakom bilderna: Stylist: Paul Cavaco Hårstylist: Serge Normant för Serge Normant Hair Care Makeupartist: Francelle för Lovecraft Beauty Manikyr: Denise Bourne för Deborah Lippmann Produktion: Kristen Terry på Rosco Production