Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

SVT visar Rovdjuret: dokumentären om Harvey Weinstein

31 okt, 2019 
AvNina Nyström
Snart kan vi se historien om Harvey Weinstein, alla de kvinnor han förgripit sig på och journalisterna som skrev historia när bomben briserade, på SVT. Dokumentären Untouchable går på svenska under namnet Dox: Rovdjuret.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den 5 oktober 2017 publicerar New York Times den revolutionerande artikeln om producenten Harvey Weinsteins sexuella trakasserier mot kvinnor i branschen. I Hollywood var ryktena om Harvey Weinsteins svinerier allmänt kända, och när han stötte på problem köpte han sig tystnad. Inte förrän de modiga kvinnorna i artikeln valde att berätta öppet om trakasserierna fick allmänheten upp ögonen för vad som hänt i det tysta i åratal, till och med decennier.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Startskottet för #metoo

Artikeln blev startskottet för hela metoo-rörelsen och plötsligt vågade hundratals kvinnor berätta om Weinsteins vidriga beteende, som oönskade sexuella inviter på hotell, frågor om deras sexuella preferenser och förflutna, men också rena våldtäkter.

Listan på namn som klev fram kan göras lång, men Ashley JuddGwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Madonna, Cate Blachett och Uma Thurman är bara några av de kändisar som gått ut och berättat om Weinsteins agerande.

Annons

Dokumentären Untouchable – Dox: Rovdjuret på svenska

I början av 2019 kom Ursula Macfarlanes dokumentär Untouchable – som skildrar hela berättelsen om Harvey Weinstein. Dokumentären visar historien om mannen bakom filmer som Sagan om ringen, Pulp Fiction, Scream och Gangs of New York från början av hans karriär fram tills bomben briserade. Den skildrar de grävande journalisternas arbete med att avslöja trakasserierna och så klart berättelserna om många av de kvinnor som jobbat nära Weinstein och råkat ut för hans övergrepp. Okända namn får lika mycket plats som skådespelare som Erika Rosenbaum och Rosanna Arquette.

Untouchable har sedan premiären funnits på olika streamingtjänster runt om i världen, men nu har även SVT fått rättigheterna till dokumentären och visar den under namnet Dox: Rovdjuret. 

Weinstein inför rätta januari 2020

Harvey Weinstein är i dagsläget åtalad för fem sexualbrott, varav två våldtäkter. Den 6 januari nästa år ställs han inför rätta, något som en hel värld lär följa. Han nekar till samtliga anklagelser.

 

Dox: Rovdjuret finns att se på SVT Play från och med den 16 november.

Källa: Nöjesguiden

Läs mer: 

#Metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare

Så satsar regeringen kring #metoo

Annons