Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

456 svenska skådespelerskor i uppropet #tystnadtagning

07 nov, 2017 
AvJennie Sandberg
Under hashtagen #tystnadtagning samlas nu Sveriges kvinnliga skådespelare för att kräva ett slut på sexuella trakasserier och maktmissbruk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

#Metoo-kampanjen fortsätter att synliggöra den enorma problematiken med sexuella trakasserier och maktmissbruk. I kölvattnet hörs, och höjs, allt fler kvinnoröster som alla säger samma sak: det här är vanligt – och det måste upphöra.

Det här är hashtagen #tystnadtagning

Senast i raden är Sveriges kvinnliga skådespelarelit, närmare bestämt 456 skådespelerskor, som tillsammans vittnar om en arbetssituation där sexuella övergrepp, hot och trakasserier är vardag.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

”Jag skulle spela in en kärleksscen med det ’manliga geniet’. Tanken var att jag skulle sitta på honom i sexakten. Under tiden vi repeterade frågade han viskande om han fick suga mjölk ur mina stinna bröst (han visste att jag ammade då) samtidigt som han tryckte sitt stånd mot mig.”

Så lyder ett av de första vittnesmålen i ett gemensamt upprop som publicerats i Svenska Dagbladet. Sedan följer mängder av starka vittnesmål från bland andra Marie Göranzon, Lena Endré, Mia Skäringer, Eva Rööse, Helena af Sandeberg och Gunilla Röör.

Annons

Citaten, som är anonyma och inte kan kopplas till vare sig avsändare eller förövare, fortsätter med samma innebörd:

”Jag har blivit överfallen (stryptag) av en full manlig kollega utanför teatern efter att ha spelat en föreställning. Han påstod att jag gör skit och han gör konst. Sa att jag inte ska tro att jag är något och så vidare.”

”Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”

Berättelserna om våld, hot och övergrepp avlöser varandra – och många vittnar om att kulturen börjar redan på teaterhögskolan. Skådespelerskorna riktar nu en tydligt och stark kritik mot både regissörer, producenter, produktionsbolag och politiker:

”Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning.” skriver de och avslutar med:

Annons

”Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och dem som skyddar honom. Vi vet vilka ni är.”

Initiativtagarna uppmanar omgivningen att stötta uppropet under hashtagen #tystnadtagning – något som redan uppmärksammats i sociala medier:

Läs hela artikeln på svd.se här!

Foto Ibl, Instagram

Mer om Metoo!

”Tillsammans är vi ett krig” – Läs Sandra Beijers uppmärksammade krönika om #metoo

Grotescos Emma Molin om metoo: ”Jag tycker inte att vi har pratat klart”

Mia Skäringer hyllas efter inlägget om kritiken mot #metoo

#metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare

Kravlistan till männen efter #metoo-kampanjen: ”Sluta våldta oss för fan”

Annons