Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Gillar du astrologi? Då kan den nya trenden tarot vara något

20 mar, 2018 
AvELLE -redaktionen
Detta är den nya trenden Tarot.
Tarot är trend – igen. Men vilken betydelse har tarotkorten egentligen i vår teknikfrälsta värld? Läs och lär!
Annons

De flesta barn har något av följande tre saker under kudden när de ska sova: mjölktänder, förbjudna böcker eller en ficklampa. Men när jag var liten kunde man precis lika gärna hitta min mammas tarotkortlek som något till tandfen. Jag visste inte vad man skulle ha korten till, men jag älskade de starka färgerna, lite som hostmedicin i tonen, och den där vuxna laddningen de hade. Jag betraktade kortleken som en bilderbok och illustrationerna sa mig något som blev avgörande för mitt sexåriga jag: När jag tittade på dem upplevde jag, för första gången, att bilder kan innehålla långt mer än det de faktiskt föreställer.

Detta är Tarot

När jag blev äldre kompletterade min mamma de vanliga föräldrasamtalen med vältajmade läsningar. Tarot, förklarade hon med kortleken i sina händer, är konsten att använda speciella kort för att göra förutsägelser och för att förstå en situation, vare sig den utspelar sig i det förflutna, nuet eller framtiden. Av henne lärde jag mig innebörden av alla de 78 korten, från Kejsarinnan (en bild av den självsäkra kvinnlighet som jag så intensivt behövde i tonåren) till Döden (som kan symbolisera allt från skilsmässa till att byta skola). Jag förhöll mig hela tiden en smula skeptisk till proceduren: Jag trodde inte – och tror fortfarande inte – att en kortlek kan säga något om min framtid. Men jag är alltför romantiskt lagd för att låtsas som att jag inte är svag för det magiska och mystiska. Tarot var dessutom dubbelt lockande eftersom jag kunde lära mig av mina kvinnliga släktingar. Läsningarna var mer esoteriska än bullbakning och inte lika tråkiga som ekonomi, så de blev ett sätt för de kloka kvinnorna i min familj att ge mig råd och få mig att komma till egna insikter. Känslan av ritual (tända levande ljus och stänga av telefonen), möjligheten att få tillbringa tid med kvinnor jag ser upp till och chansen att få stärka min intuition har alltid varit lika viktigt som eventuella förutsägelser (fast jag förnekar inte att det faktiskt händer).

Annons

Tarotläsning har uppmärksammats

Något som verkligen fascinerar mig är hur tarotläsning har fängslat mänskligheten genom tiderna – och fortfarande gör det. De senaste månaderna har sociala medier fyllts av ett växande intresse för företeelsen. Hashtaggen #tarot har över två miljoner träffar på Instagram och inflytelserika tarotkonton som @thehoodwitch och @starchildtarot visar prov på inbjudande ”vardagsmagi”. På (den gravt beroendeframkallande) webbsidan tarotgodess.com kan man dra kort från en virtuell kortlek medan Skype möjliggör individuella läsningar oavsett var i världen du befinner dig. Och när Maria Grazia Chiuri använde sig av illustrationer från den legendariska feministen Motherpeaces kortlek i vinterns resortkollektion rusade tarotförsäljningen i höjden. Så fungerar Diors magi.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Även om tarot trendar skulle jag inte kalla det för en trend. Det är snarare en renässans, en väldigt gammal företeelse som fått nytt liv. Med hjälp av modern teknologi tillgängliggörs en konstform som tidigare varit förpassad till ockulta krypin och kringresande tivolin. Det kanske låter som ett omaka par, mystisk ritual och teknologi, men de passar varandra som hand i handsken. Internet är ett oändligt informationsverktyg som hjälper oss att avmystifiera världen. Tarotläsning har samma syfte. Det är en andlig teknik, ett verktyg som erbjuder vägledning till alla oss med frågor och ett öppet sinne.

Annons

Samtidsmänniskan har mycket att ifrågasätta. Vi är så översvämmade av information att det nästan blir svårt att tro på någonting alls nu för tiden. När vårt förtroende för auktoriteter, eller till och med tanken på en objektiv sanning, faller platt är det inte konstigt att vi vänder oss åt annat håll för vägledning. Poängen med tarot är att meditera över sitt eget liv, sina känslor och framtiden. Det finns få platser, utöver terapi- soffan och nagelsalongen, som uppmuntrar till ohämmad introspektion.

– Vi försöker alla komma fram till vilka vi är och vad vi har för syfte, säger fotografen Ayla El-Moussa. Hon studerar psykologi och mytologi och är medlem i en ung medieinriktad konstnärsgrupp som utvecklar tarotkonceptet för vårt moderna psyke.

– Tarotkorten hjälper oss att förtydliga saker vi redan vet innerst inne och får oss att knyta an till vårt innersta. Det handlar med andra ord om att hitta sin inre kompass, snarare än att få en viss livsbana utstakad.

Annons

Jag sover inte längre med mammas tarotkortlek under kudden. Jag försöker, och lyckas för det mesta, få kontakt med min intuition utan hjälpmedel. Men ibland ser jag mig som en mystisk främling och då blir tarotkorten (och kvinnorna i mitt liv som läser dem) ett mäktigt sätt att få perspektiv. Vi behöver alla någon sorts gudomlig klokskap i våra liv, och för en alltjämt växande skara kanske svaret är tarot. Börja med att kolla in hashtaggen.

Av Meredyth Cole Foto IBL

Läs mer:

 

Annons