Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Taylor Swift hade historisk inverkan på valet i USA

08 nov, 2018 
AvSofia Börjesson
Taylor Swift som påverkade valet i USA till demokraternas fördel.
Unga, kvinnor och latinamerikaner såg till så att Demokraterna vann majoritet i representanthuset i USA – och Taylor Swift.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Unga, vita, välutbildade kvinnor är den enskilt största väljargruppen som har rört sig bort från Donald Trump sedan valet 2016, rapporterar Dagens Nyheter. Och det var också kvinnorna som såg till så att Demokraterna vann majoritet i representanthuset vid mellanårsvalet häromdagen.

Av USA:s kvinnor röstade 59 procent på Demokraterna och 40 procent på Republikanerna. Det är rekordhöga siffror. Faktum är att det är 36 år sedan Demokraterna ens kom i närheten av sådana siffror.

Taylor Swift tar ställning

En av de många vita, unga, välutbildade kvinnor som tagit avstånd från Donald Trump är sångerskan Taylor Swift som röstar i delstaten Tennessee. Fram till nyligen har hon inte velat ta offentlig ställning i politiska frågor, men inför mellanårsvalet kände hon att det var dags.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Den åttonde oktober skrev världsstjärnan ett långt politiskt inlägg på Instagram där hon bland annat bad sina följare att registrera sig på Vote.org så att de kan rösta på Demokraterna. Inlägget fick fler än 2,1 miljoner gillamarkeringar, och ett dygn senare kunde registreringssajten Vote.org uppmäta rekordsiffror tack vare Swift.

Annons

166 000 nya väljare hade registrerat sig för att rösta, varav nästan hälften var yngre än 24 år gamla. Enligt en talesperson för Vote.org har ingen enskild händelse någonsin bidragit med lika många nya väljare. Inte ens när Barack Obama uppmanade sina följare att registrera sig uppnåddes liknande siffror.

I inlägget skriver Taylor Swift bland annat så här:

”En av staten Tennessees kandidater till senaten heter Marsha Blackburn. Även om jag tidigare har röstat på kvinnor och gärna fortsätter med det, så kan jag inte stötta Marsha Blackburn. Hennes tidigare röster i kongressen förfärar och skrämmer slag på mig. Hon röstade emot lika löner för kvinnor. Hon röstade emot en förstärkning av reformen om våld mot kvinnor, som syftar till att skydda kvinnor från våld i nära relationer, stalking och våldtäkt. Hon tycker att företag har rätt att vägra service till homosexuella. Hon tycker inte att gay-par ska ha rätt att gifta sig. Det här är inte mina Tennessee-värderingar. Jag kommer istället att lägga mina röster på Phil Bredesen till senaten, och Jim Cooper till representanthuset. Snälla, Snälla, läs på om kandidaterna innan ni röstar.”

Efter att ha sett den överväldigande responsen på inlägget fortsatte Taylor Swift med politiska inlägg, bland annat genom återpubliceringar där hennes följare visar hur de registrerat sig eller förtidsröstat som en direkt följd av hennes uppmaning. I Tennessee ökade antalet nya unga väljare nästan sjufaldigt det här valet, rapporterar Dagens Nyheter.

Läs mer:

Historisk seger för kvinnor i mellanårsvalet i USA

Så hade valet 2018 gått – om unga kvinnor fått bestämma

Annons