Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Svenskarnas sexliv förändras – och allt fler använder kondom

21 maj, 2019 
AvEmma Castman
Svenskarnas sexliv
RFSU:s senaste undersökning visar på ett tydligt trendbrott – svenskarnas sexliv förändras och allt fler väljer att använda kondom. En handling som indikerar på att vi känner oss mer trygga.
Annons

De senaste åren har kondomanvändningen i Sverige ökat kraftigt, det visar en ny undersökning från RFSU. Tillsammans med YouGov har de kartlagt svenskarnas sexvanor, och undersökningen visar att varannan svensk använder kondom när de ligger med en ny partner. Det är en ökning med tio procent på tre år.

Enligt Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, kan ökningen bero på att sex och samtycke har tagit större plats i det offentliga rummet.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Det är riktigt kul att se en så här stor ökning. Det har vi inte sett sedan mätningarna började. I dag har vi ett öppnare samtal kring sex och gränser men också om önskningar. Vi ser att fler som vill använda kondom också gör det, glappet mellan ambition och handling minskar. Det indikerar att unga är tryggare. Kondomen är ett sätt att signalera omtanke och respekt, inte bara ett sätt att skydda sig, säger Pelle Ullholm i ett pressmeddelande.

Störst ökning bland unga vuxna

Men det är inte bara vid förstagångsligg som kondomanvändandet har ökat. Undersökningen visar att fyra av tio numera använder kondom regelbundet, vilket är en ökning med nio procent på tre år – och den första ökningen på tio år.

Annons

Det är främst bland unga mellan 21 och 35 år som användandet har ökat. Totalt tar 54 procent fram kondomen när de ligger med någon ny – och för var tredje är kondomen det skydd man oftast använder. Denna åldersgrupp har under flera år tidigare visat sjunkande siffror.

– Över hälften av de unga använder kondom i dag, det är goda nyheter. Det har varit en målbild för oss att allt fler unga är medvetna och faktiskt använder kondomen. Vi närmar oss den punkten där unga som har sex med en ny partner kommer att se på kondom som det förväntade, säger Pelle Ullholm.

Lätt att glömma bort kondom i stundens hetta

Även om kondomanvändandet blivit mer regel än undantag uppger var sjätte svensk att de ibland glömmer bort att skydda sig i stundens hetta. Däremot visar undersökningen att de som föreslår kondom ofta uppfattas som mer självsäkra, erfarna och omtänksamma sexpartners. En majoritet (70 procent) upplever dessutom kondomförespråkare som mer ansvarsfulla.

Annons

– Sex är en intim situation, vilket gör att man kan känna sig sårbar inför vad den andra tycker om att man tar fram kondomen. Men sanningen är att de flesta uppfattar dig som en bättre sexpartner – och våra kvalitativa studier bland unga visar till och med att de som har med sig en kondom har större chans att få till det än de som inte har det, säger Pelle Ullholm.

Undersökningen genomfördes online i januari i år och de svarande är mellan 16 och 64 år. Studien är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för den aktuella målgruppen. Sammanlagt deltog 4 022 personer i undersökningen, varav 1 005 från Sverige. Övriga är bosatta i Norge, Finland och Danmark.

Statistik från RFSU

Foto: RFSU, TT/Unsplash

Läs mer:

Annons